Puutarhurin vihervinkki: amarylliksen istutus ja hoito

Piha
Amarylliksen istutus ja hoito on helppoa, ja oikealla hoidolla amaryllis kukkii vuodesta toiseen. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.11.2023

Amarylliksen sipulien lähetykset ovat alkaneet, ja monet niistä onkin jo päässeet uusiin koteihin, niin kerrataan muutama perus asia ja vinkki parhaaseen lopputulokseen.

Kaikkineen amarylliksen kukittaminen on hyvin helppoa ja oikeastaan suurin onnistumisen tae on kunnollinen, iso ja terve sipuli sekä oikea lajike.

Lyhyesti onnistunut istutus ja kasvatus tapahtuu näin:

  • Ennen istutusta liota sipulin juuria 12 tuntia vedessä
  • Sopiva istutusruukku on ”ahdas”, eli vain muutaman sentin sipulia leveämpi
  • Mullan on hyvä olla hiekansekaista esim. kaktus- tai kylvömultaa
  • Istuta sipuli napakasti niin, että sen ”hartiat” jää näkyviin
  • Laita ruukku lämpimään, yli +22°C-asteiseen ja valoisaan paikkaan. Luonnonvalo on hyvä, kasvilampun alla paras. Etenkin pohjan kautta tuleva lämpö on eduksi ensimmäisen kahden viikon aikana.
  • Ennen kuin kukkanuppu aukeaa, kastellaan hyvin niukasti. Nupun aukenemisen jälkeen kastelua voi lisätä, mutta mullan on silti hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välillä.
  • Kun ensimmäinen kukkanuppu aukeaa, niin viileämpi paikka on eduksi, jotta kukinta kestää pidempään, mutta varsi ei enää veny. Toiset sekä kolmannet vanat tulee sieltä sitten perässä, ilman sen suurempia temppuja.

Mikäli kukinta näyttää ajoittuvan väärin, voidaan nuppujen aukeamista nopeuttaa siirtämällä istutettu amaryllis vieläkin lämpöisempään paikkaan (max. +35°C), tai hidastaa viileässä (n. +8-10°C). Tällaiset poikkeuskäsittelyt eivät saa kestää 4 viikkoa pidempään. Kukinta alkaa normaalisti 3-5 viikon kuluttua istutuksesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joissakin lajikkeissa nupun suojalehti saattaa olla liian ahdas, jolloin kukka ei avaudu normaalisti. Tämä ilmenee nupun kehityksen pysähtymisenä. Tällöin suojalehteä voi avata varovasti käsin, jotta nuppu pääsee vaivatta avautumaan.

Lämmön vaikutus on ratkaiseva! Kuvasta näet, kuinka lämpötilalla on suuri vaikutus kasvunopeuteen. Toki myös varsien pituuteen (lämmin = lyhyet ja tanakat varret, viileä = pitkät varret)

Hoito kukinnan jälkeen

Amarylliksen sipulit eivät ole mitään kertakäyttötavaraa, vaan oikealla hoidolla niillä on monta uutta kasvuvuotta edessä.

Sipulihan antaa kaiken energiansa tähän kukintaan ja sen uudelleen tankkaus ja kasvu alkaa kukinnan jälkeen. Se tarvitsee siis mahdollisimman paljon valoa ja ravintoa aina syksyyn eli seuraavaan lepokauteen asti.

Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat ja kukkavanat poistetaan. Lehdet jätetään paikoilleen keräämään uutta energiaa sipuliin. Kasvia tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti kukinnan jälkeen elokuuhun saakka. Lannoitukseen voidaan käyttää esim. huonekasveille tarkoitettua lannoitetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesällä amaryllis ruukkuineen voidaan siirtää ulos ja säilyttää puolivarjoisessa, sateelta suojatussa paikassa. Elo-syyskuussa lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään, jolloin lehdet alkavat kellastua ja kuihtua itsestään. Lokakuun aikana kastelu lopetetaan kokonaan ja ruukku siirretään sisälle hyvissä ajoin ennen yöpakkasia.

Kuihtuneet lehdet leikataan n. 1–2 cm päästä sipulista ja kastelu lopetetaan kokonaan. Sipuli siirtyy näin lepotilaan ja valmistautuu seuraavaan kukintaan. Kukka-aiheet muodostuvat viileän (n.+10°C) lepokauden aikana, jonka tulisi kestää vähintään kolme kuukautta. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi voi seurauksena olla pelkkien lehtien kasvua.

Lepokauden jälkeen sipulit siistitään kuivuneista lehdistä ja juurista, ja istutetaan uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaisesti.

Led-valoruukku amaryllikset

Nämä ovat olleet todella suosittuja! Viime vuonna loppuivat kesken, kun kaikki vietiin käsistä. Ja vaikka näitä on tälle vuodelle reilusti enemmän, niin pahasti näyttää, että ei taida riittää kaikille halukkaille tänäkään vuonna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja onhan tuo led-valonauha ruukun sisällä hauska ja kaunis idea. Valonauha on kaksikerroksisen ruukun sisällä, eikä ole altis vedelle tai millekään ulkopuoliselle asialle. Turvallinenkin vielä. Paristokäyttöinen, joten tästä ruukusta on iloa vuosi tolkulla.

Näissä myös on sipuli valmiiksi istutettuna ja toimitus lahjapakkauksissa. Sinun (tai lahjan saajan) ei tarvitse kuin kaataa kahvikupillinen vettä ruukkuun (=juuret ja sipulin alaosa on vedessä) ja nostaa valoon ja lämpimään.

Ruukusta näkyy sen verran läpi, että jatkossa vain katsotaan, että juuret ovat vedessä koko ajan. Mitään muuta ei tarvitse tehdä!

Jatkohoito samoin kuin noille tavallisille sipuleille, eli kukinnan jälkeen istutus multaan ja kasvatusta kesän loppuun asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näitä löytyy niin yhden 21,90 € / kpl (ovh. 25,90 ) kuin kolmen kappaleen 59,95 € / 3 kpl (ovh. 77,70) erissä.

Myös näiden kukinta alkaa 3-4 viikon kuluttua.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >