Sähkökiuas rätisee ja kipinöi: kyteekö saunassasi tulipaloriski?

Kylpyhuone
Sähkökiuas aiheuttaa vuosittain useita tulipaloja asunnoissa.
Sähkökiuas on rikkoutuessaan aiheuttanut monessa kodissa viime vuosina tulipalon tai palovaaran. Useimmiten syynä on ollut rikkoutunut vastus.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.11.2023

Sähkökiuas alkoi kesken saunomisen rätistä, kuului kova pamaus ja yhtäkkiä näkyi myös liekkejä. Kesken löylynheiton kiuas alkoi myös käryttää ja heittää kipinöitä.

Sähkökiuas tulipalon aiheuttajana

Monessa kodissa on sattunut jokin edellisen kaltaisista vakavista vaaratilanteista.

– Koti- ja kiinteistövakuutuksistamme on korvattu vuosina 2019–2020 ainakin parisen sataa vahinkoa, jotka liittyvät sähkökiukaan palamiseen tai kipinöintiin.

Kiuas on voinut esimerkiksi alkaa savuttaa, kipinöidä tai leimahtaa ja siten aiheuttaa palovaaran. Useimmin tilanteista on selvitty säikähdyksellä tai pienillä savu- tai palovahingoilla, kertoo LähiTapiolan projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos kiukaan kärähtäessä ympärillä on jotain syttyvää materiaalia, tuli voi levitä ja palolla olla tuhoisia seurauksia.

Vahinkoilmoituksista käy ilmi, että joskus kiukaasta on noussut esimerkiksi suuri valokaari tai liekit ovat lyöneet ylä- ja alasuuntaan, toteaa Määttänen.

Sähkökiuas voi päästää valokaaren

Sähkökiuas voi päästää valokaaren.

Noin 400 saunapaloa vuosittain

Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 400 saunapaloa, mutta tällaiset kiukaiden rikkoutumisesta aiheutuvat vaaratilanteet eivät välttämättä näy pelastuslaitoksille.

– Jos tuli ei leviä rakenteisiin, ihmiset eivät useinkaan hälytä palokuntaa. Sähkölaitteisiin ja teknisiin vikoihin liittyvät riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa, sanoo Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Timo Kouki. Hän on hiljattain perehtynyt saunapaloihin valtakunnallisessa teematutkimuksessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Sähkökiuas vaatii säännöllistä huoltoa.

Sähkökiuasta pitäisi huoltaa säännöllisesti ja kivetkin vaihtaa kiuasvalmistajan ohjeiden mukaan. Tärkeää on, että metalliset sähkövastukset eivät ole paljaana.

Sähkökiuas kuluu käytössä – vastus voi mennä rikki tai aiheuttaa oikosulun

Sähkökiuas on laite, joka kuluu käytössä.

– Kannattaa siis aika-ajoin tarkistaa, että kiuas lämpenee, kuten sen on tarkoitus. Varmistaisin myös aina, että kiuas on saunomisen jälkeen mennyt pois päältä, sanoo Määttänen.

Yleisimmin sähkökiukaista aiheutuvat vaaratilanteet syntyvät vastusten rikkoutuessa. Sähkövastus on kiukaan osa, joka luo saunaan lämmön: se kuumenee ja lämmittää ympärillä olevat kivet.

Sähkökiuas ja yleisimmät vaaratilanteet

  • vastusten metalli heikkenee
  • kiuaskivet eivät peitä vastuksia
  • vastuksille heitetään suoraan kylmää vettä
  • kivet pääsevät liikkumaan tai murenevat
  • termostaattiin ja kellokytkimeen tulee vika.

Mistä tietää että kiukaan vastus on rikki?

Kiukaan nopea tehon lasku on yleensä merkki rikkoutuneista vastuksista. Tällöin vastusten kunto kannattaa pikaisesti tutkia. Helppo ja yksinkertainen tapa on ottaa muutama kerros kiviä kiukaan pinnalta pois, jolloin vastuksien kärki paljastuu, ja laittaa kiuas hetkeksi päälle ja pois.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkökiuas kipinöi? Älä heitä vettä sähisevään kiukaaseen

Jos sähkökiuas yhtäkkiä alkaa sähistä, kipinöidä tai esimerkiksi lyödä liekkiä, sille ei saa heittää vettä.

Koska kyse on sähkölaitteesta, vesi voi aiheuttaa oikosulun. Pahimmillaan vesi voi myös johtaa sähköä, palotarkastaja Kouki selittää.

Toimi näin, jos sähkökiuas sähisee

  • Kytke sulake pois päältä – vastuksen palo yleensä loppuu.
  • Katkaise kiukaasta virta.
  • Kun virta on pois, mahdollisen palon sammuttamiseen voi käyttää vettä tai sammutuspeitettä.
Saunaa ei pidä käyttää varastona.

Saunaa pitäisi käyttää vain saunomiseen, eikä esimerkiksi pyykkien kuivatuspaikkana, tai sitten on hyvä kytkeä sähkökiuas pois virrasta.

Sauna ei ole varasto

Aina kun laittaa saunan päälle, kannattaa varmistaa, ettei kiukaan päällä tai sen lähellä ole mitään ylimääräistä.

– Lapset saattavat tuoda saunaan leluja tai saunan lämmittäjältä voi unohtua kiukaan päälle vaikka puhelin, Määttänen sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos palo taas alkaa kiukaan viasta, tuli voi levitä, jos tilassa esimerkiksi kuivataan vaatteita tai lähellä kaiteella on pyyhe. Myös muovinen sanko tai matto voi syttyä palamaan.

Erityisen tarkkana saunaa lämmittäessä kannattaa olla, jos sen tekee etätoiminnolla, kuten puhelimen kautta. Etenkään silloin löylyhuoneessa ei kannata pitää mitään ylimääräistä.

Jos saunaa ei käytetä, kiuas kannattaa kytkeä irti sähköverkosta

Jos sähkösaunaa ei käytetä saunomiseen vaan esimerkiksi varastona, koko kiuas kannattaa kytkeä irti sähköverkosta vahinkojen välttämiseksi.

Sähkökiuas kaipaa säännöllistä huoltoa

Sähkökiuasta kannattaa huoltaa säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Kiuaskivet suositellaan esimerkiksi vaihtamaan tietyin aikavälein tai käyttömäärän mukaan.

Kun kiviä asettelee kiukaaseen, kannattaa varoa kolhimasta vastuksia. Kiviä tulisi myös olla sen verran, ettei löylyvesi tipu suoraan vastusten päälle. Vastusten vaihtaminen ja myös muut sähkökorjaus- tai muutostyöt kannattaa aina jättää ammattilaiselle, Kouki suosittelee.

Milloin sähkökiuas pitää vaihtaa?

Sähkökiukaan käyttöikä on keskimäärin 10-15 vuotta. Yli 10 vuotta vanhaan kiukaaseen ei yleensä kannata enää vaihtaa vastuksia, vaan useimmiten uuden kiukaan vaihto tulee jopa edullisemmaksi.

Lue myös nämä ohjeet

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Häkä on vaarallinen myrkky – tunnista ja ehkäise häkämyrkytys

Monesta pihasta löytyy vaarallinen halkopino – vältä tulipaloriski

Onko kotonasi liian vanha palovaroitin? Vaihda se uuteen

Kuinka puusauna lämmitetään oikein?

Joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi tulipalojen määrissä mitattuna

Kodeissa syttyy vuosittain lähes 3 000 tulipaloa – tunnetko kotisi vaaranpaikat?