Huoltomaalaus ehostaa talon uuteen uskoon

Talo
Puutalo pitäisi maalata ihan viimeistään silloin, kun maali alkaa rapistua. Myös terassi kannattaa käsitellä säännöllisesti, jolloin se pysyy siistinä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2023

Ulkoseiniä kannattaa tarkastella kriittisesti yleensä 10 vuoden välein. Jos edellisestä maalauksesta on kulunut 20 vuotta, on uudelleen maalaamisella todennäköisesti jo kiire. Kierros talon ympäri kertoo totuuden tilanteesta.

– Jos näyttää siltä, että tarvitsisi tehdä jotain, niin silloin todennäköisesti tarvitseekin. Vesiohenteiset maalit pysyvät hyvänä pitkään, mutta repsahdus voi tulla yllättäen, sanoo tekninen asiantuntija ja pintakäsittelyinsinööri Susanna Laine Teknokselta.

Aivan viimeisiä merkkejä ovat maalin rapistuminen tai irtoaminen. Ihan vain likaiseltakin näyttävä talon seinä vaatii huomiota.

– Jos pinnassa on pelkkää likaa, seinät kannattaa pestä julkisivun pesuun tarkoitetulla aineella, Laine neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huoltomaalaus sujuu oikeilla välineillä.

↑ Omasta turvallisuudesta ei saa tinkiä maalatessa. Tikapuut on astettava tukevasti aloilleen. Jos korkealla maalattavaa on paljon, kannattaa hyödyntää vuokrattavia telineitä.

Huoltomaalaus – näin valitset maalin

Jos talokansiosta ei löydy tietoa, millä talo on aiemmin maalattu, voi etsiä esimerkiksi varastosta, josko siellä olisi tallella koemaalattu laudanpätkä rakennusajoilta. Jos sellainen löytyy, maalikaupasta voi kysellä, mitä maalia siihen on aikanaan sudittu.

Yleensä ja ainakin viime vuosikymmeninä talot on maalattu vesiohenteisella maalilla. Vesiohenteisia maaleja suositellaan edelleen, koska ne kestävät paremmin auringon UV-säteitä ja ovat ympäristöystävällisempiä kuin liuotinohenteiset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos maalipinta tuntuu pölyävältä, eli käteen jää pyyhkäistäessä jauhemaista ainetta, talo on todennäköisesti maalattu liuotinohenteisella maalilla. Pölyävä pinta tulee poistaa ennen uudelleen maalausta esimerkiksi maalikaapimella, teräsharjalla tai hiomapaperilla.

Tärkeintä on saada pöly pois, jotta päälle voi maalata vesiohenteista. Jos maalikalvo on todella huonokuntoinen, se voidaan joutua poistamaan kokonaan. Silloin sooda- tai kuivajääpuhallus saattaa olla järkevin vaihtoehto, Laine kertoo.

– Liuotinohenteisen maalin päälle voi maalata vesiohenteista, mutta ei päinvastoin: vesiohenteisen päälle ei voi maalata liuotinohenteista.

Suojaa rakenteet seinien pesun jälkeen

Kun seinät on pesty, kaikki tarpeellinen, kuten terassit ja ikkunoiden karmit, suojataan. Jos maalia pitää rapsutella pois, suojaaminen tehdään jo sitä ennen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pesun jälkeen kaavitaan irtoavat kohdat maalikaapimella pois.

– Talon huoltomaalaus alkaa puhtaasta kiinteästä pinnasta, josta ei irtoile mitään, Laine kiteyttää.

Jos maalataan uutta puupintaa esimerkiksi remontin tai perusteellisen kaapimisen jäljiltä, pintaan levitetään pensselillä peruskyllästettä.

– Se on läpinäkyvää nestettä, joka imeytyy puuhun. Aikaisemmin maalatuille pinnoille sitä on turha lätkiä, Laine sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sitten pohjustettu kohta maalataan pohjamaalilla ja lopuksi pintamaalilla riittävän monta kertaa.

– Ylimääräisiä maalikerroksia huoltomaalauksessa kannattaa välttää. Mitä vähemmillä maalikerroksilla selvitään, sitä parempi se on talon kannalta ja myös seuraavat huoltomaalaukset sujuvat helpommin. Kertamaalaus riittää, jos pinta on hyvässä kunnossa, Laine toteaa.

Huoltomaalaus tehdään laadukkaalla keinokuitusiveltimellä, joka on noin laudan levyinen. Talonmaalauksessa menee useampi sivellin.

– Laadukkaalla siveltimellä pääsee helpommalla, koska se imee itseensä enemmän maalia eikä jätä raitoja, Laine sanoo.

Maalin voi halutessaan levittää seinälle myös telalla, mutta pinta kannattaa lopuksi pyyhkäistä pensselillä.

Talon maalaus suositellaan tehtäväksi noin 10 vuoden välein.

↑ Talonmaalaus on käsityötä, jonka jälki näkyy ja ilahduttaa pitkään.

Talon huoltomaalaus kannattaa suorittaa touko-syyskuussa

Talon maalausurakka kannattaa ajoittaa toukokuun ja syyskuun välille. Säätietoja on syytä seurailla etukäteen, etenkin jos hommiin on kutsuttu talkooporukkaa: maalauspäiväksi valitaan pilvipoutainen päivä, joka ei ole märkä tai liian kuuma.

Ihan keskipäivän paahteessa ei kannata ryhtyä töihin, koska silloin maali kuivuu liian nopeasti, mutta tuuli on ihan mukava lisä.

Maalaamiseen kannattaa varata pari päivää tai jopa viikko, jos kelin takia on pidettävä välipäiviä.

Koska kukaan ei ole seppä syntyessään, huoltomaalausprojekti kannattaa aloittaa talon takaa eikä heti pääoven vierestä.

– Maalaamiseen kannattaa saada vähän tuntumaa, ennen kuin siirtyy paraatipaikalle siveltimensä kanssa.

Kun pidetään tauko, työ keskeytetään nurkkakohtaan tai laudan rakoon, ettei jää rajoja.

Koko seinä kannattaa maalata kerralla. Maalaustalkoissa yksi ihminen keskittyy yhteen seinään, koska maalaaminen on käsityötä ja jokaisella on oma kädenjälkensä.

Huoltomaalaus – hanki nämä tarvikkeet

  • puutalon julkisivun pesuaine
  • maalikaavin, teräsharja, hiekkapaperi
  • laudan levyinen keinokuitusivellin
  • peruskylläste
  • pohjamaali
  • talomaali (keskikokoiseen taloon noin 4 x 9 litraa + yksi pönikkä reunalautoihin)

Terassin maalaus uudistaa pinnan uuden veroiseksi.

↑ Terassiöljy painetaan siveltimellä puuhun kunnolla, eikä vain sudita pintaan kellumaan. (Kuva: Osmo Color)

Terassin maalaus – 10 vinkkiä

  1. Voit käsitellä vanhan terassilaudan, kun se on kunnolla kuivunut myös syvältä, eli ei ihan kevään alussa. Ilman kosteusmittaria puun kuivuutta ei voi tietää, mutta mitä enemmän takana on lämpimiä ja tuulisia päiviä, sitä kuivempi terassi on.
  2. Käsittele uusi painekyllästetty terassi vasta seuraavana vuonna rakentamisesta.
  3. Valitse laadukas pintakäsittelyaine, koska se kestää eikä terassia tarvitse olla koko ajan käsittelemässä. Laadukkaassa aineessa on paljon puhdistettua öljyä, koska se antaa hyvän suojan pinnalle.
  4. Käsittelyaineen tulee olla joustava ja huokoinen, jotta se kestää Suomen vaihtelevia sääoloja hilseilemättä.
  5. Puhdista terassin pinta pehmeällä juuriharjalla, koska painepesuri rikkoo puuta. Valitse puhdistukseen pesuaine, joka ei kuormita luontoa. Huuhdo pesuaine runsaalla vedellä pois puutarhaletkua käyttäen.
  6. Levitä terassiöljykäsittely jäykällä siveltimellä niin, että se imeytyy puuhun – öljy ei saa jäädä puun pintaan.
  7. Siveltimen saa kiinni jatkovarteen, mutta terassilautojen kiinnityskohtia käsitellessä pitää mennä lähelle ja käyttää pelkkää sivellintä.
  8. Muista käsitellä leikkaus- ja katkaisupinnat huolellisesti.
  9. Yleensä yksi käsittelykerta riittää.
  10. Käsittely kuivuu 6–12 tunnissa.

Lue lisää maalausohjeita

Ulkomaalaus – 13 kysymystä ja vastausta