Traakkipuu: hoito-opas kasviharrastajille

Sisustus
Traakkipuu eli lohikärmepuu on kaunis ja helppohoitoinen huonekasvi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.5.2024

Traakkipuu on tukeva, kestävä ja huoneilmaa erinomaisesti puhdistava kasvi, joka tuo vihreyttä ja raikkautta kotiin. Traakkipuun hoito, kastelu ja lannoitus säännöllisesti tehtynä varmistavat, että voit nauttia tästä viehättävästä viherkasvista pitkään.

Traakkipuu on suosittu niin suurena kuin pienikasvuisenakin

Traakkipuu (Dracaena marginata) on suosittu huonekasvi, joka on alunperin peräisin Madagaskarilta. Se kuuluu Dracaena-sukuun.

Kasvi tunnetaan myös nimellä lohikäärmepuu. Nimi juontuu kreikan kielen naispuolista lohikäärmettä tarkoittavasta sanasta ”drakaina”. Kasvi erittää punertavaa pihkaa, jota on kansankielellä kutsuttu lohikäärmeen vereksi.

Traakkipuita on useita lajeja ja lajikkeita, joista osa kasvaa suuriksi puiksi ja toiset puolestaan mahtuvat pienikasvuisina vaikkapa olohuoneen pöydälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikkien traakkipuiden hoitovaatimukset ovat suunnilleen samanlaiset, ja eri lajien välillä esiintyy vain pientä vaihtelua.

Missä traakkipuu viihtyy?

Traakkipuu menestyy parhaiten kirkkaassa, epäsuorassa valossa. Kasvi suosii valoa, mutta suoraa auringonvaloa tulisi välttää, koska se voi aiheuttaa lehtien palamista.

Kirjavalehtiset traakkipuulajit ja -lajikkeet vaativat runsaammin valoa kuin tummanvihreälehtiset. Liian niukassa valossa lehtien kirjavuus katoaa.

Paras paikka traakkipuulle on ikkunan läheisyydessä, jossa se saa runsaasti hajavaloa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruukku ja multa

Kun kasvatat traakkipuuta, valitse riittävän suuri ruukku, jossa on hyvä viemäröinti. Varmista, että ruukussa on pohjassa reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Käytä hyvin vettä läpäisevää multaa, kuten kaktusmultaa. Mullan tulisi olla kevyesti kosteaa, mutta ei liian tiivistä.

Traakkipuun multa kannattaa vaihtaa keväisin tuoreeseen viherkasvimultaan helmi-maaliskuussa, kun valon määrä lisääntyy.

Suurten ja vanhojen yksilöiden multa vaihdetaan 2-3 vuoden välein. Välivuosina riittää pintamullan lisäys, kunhan kasvia muutoin lannoitetaan tasaisesti kasvukaudella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastele traakkipuuta maltillisesti

Traakkipuu ei pidä liiasta kastelusta. Kastele kasvia maltillisesti ja anna mullan kuivahtaa hieman pintaa syvemmältä ennen seuraavaa kastelukertaa. Liika vesi voi aiheuttaa traakkipuun juurien mädäntymistä.

Talvella kasteluväliä voi pidentää, sillä kasvi tarvitsee vähemmän vettä lepokauden aikana. Suihkuttelu aika ajoin auttaa ylläpitämään riittävää ilmankosteutta, mikä on hyväksi traakkipuulle.

Traakkipuun lannoitus

Traakkipuu tarvitsee lannoitetta kasvukaudella, yleensä keväästä syksyyn. Lannoita traakkipuuta säännöllisesti lisäämällä kasteluveteen kerran viikossa kasviravinnetta.

Lannoituksen voi talvikuukausina, loka-helmikuussa, vähentää kahteen kertaan kuukaudessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Millaisessa lämpötilassa traakkipuu viihtyy?

Kasvun aikana traakkipuu viihtyy lämpöisessä huoneenlämmössä, noin 23-25 astetta. Kesällä traakkipuu pärjää myös ulkona.

Talvella lämpötila saa olla matalampi, ei kuitenkaan alle 15-18 astetta. Traakkipuu ei kestä kylmää.

Traakkipuun leikkaaminen

Traakkipuuta voi leikata tarvittaessa. Poista kuolleet tai kellastuneet lehdet säännöllisesti, koska ne voivat houkutella tuholaisia. Leikkaa oksia ja lehtiä varovasti terävällä veitsellä.

Voit myös ohentaa kasvia leikkaamalla ylimääräisiä oksia, jotta se säilyy siistinä ja terveenä.

Voiko traakkipuun katkaista?

Traakkipuu kestää leikkausta hyvin. Voit huoletta typistää liian pitkäksi venähtäneitä traakkipuun lehtiä tai katkaista vaikka puun rungon.

Traakkipuun leikkaaminen kannattaa tehdä keväällä. Leikkauskohdan alapuolelta kasvaa uusia versoja ja leikatut lehtiruusukkeet voi juurruttaa uusiksi kasveiksi.

Traakkipuun latvominen

Traakkipuuta voi varovasti latvoa, jotta siitä saadaan halutun muotoinen. Latvapistokkaista voi myös juurruttaa uusia taimia.

Traakkipuun suvusta löytyy laaja valikoima lajeja ja lajikkeita

Traakkipuut eli lohikäärmepuut ovat monipuolisia viherkasveja, joiden suvusta löytyy laaja valikoima lajeja ja lajikkeita. Lehtien koolta ja väritykseltä eroavia lajeja ja lajikkeita yhdistää hyvä sopeutuminen erilaisiin kasvuolosuhteisiin, helppohoitoisuus ja näyttävyys.

Traakkipuun lehdet voivat kasvaa ruusukkeissa pitkinä pystyssä ja suorina tai kaislamaisesti alaspäin kaarella, hyvin kapeina ja lähes peitsimäisinä. Lehtien leveys vaihtelee muutamasta sentistä kymmeneen senttimetriin, pituus voi vaihdella 10-80 sentin välillä lajista riippuen.

Kelta-vihreäraitalehtinen tuoksutraakkipuu on saanut nimensä tuoksuvista kermanvalkoisista kukistaan.

Muita suosittuja lajikkeita ovat esimerkiksi tummanvihreä- ja kapealehtinen reunustraakkipuu, valko- ja keltakirjavalehtinen juovatraakkipuu sekä kiiltävä tummanvihreälehtinen tai valkoraitalehtinen supputraakkipuu.

Ruokotraakkipuu on myös suosittu ja sitä myydään paljon kukkakaupoissakin bambumaisen ulkonäön vuoksi onnenbambuna tai onnenoksana.

Traakkipuu eli lohikäärmepuu on helppohoitoinen kasvi, jonka sukuun kuuluu lähes 50 eri lajia.

Huonekasvien tuholaiset ja taudit

Traakkipuu on yleensä kestävä tuholaisille ja taudeille, mutta se voi silti joutua niiden hyökkäyksen kohteeksi. Yleisiä tuholaisia ovat kirvat, punkit ja ripsiäiset.

Tarkkaile kasvia säännöllisesti ja poista tuholaiset heti, jos ne ilmestyvät. Käytä tarvittaessa luonnonmukaisia torjuntakeinoja.

Aiheuttaako traakkipuu allergiaa?

Traakkipuut erittävät maitiaisnestettä samoin kuin viikunat, jukkapalmut, tyräkit, sekä viirivehka. Maitiaisnesteet voivat viherkasvien lehtien pinnalle kuivuessaan muuttua pölyksi sisäilmaan.

Lue lisää puutarha- ja huonekasveista