Amarylliksen sipulien lähetykset ovat alkaneet, ja monet niistä onkin jo päässeet uusiin koteihin, niin kerrataan muutama perus asia ja vinkki parhaaseen lopputulokseen.
Kaikkineen amarylliksen kukittaminen on hyvin helppoa ja oikeastaan suurin onnistumisen tae on kunnollinen, iso ja terve sipuli sekä oikea lajike.
Lyhyesti onnistunut istutus ja kasvatus tapahtuu näin:
Mikäli kukinta näyttää ajoittuvan väärin, voidaan nuppujen aukeamista nopeuttaa siirtämällä istutettu amaryllis vieläkin lämpöisempään paikkaan (max. +35°C), tai hidastaa viileässä (n. +8-10°C). Tällaiset poikkeuskäsittelyt eivät saa kestää 4 viikkoa pidempään. Kukinta alkaa normaalisti 3-5 viikon kuluttua istutuksesta.
MAINOSJoissakin lajikkeissa nupun suojalehti saattaa olla liian ahdas, jolloin kukka ei avaudu normaalisti. Tämä ilmenee nupun kehityksen pysähtymisenä. Tällöin suojalehteä voi avata varovasti käsin, jotta nuppu pääsee vaivatta avautumaan.
Amarylliksen sipulit eivät ole mitään kertakäyttötavaraa, vaan oikealla hoidolla niillä on monta uutta kasvuvuotta edessä.
Sipulihan antaa kaiken energiansa tähän kukintaan ja sen uudelleen tankkaus ja kasvu alkaa kukinnan jälkeen. Se tarvitsee siis mahdollisimman paljon valoa ja ravintoa aina syksyyn eli seuraavaan lepokauteen asti.
Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat ja kukkavanat poistetaan. Lehdet jätetään paikoilleen keräämään uutta energiaa sipuliin. Kasvia tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti kukinnan jälkeen elokuuhun saakka. Lannoitukseen voidaan käyttää esim. huonekasveille tarkoitettua lannoitetta.
MAINOSKesällä amaryllis ruukkuineen voidaan siirtää ulos ja säilyttää puolivarjoisessa, sateelta suojatussa paikassa. Elo-syyskuussa lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään, jolloin lehdet alkavat kellastua ja kuihtua itsestään. Lokakuun aikana kastelu lopetetaan kokonaan ja ruukku siirretään sisälle hyvissä ajoin ennen yöpakkasia.
Kuihtuneet lehdet leikataan n. 1–2 cm päästä sipulista ja kastelu lopetetaan kokonaan. Sipuli siirtyy näin lepotilaan ja valmistautuu seuraavaan kukintaan. Kukka-aiheet muodostuvat viileän (n.+10°C) lepokauden aikana, jonka tulisi kestää vähintään kolme kuukautta. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi voi seurauksena olla pelkkien lehtien kasvua.
Lepokauden jälkeen sipulit siistitään kuivuneista lehdistä ja juurista, ja istutetaan uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaisesti.
Nämä ovat olleet todella suosittuja! Viime vuonna loppuivat kesken, kun kaikki vietiin käsistä. Ja vaikka näitä on tälle vuodelle reilusti enemmän, niin pahasti näyttää, että ei taida riittää kaikille halukkaille tänäkään vuonna.
MAINOSJa onhan tuo led-valonauha ruukun sisällä hauska ja kaunis idea. Valonauha on kaksikerroksisen ruukun sisällä, eikä ole altis vedelle tai millekään ulkopuoliselle asialle. Turvallinenkin vielä. Paristokäyttöinen, joten tästä ruukusta on iloa vuosi tolkulla.
Näissä myös on sipuli valmiiksi istutettuna ja toimitus lahjapakkauksissa. Sinun (tai lahjan saajan) ei tarvitse kuin kaataa kahvikupillinen vettä ruukkuun (=juuret ja sipulin alaosa on vedessä) ja nostaa valoon ja lämpimään.
Ruukusta näkyy sen verran läpi, että jatkossa vain katsotaan, että juuret ovat vedessä koko ajan. Mitään muuta ei tarvitse tehdä!
Jatkohoito samoin kuin noille tavallisille sipuleille, eli kukinnan jälkeen istutus multaan ja kasvatusta kesän loppuun asti.
MAINOSNäitä löytyy niin yhden 21,90 € / kpl (ovh. 25,90 ) kuin kolmen kappaleen 59,95 € / 3 kpl (ovh. 77,70) erissä.
Myös näiden kukinta alkaa 3-4 viikon kuluttua.
Terveisin puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy