Puutarhurin vihervinkki: ruusujen leikkaus

Piha
Ruusut kukoistavat koko kesän kun leikkaat ja lannoitat ne nyt. Muista, että ryhmäruusujen ja pensasruusujen leikkaustavassa on eroa. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2023

Ryhmäruusujen ja pensasruusujen leikkaustavassa on eroa.

Ryhmäruusut leikataan n. 20-30 cm tapeille ja jätetään vain 3-5 vahvinta versoa kasvamaan, loput leikataan tyvestä poikki. Pensasruusut mm. juhannusruusut taas leikataan niin, että niistä poistetaan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei leikata alas.

Korjaa leikkuujätteet pois. Aika usein näkee, että leikatut ruusujen oksat on heitetty penkkiin maatumaan. Tokihan ne siellä ajastaan maatuukin, mutta itse kyllä suosittelen niiden korjaamista ja hävittämistä pois. Turhaan keräävät mahdollisia kasvitauteja ja tuholaisia.

Sitten mahdollinen mullan lisäys ja peruslannoitus. Ruusujen lannoittamisesta on monenlaista näkemystä, mutta itse suosin joko ihan perus ruusulannoitetta tai lannoitekäpyjä. Ne molemmat toimivat, kasvattavat ja kukittavat, eikä tarvitse kikkailla mitään ylimääräistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos maan elinvoimaisuus epäilyttää, niin ruokalusikallinen juurtumisrouhetta pensasta kohden sekoitettuna maahan, niin johan alkaa maa elämään ja voimaan hyvin, ja sitä kautta myös ruusutkin. Ravinteiden käyttö tehostuu ja sehän tietää terveempää kasvua, komeampia kukkia ja parempaa talvenkestoa.

Sitten ruusut ovatkin valmiit uuteen ja upeaan kasvukauteen! Helppoa ja kaunista koko kesäksi, kun keväällä tehdään nämä perusjutut kuntoon.

Mikäli ruusuja tarvitset, niin minun ruusuvalikoimani on vielä hyvä, mutta siihen tahtiin niitä on jo varattu, että suosittelen varailemaan ihan pikapuolin. Juurakot ovat isoja ja hinnatkin ennallaan (ei korotuksia) alk. 9,95 € / kpl, tai 24,95 € / 3 kpl.

Tuijat ja verkot

Tuijat ja niiden istutukset puhuttavat taas. Ihan muutamalla perusohjeella onnistutaan ja vältytään turhilta murheilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Älä istuta liian syvään, alimmat oksat eivät saa mennä maan alle, ja juurenniska saa olla melko pinnassa. Tässä näkee valitettavasti ”vikoja” välillä taimistoillakin, kun puut on nostettu ja säkitetty.
  • Kuorikatetta tai muutakaan katetta ei laiteta tyville.
  • Kastele kunnolla vaikka sataisi, myös istutuksen jälkeen tulee huolehtia kastelusta useamman viikon ajan.
  • Juurien ympärillä oleva säkki tai verkko, se on ihan oma juttunsa, joka usein mokataan. Verkko (ja mahdollinen panta) poistetaan varovasti vasta sitten kun kasvi on laskettu istutuskuopan pohjalle!

Tästä aiheesta oli puhetta myös syysistutusvideolla, kohdasta 14.30 eteenpäin. Ja sama pätee näin keväälläkin istutettaessa.

Kesäisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU