Puutarhurin vihervinkki: puutarhapäivät tulevat, karaise taimet – mistä kasvien ödeema johtuu?

Piha
Karaise taimet oikein, ja istuta ylipitkäksi venähtäneet tomaatintaimet. Mistä kasvien ödeema johtuu? Myös odotetut puutarhapäivät ovat jälleen täällä – lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2023

Kasvien ödeema

Usein näitä ödeeman aiheuttamia ”munia” esiintyy chileillä ja ja tuo tosiaan loppuu, kun kasvien elämä bataateilla ja niitä luullaan usein ”jonkun ötökän muniksi” ja ollaan jo suihkuttamassa vaikka mitä. Mutta nämä on siis tuon saman ”itkemisilmiön” aiheuttamia, mutta nesteen mukana tullut ”tärkkelys” on vain kuivettunut lehtien pinnalle. Ei siis mitään vaarallista tasapainottuu kesän aikana, usein hyvinkin pian.

Ödeema voi johtua:

  • liikakastelusta
  • liian vähäisestä kastelusta, tai kuivasta huoneilmasta
  • voimakkaista lämpötilavaihteluista (yleinen syy lämmittämättömissä kasvihuoneissa)
  • liian voimakkaasta lannoituksesta, jolloin kasvien vedenkulku solukoissa häiriintyy
  • liian vähäisestä lannoituksesta, etenkin kalsiumin puute
  • mahdollisista kasvitaudeista tai tuholaisista

Jos ödeemaa havaitset, niin em. asioita voi puntaroida ja löytää ödeeman syyn. Yleensä tuo korjaantuu itsestään, kun kasvit pääsevät kunnolla kasvuun, ja juurien sekä lehdistön tasapaino löytyy. Hyvin harvoin se on kasville vaarallista. Toki tuo on häiriö, joka voi pitkittyessään olla kasveille haitallista.

Karaise taimet oikein

Aamulla nostin myös yhden kurkun- ja tomaatintaimen ulos testiin. Olen laskenut ihan tarkoituksella yölämpötiloja kasvihuoneissa, jotta ne tottuisivat jo valmiiksi viileimpiin olosuhteisiin, eikä kokisi shokkia jos suoraan kasvihuoneesta siirtyisivät ulos. Pidän näitä nyt muutaman tunnin auringossa ja tuulessa, ja katsotaan kuinka käy. Uskoisin, että tomaatti ei ole millänsäkään, mutta kurkusta en ole ihan niin varma.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämmenneet kelit houkuttelevat usein viemään sisällä esikasvatetut taimet ulos ja niin on hyväkin tehdä, mutta vähitellen ja totutellen, ei heti koko päiväksi eikä suoraan aurinkoon ja tuuleen.

Itse teen niin, että vien taimet ulos ensimmäisenä päivänä n. 15 minuutiksi ja silloinkin suojaan ne harsolla suoralta auringolta ja tuulelta. Seuraavina päivinä tuplaan ajan, ja näin jatkan pari viikkoa. Sitten ne ovatkin jo tottuneet ja ne voi istuttaa / jättää jo ulos. Toki jos oikein kylmiä ilmoja tulee, niin sitten pysytellään vielä sisällä / kasvihuoneella. Maltilla ja terveellä puutarhurin järjellä kun toimitaan, niin hyvä tulee.

Venähtivätkö tomaatit – miten istutetaan?

”Ylipitkän” taimen on hyvä antaa hiukan kuivahtaa ennen istuttamista. Näin sen varsi on sopivan joustava, eikä mene poikki, kun yläosaa kääntää ylös. Ja toinen keino on laittaa pienet painot kohtaan mistä varsi nousee ylös. Ne pitää helpommin varret paikallaan maassa alkuvaiheessa. Niiden ei tarvitse olla kuin pari viikkoa ja sitten ne voi ottaa pois.

Esim. lavakaulukseen on helppo istuttaa pitkiäkin taimia tuolla idealla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhapäivät 27.5.2023 – munkkikahvien kera, tottakai

Perinteiset ja odotetut avoimien-ovien kukkahulinat on 27. päivä lauantaina klo 9-18.

Kukkahulinoiden lisäksi on tarjolla perinteiset Jannen leipomat munkit kahvin kera. Myös Leena ja Heikki on täällä paikan päällä silloin klo 10-16. Kirjojen signeerauksen lisäksi voit tuoda näytteitä mahdollisista ötököistä tai kasvivioituksista, joita et tunnista.

Lisää tietoa, ajo-ohjeet yms. kotisivuiltamme puutarha.com!

Kesäisin terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >