Puutarhurin vihervinkki: pitkäksi venähtäneiden taimien istutus

Piha
Pitkäksi venähtäneiden taimien istutus onnistuu helposti ja taimea vahingoittamatta, kun istuttaa taimen hieman vaaka-asentoon. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.6.2024

Jos on hyvin pitkiksi kasvaneita taimia, jotka on tarkoitus istuttaa lopulliselle kasvupaikalle, mutta varret ovat liian pitkiä ja honteloita, niin ei hätää, päinvastoin. Eli laitetaankin taimet makuulle mullan alle!

Tuossahan on kaiken lisäksi se hyvä puoli, että nyt koko mullan alla olevaan osaan kehittyy juuria, joten sieltä ei lopu kyky ruokkia kasvia koko kesän aikana, kun vaan saa vettä ja ravintoa.

Pari pikku vinkkiä vielä tuohon liittyen:

  • Poista lehdet koko tuolta osuudelta mikä varresta jää mullan alle
  • Taimen kannattaa antaa hiukan kuivahtaa ennen istuttamista, niin sen varsi on sopivan joustava eikä napsahda niin herkästi poikki
  • Pieni paino, vaikka kivi, kohtaan mistä varsi kääntyy ylös. Pysyy varret paremmin paikallaan ja sitten ne voi toki ottaa myöhemmin kesällä pois, kun kasvu on asettunut.

Tunnista kotilot

Nyt kun erilaisia kotiloita alkaa ilmestyä, ja myöhemmin kesällä tulee lisää, niin eiköhän oteta tavaksi, että tunnistetaan ensin ja sitten mietitään mitä tehdään – vai tehdäänkö mitään. Ei ne kuitenkaan yhdessä yössä kaikkea syö ja tuhoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos sinulla on Leenan ja Heikin tekemä uusi Puutarhurin Ötökkäopas” -kirja, niin siinä on sivuilla 274-275 erittäin selkeät kotiloiden tunnistusohjeet, mittasuhteita myöden. Jos ei noiden kuvien ja ohjeiden jälkeen erota lehtokotiloa, niin… no, opetellaan kirjan ja kokemuksen kautta lisää.

Vanha ”jos on napa – älä tapa” on hyvä muistisääntö, mutta siihenkin olen törmännyt usein, että meillä ihmisillä voi olla hyvinkin erilainen käsitys ”navasta” eli puhutaanko ennemmin, että jos on aukko niin älä tapa.

Puutarhapäivät

Perinteiset avointen ovien päivä on nyt lauantaina 25.5 klo 9-18. Janne leipoo taas herkulliset munkit ja minä tarjoan kahvit. Suurnäkin tilan karitsoja on nähtävillä ja rapsuteltavissa koko päivän. Ja kasvihuone tietty pullollaan kukkia ja kaikkea muutakin kivaa – ja hinnat ei taaskaan päätä huimaa!

Ajo-ohjeet

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin

Juha Toikka
puutarhuri
Kodin Kukat Oy / Toikan Puutarha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU