Rahapuu: hoito-opas kasviharrastajille

Sisustus
Rahapuu (Crassula ovata) kasvaa ja kukoistaa hyvin useimmissa ympäristöissä.
Rahapuu on kestävä ja helppohoitoinen kasvi, joka tuo upeaa vihreyttä kotiisi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.2.2024

Rahapuu on yksi Suomen suosituimmista ja yleisimmistä huonekasveista – eikä mikään ihme, sillä rahapuun hoito on suhteellisen helppoa, kun muistaa tärkeimmät perusohjeet.

Rahapuun hoito

Rahapuu (Crassula ovata) kasvaa ja kukoistaa hyvin useimmissa ympäristöissä. Mehikasvina se myös pärjää vähällä vedellä.

Rahapuu viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella sekä lämpimällä kasvupaikalla. Liiallista auringonpaahdetta kannattaa kuitenkin välttää.

Normaali huoneenlämpö sopii kasville parhaiten. Talvella ihanteellinen lämpötila on 15-18 astetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesällä kasvin voi viedä myös ulos, aurinkoiselle parvekkeelle tai terassille.

Rahapuun kastelu

Rahapuu on tyypillinen mehikasvi: mehikasvit ovat pullealehtisiä tai -vartisia kasveja, jotka viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa ja pärjäävät vähäisellä kastelulla. Mehikasvit tunnetaan myös siitä, että ne varastoivat vettä lehtiinsä tai runkoonsa.

Rahapuuta on hyvä kastella kerralla reilusti niin että multa kastuu kokonaan. Koska kasvi pystyy varastoimaan vettä itseensä, annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Kesällä kastelu muutaman viikon välein on riittävä. Talvella kastele huomattavasti niukemmin, anna mullan kuivahtaa välillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vältä myös liikakastelua, sillä se saa kasvin juuriston mädäntymään. Liian kuivana puu puolestaan tiputtaa lehtiä.

Mullanvaihto ja kasvualusta

Ahkeran kastelijan kannattaa istuttaa rahapuu hiekkapitoiseen kaktusmultaan, sillä se kuivuu tavallista multaa nopeammin kastelun jälkeen.

Rahapuu kasvaa hitaasti ja siksi sille riittääkin mullanvaihto parin vuoden välein. Huonekasvi kasvaa yleensä 30-60 cm korkuiseksi.

Lannoitus

Rahapuuta kannattaa lannoittaa miedolla viherkasviravinneliuoksella noin kerran kuussa keväästä syksyyn. Talvella kasvia ei tarvitse lannoittaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Rahapuu kannattaa kastella kerran viikossa.

Usein kysyttyä rahapuusta

Huonekasvien kasvattaminen askarruttaa viherpeukaloita, muun muassa näitä asioita kysytään usein.

Kestääkö rahapuu kylmää?

Kesäisen lämpimät, jopa kuumatkin oltavat, sopivat rahapuulle kesällä. Muina vuodenaikoina se viihtyy mainiosti huoneenlämmössä. Talvisin kasvi viihtyy hieman viileämmässäkin huonelämpötilassa, noin +18 asteessa.

Mistä rahapuu on saanut nimensä?

Nimensä rahapuu, joka tunnetaan myös nimillä paratiisipuu, elämänpuu, dollaripuu ja rahapaunikko, on saanut pyöreistä ja kiiltävistä lehdistään, jotka muistuttavat kolikoita. Kasvia arvostetaan paitsi kauniin koristeellisena kasvina, myös sen helppohoitoisuuden vuoksi.

Voiko kasvia leikata?

Rahapuuta voi leikata milloin tahansa, kevät on suositeltava ajankohta. Normaalissa huoneenlämmössä ja niukassa valossa se kasvattaa helposti roikkuvia ja pitkänivelisiä haaroja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voit halutessasi myös muotoilla puuta leikkaamalla sen versoja.

Kukkiiko rahapuu?

Suomen oloissa kasvin kukkiminen on melko harvinaista. Kukinnan voi kuitenkin käynnistää esimerkiksi hieman normaalia kylmempi lämpötila talvilevon aikana. Kasvin kukat ovat pieniä ja melko vaatimattomia, useimmiten valkoisia väriltään.

Onko rahapuu myrkyllinen?

Myrkytystietokeskus luokittelee rahapuun myrkyttömäksi huonekasviksi.

Mistä rahapaunikko on kotoisin?

Luonnossa kasvi kasvaa eteläisen Afrikan kuivilla savanneilla, hiekkaperäisessä maassa, ja saattaa kasvaa jopa kolmen metrin korkuiseksi.

Lue myös nämä kasvien hoito-ohjeet!