Terassikalusteiden huolto – pese, öljyä, maalaa

Piha
Terassikalusteiden huolto meneillään eli pöytää öljytään pensselillä.
Terassikalusteiden huolto kannattaa tehdä vuosittain. Pihakalusteet kaipaavat säännöllistä huolenpitoa, koska ne altistuvat ympäri vuoden vaihteleville sääoloille paahtavasta auringosta sateeseen ja pakkaseen etenkin, jos ne talvehtivat ulkona.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.5.2024

Terassikalusteiden huolto kannattaa sisällyttää säännöllisiin rutiineihin muiden pihapuuhien lomassa. On mukava laittaa kesähuonetta kuntoon ensimmäisten lämpimien päivin aikana, jotta kaikki on sitten valmista kesän alkaessa toden teolla.

Terassikalusteet kaipaavat kipeästi huomiotamme etenkin, jos ne ovat jääneet talveksi lumen alle – niinhän monesti käy, jos kodin yhteydessä ei ole riittävän isoa sisävarastoa niiden säilytykseen.

Puiset terassikalusteet kaipaavat eniten huolenpitoa, koska ne saattavat vaatia öljyämistä, kun taas esimerkiksi polyrottinkiset tuolit ja pöydät kirkastuvat kunnon pesulla.

Terassikalusteiden huolto on hyvä tehdä säännöllisesti.

Pihakalusteiden huolto kannattaa tehdä ennen, kuin ne ottaa kesän alussa käyttöön – muuten ne saattavat jäädä huoltamatta kokonaan ja aurinko pääsee kuluttamaan pintaa entisestään. Näille kalusteille on tullut huollon aika!

Terassikalusteiden huolto 1: pesu

Kaikki pihakalusteet kannattaa pestä säännöllisesti. Puutarhakalusteita ei yleensä suositella pestäväksi painepesurilla tai ainakin on käytettävä erittäin hellävaraista, siis leveäviuhkaista, suihkua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puisten puutarhakalusteiden pesu

  1. Pyyhi pinnat nihkeällä liinalla.
  2. Poista tahrat miedolla pesuaineliuoksella.
  3. Käytä levä- ja homepesuainetta etenkin, jos pinnalla näkyy mustia pilkkuja tai kasvustoa. Käytä levittämisessä apuna esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa.
  4. Jos kalusteen pinta hilseilee, hio tai kaavi se sileäksi ennen pesua.
  5. Lopuksi huuhtele kaluste kunnolla.
  6. Anna kuivua pesun jälkeen seuraavaan päivään, ennen kuin ryhdyt levittämään öljyä.
Terassikalusteiden huolto menossa: mies pesee pöytää kädessään siniset muovihanskat.

Ensimmäisenä huoltotoimena pihakalusteet pestään. Talvisäilytys viileässä, kuivassa ja ilmavassa sisätilassa pidentää kalusteiden ikää, mutta usein puutarhakalusteet talvehtivat pihalla.

Pitääkö puutarhakalusteet öljytä?

Öljy muodostaa puisille terassikalusteille säänkestävän suojan, ehkäisee vaurioita ja palauttaa puun kauniin värin. Ilman pintakäsittelyä kalusteet voivat muuttua epäsiisteiksi, jos niiden pinta alkaa hilseillä.

Ilman pintakäsittelyä puukaluste harmaantuu; tiikki esimeriksi patinoituu ajan myötä harmaaksi, jos sitä ei käsitellä säännöllisesti öljyllä.

Joskus kalusteen pinnalla näkyy myös mustapilkkuhometta tai vihreää leväkasvustoa, joka on hyvä saada poistettua oikealla käsittelyllä.

Harmaalla puutarhapöydällä on roseeviinilasi.

Ajan patinoima kaluste muuttuu harmaaksi. Se on monen mielestä kaunis pinta, mutta voi olla altis sään vaikutuksille.

Terassikalusteiden huolto 2: öljyäminen

Varmista ennen öljyämisen aloittamista, että puuosat ovat kuivia. Etenkin ulkona talvensa viettäneet kalusteet pitää kuivattaa auringossa kaikessa rauhassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terassikalusteet öljytään yksi pinta kerrallaan järjestelmällisesti varsinkin, jos käytetään värisävytettyjä öljyjä. Jos öljyä suditaan sinne tänne miten sattuu, voi syntyä häiritseviä saumoja.

