Puutarhurin vihervinkki: huonekasvien mullanvaihto

Piha
Huonekasvien mullanvaihto alkaisi olla parhaimmillaan vuorossa. Hyvä valmistutuminen takaa paitsi onnistuneen lopputuloksen, niin mukavan fiiliksen, kun kaikki tarpeellinen on varattuna ja työ käy kuin tanssi. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.2.2024

Multa on hyvä nostaa jo paria päivää aikaisemmin sisälle lämpenemään. Jos käytetään käytettyjä ruukkuja, niin ne on syytä pestä ja desinfioida hyvin kuumalla vedellä.

Ruukut multineen on myös hyvä kastella jo edellisenä päivänä. Samalla kannatta suihkutella kasvien lehdet ja puhdistaa ne lämpimällä vedellä.

Multaan kannattaa panostaa. Nykyisin on valtava määrä erilaisia multaseoksia ja valmistajia, joten tärkeää olisi oppia lukemaan multapussien tuoteselosteet. Se ei ole lainkaan vaikeaa, kun sen kerran oppii. Tässä videolla asia on selitetty yksinkertaisesti, ja samalla videolla on muutakin multa- ja kasvatusalusta asiaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastelukiteitä on hyvä sekoittaa mullan sekaan aina (paitsi altakasteluruukkuin). Ne ovat loistavia mullan kuohkeuttajia ja kosteuden tasaajia. Nuo kiteet ovat niitä meidän puutarhureiden salaisia aseita.

Ruukku tulee vaihtaa vain tarvittaessa, eli jos juuret ovat aivan liian ahtaan oloisena ruukussa ja multatila on loppunut. Silloinkin valitaan vain hiukan isompi ruukku, en mitään jätti suurta. Kaikille kasveille ei tarvitse vaihtaa ruukkua, eikä edes koko multaa. Etenkin isoille kasveille riittää vallan mainiosti, kun vaihtaa vain pintamullan vuosittain ja kokonaan 2-3 vuoden välein, jopa harvemminkin, kun pidetään huoli hyvästä lannoituksesta.

Itse mullanvaihto onkin sitten helppo homma. Kasvi kipataan varovasti mutta napakasti pois ruukusta. Poistetaan vanha multa mahdollisimman hyvin, kuitenkin juuria rikkomatta. Leikataan huonot juuret pois, ja samalla voi napsia vähän myös terveiden juurien päitä, se nimittäin lisää uusien juurien syntymistä.

Ruukun pohjalle laitetaan joko saviruukun palasia tai lecasoraa salaojaksi. Sitten vain uutta multaa ruukun pohjalle, niin että kasvi tulee oikeaan syvyyteen. Lisätään multaa reunoille napakasti painellen ja lopuksi vielä päälle. Noin 2-3 cm kannattaa jättää ns. kasteluvaraa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastellaan kasvin vielä kertaalleen, samalla painellen multa tiiviiksi. Ennen seuraavaa kastelukertaa annetaan mullan hiukan kuivahtaa.

Lannoittaminen aloitetaan vasta muutaman viikon kuluttua ja sekin hyvin varovasti. Lannoittamiseen suosittelen näitä lannoitekäpyjä. Niillä lannoitus hoituu kerralla ja koko kasvukaudeksi, hallitusti ja oikeilla ravinteilla. Näillä kävyillä voi lannoittaa niin huonekasvit, kesäkukat kuin monivuotisetkin. Ammattilaistuote, mutta saatavilla myös 25 kpl pakkauksissa. Lisä- tai erikoislannoitteita käytetään sitten tarvittaessa ja tapauskohtaisesti.

Samaan aikaan kun aloitetaan lannoittaminen, niin kannattaa laittaa koristekiviä tai jotain muuta katetta mullan pinnalle. Se antaa paitsi viimeistellyn lopputuloksen, myös tasaa mullan pinnan kosteutta.

Terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >