Rairuoho kuuluu pääsiäiseen: 3 helppoa tapaa kasvattaa

Sisustus
Rairuoho istutetaan pari viikkoa ennen pääsiäistä.
Rairuoho on helppo kylvää ja kasvattaa. Rairuohon voi istuttaa raiheinän siemenien lisäksi myös esimerkiksi ohran ja vehnän siemenistä sekä popcornin jyvistä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.3.2024

Rairuoho on perinteinen symboli uudesta elämästä ja kevään alkamisesta. Se edustaa pääsiäisen henkeä ja toivoa tulevasta kasvukaudesta. Rairuohon voi kasvattaa monella eri tavalla, jopa ilman multaa.

Milloin rairuoho istutetaan?

Perinteisesti rairuoho istutetaan viikko tai pari ennen pääsiäistä, ja ruohon odotetaan kasvavan sopivasti pääsiäispyhiin mennessä.

Rairuohon kasvatus: näin kylvät rairuohon multaan

Rairuohon kasvatus on helppoa ja sopii hyvin myös aloitteleville viherpeukaloille.

Valitse riittävän matala ja leveä astia rairuohon istuttamiseen. Astian tulisi olla riittävän syvä, jotta rairuoho voi juurtua hyvin, mutta samalla tarpeeksi leveä, jotta kasvin juuret voivat levitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valitse pääsiäisruoholle sopiva kasvualusta: voit käyttää esimerkiksi taimi- tai kukkamultaa.

Levitä multaa astian pohjalle noin parin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Mikäli laitat multaa vain hyvin ohuen kerroksen, sitä pitää kastella useammin, jotta rairuohon kasvusto ei pääse kuivamaan ja nuudu.

Tasoita mullan pinta. 

Sumuttele rairuohoastian multa suihkepullolla tasaisen kosteaksi astian reunoihin saakka. Liian kuiva multa kuivahtaa hetkessä, jolloin kaikki rairuohon siemenet eivät pysty itämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kylvä rairuohon siemeniä tasaisesti ja riittävästi

Istuta rairuohon siemenet kasvualustalle tasaisesti levittäen. Kylvä siemeniä mieluummin liian tiheään kuin säästellen, jotta ruohosta tulee riittävän tuuheaa. Peitä siemenet kevyesti aivan ohuella kerroksella multaa.

Aseta rairuohon kasvatusastia lämpimään ja riittävän valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle.

Asettele talouskelmua kylvöastian päälle tasaisen kosteuden säilyttämiseksi. Pistele vielä muutamia reikiä kelmuun, jotta kylvös ei kostu liikaa. Poista kelmu siinä vaiheessa, kun ruoho on päässyt hyvään kasvuvauhtiin, noin parin sentin korkuiseksi.

Rairuohoa kannattaa sumutella päivittäin

Kun olet saanut rairuohon kasvamaan, sumuttele ruohoa vaikka päivittäin. Näin multa pysyy tasaisen kosteana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaa ja muotoile rairuohoa saksilla haluamaasi mittaan. Rairuohon leikkaaminen tuuhentaa ja vahvistaa kasvustoa.


Voit käyttää rairuohon kasvatuksessa myös esimerkiksi ohran ja vehnän siemeniä. Siemeniä kannattaa liottaa vedessä noin vuorokauden ajan ennen kylvämistä, jotta ne itävät helpommin.

Rairuohon kasvattamiseen voi käyttää raiheinän siemeniä, ohraa, vehnää ja popcornin jyviä

Rairuoho: kasvattaminen popcornin jyvistä

Popcornin jyvistä eli maissinjyvistä kasvatettaessa rairuohosta tulee hieman leveämpää ja tanakampaa ruohoa kuin raiheinän siemenistä.

Valitse sopiva astia, jossa kasvatat rairuohoa. Popcornin jyvistä pääsiäisruohoa kasvatettaessa astian tulisi olla riittävän syvä ja leveä, jotta juuret voivat kasvaa vapaasti. Voit käyttää esimerkiksi matalaa ruukkua, leikattua maitotölkkiä tai muuta vastaavaa astiaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laita kypsentämättömät popcornin jyvät veteen likoamaan yön yli.

Täytä astia multaseoksella, joka on tarkoitettu siementen itämiseen. Voit käyttää esimerkiksi taimi- tai kukkamultaa.

Kastele multa hyvin ennen maissinjyvien istuttamista. Multakerroksen tulisi olla kostea, mutta ei märkä.

Istuta liotetut popcornin jyvät astiaan ja laita kevyt kerros multaa jyvien päälle.

Aseta rairuohon kasvatusastia valoisaan ja lämpimään paikkaan.

Laita talouskelmua astian päälle tasaisen kosteuden säilyttämiseksi. Pistele muutamia reikiä kelmuun, jotta kylvös ei kostu liikaa.

Suihkuttele kylvöstä monta kertaa päivässä, jotta kylvöksen pinta ei pääse kuivumaan.

Voit poistaa kelmun siinä vaiheessa, kun ruoho on päässyt hyvään kasvuvauhtiin, muutaman sentin mittaiseksi.

Rairuoho alkaa itämään yleensä jo muutamassa päivässä. Leikkaa ja muotoile pitkäksi kasvanutta pääsiäisruohoa saksilla haluamaasi mittaan.

Rairuoho: kasvatus ilman multaa

Rairuohon voi kasvattaa aivan hyvin myös ilman multaa.

Laita matalan rairuohon kasvatusastian, esimerkiksi ison lautasen, pohjalle muutama arkki talouspaperia. Kostuta paperit sumuttamalla ja lisää papereiden päälle rairuohon siemenet.

Lopuksi sumuttele kylvöstä vielä lisää ja laita talouskelmua astian päälle tasaisen kosteuden säilyttämiseksi. Pistele muutamia reikiä kelmuun, jotta kylvös ei pääse kostumaan liikaa.

Sijoita pääsiäisruohon kasvatusastia valoisaan ja lämpimään paikkaan. Poista kelmu siinä vaiheessa, kun ruoho on päässyt hyvään kasvuvauhtiin, parin sentin korkuiseksi.

Sumuttele rairuohoa säännöllisesti päivittäin, mutta varo ylikastelua. Leikkaa ja muotoile pitkäksi kasvanutta rairuohoa saksilla haluamaasi mittaan.

Mistä rairuohon nimi on peräisin?

Rairuoho-nimen juuret ovat englannin kielessä, jossa kyseisen heinän nimenä on ryegrass. Kyseessä on osittainen käännöslaina: alkuosa on lainaa ja jälkiosa käännöstä. Englanninkielinen nimitys on muunnos muodosta raygrass.

Suomessa rairuohon kasvattaminen tuli suosituksi 1960-luvulla.

Ilahduta ystäviäsi Suomelan ilmaisilla pääsiäiskorteilla!

Rairuohon lisäksi pääsiäiskortit ovat olleet osa suomalaista pääsiäisperinnettä jo vuosikymmenten ajan. Pääsiäiskorteilla toivotetaan hyvää pääsiäistä ja jaetaan samalla kuulumisia. Suomelan ilmaiset pääsiäiskortit ilahduttavat vastaanottajaansa lähellä ja kaukana!

Ilmaiset pääsiäiskortit: valitse pääsiäiskortti ja lähetä!

Lue myös nämä ohjeet!