Entä millä terassikalusteet käsitellään? Puuöljy suojaa kaikenlaisia puulajeja tehokkaasti. Sen voi valita värillisenä tai värittömänä. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, joita kannattaa tiedustella rautakaupasta.

Puuöljy levitetään puhtaaseen pintaan ohuena kerroksena sienellä, siveltimellä tai rievulla. Puuöljyä myydään myös suihkupullossa, mikä helpottaa öljyn annostelua.

Ohut öljykerros kuivuu noin vuorokaudessa, minkä jälkeen kalusteet voi ottaa käyttöön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Nainen maalaa pensselillä ruohonvihreää puutarhapenkkiä.

Maalaaminen piristää vanhojen puutarhakalusteiden ilmettä.

Terassikalusteiden huolto 3: maalaus

Jos terassikalusteessa on maalipinta, joka on pysynyt ehjä, riittää pesu esimerkiksi mäntysuopaliuoksella. Kun maalipinnassa näkyy halkeamia, on aika tehdä uusintamaalaus.

Ensin tulee poistaa vanha pintakäsittely, joka on hilseillyt tai kiinnittyy enää heikosti pintaan. Ennen maalausta hiotaan myös harmaantunut puupinta samoin kuin hyväkuntoiset ja kiiltävät vanhat käsitellyt pinnat.

Pihakalusteet maalataan kalustemaaleilla, joita on tarjolla kaikissa väreissä ja täyshimmeistä kiiltäviin.

Pintamaalin alle tehdään pohjustus hometta estävällä pohjamaalilla tai pohjusteella, jos käsitellään kotimaista raakapuuta. Vasta sen jälkeen kaluste pohjamaalataan ja lopulta pintamaalataan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos on epävarma maalin tarttumisesta, kannattaa käsitellä ensin pieni alue esimerkiksi kalusteen alapinnalta. Kovan puun pinnan voi saada hyväksymään maalauksen hiomalla sen perusteellisesti.

Terassikalusteen huolto menossa: polyrottinkipinnan puhdistus.

Muovista valmistetut puutarhakalusteet voi vain pyyhkiä puhtaaksi keväällä.

Muovisten terassikalusteiden huolto

Polyrottinki ja muut muovimateriaalit eivät vaadi pintakäsittelyä. Ne ovat helppohoitoisia, sillä huolloksi riittää pyyhkiminen kostealla liinalla.

Likaantuneita kohtia voi puhdistaa miedolla pesuaineliuoksella tai erityisesti muovikalusteille tarkoitetulla puhdistusaineella. Voimakkaita puhdistusaineita ja kovaa hankausta kannattaa välttää, ettei pinta naarmuunnu – naarmuttuvaa muovipintaa kun ei enää saa sileäksi kotikonstein.

Myös puuta jäljittelevä polywood on muovia, jota käytetään paljon esimerkiksi pöytälevyissä. Senkin keväthuolloksi riittää puhdistus vedellä ja pehmeällä sienellä. Tahrojen poistamiseen voi käyttää laimeaa, polywood-pinnoille tarkoitettua puhdistusainetta tai hankaussientä.

Muovista tehdyt puutarhakalusteet ovat helppohoitoisia. Valkoiset pehmusteet vaativat vuosittain pesun, kuten myös polyrottinki-istuin, mutta muuta huoltoa ne eivät kaipaa.

Kankaiden ja pehmusteiden huolto

Puutarhakalusteiden pehmusteetkin kaipaavat huomioita.

  • Pese kangaspehmusteet hoito-ohjeen mukaan.
  • Käytä likaa ja kosteutta torjuvia suihkeita, jos se tuntuu tarpeelliselta.
  • Nosta pehmusteet suojaan voimakkaalta auringonpaisteelta ja vedeltä.
  • Levitä pehmusteen päälle suojapeite tarpeen mukaan.

Alumiinisten terassikalusteiden huolto

Alumiiniset puutarhakalusteet kestävät kaikenlaisia kelejä, eivätkä kulu ajan oloon samalla tavalla kuin puisen kalusteet. Niiden keväthuolloksi riittää puhdistus vedellä ja pehmeällä sienellä. Jos pinta on kovin likainen, voi käyttää mietoa saippuavettä.

Jos alumiinista valmistettu kaluste kolhiintuu, niiden pinnoite saattaa vaurioitua ja ruostua. Pintaruoste irtoaa pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineella. Ruostetta voi rapsutella pois myös hienolla hienotapaperilla. Sen jälkeen naarmut kannattaa maalata peittoon.

Terassin huolto ja rakentaminen – lue lisää: