Ruohonleikkurin huolto: tee ainakin nämä 5 asiaa!

Piha

Ruohonleikkurin huolto on paikallaan, kun leikkuri kaivetaan esiin talvisäilöstä. Huollon jälkeen ruohonleikkuri käynnistyy vaivattomasti, moottori käy puhtaammin ja leikkuri kestää pidempään.

1. Öljynvaihto

Ennen kuin ruohonleikkurin huolto aloitetaan, on tulpan hattu irrotettava, jotta leikkuri ei vahingossa käynnisty. Vanhan moottoriöljyn voi poistaa kahdella tavalla. Öljyn voi imeä moottorista siihen tarkoitetulla imupumpulla mittatikun reiästä tai sen voi valuttaa pohjassa olevan tyhjennyspropun kautta, jos moottorissa sellainen on.

Ennen kuin öljy valutetaan pois, on moottoria hyvä ensin käyttää muutama minuutti, jolloin öljy lämpenee ja muuttuu juoksevammaksi. Vanha öljy pitää kerätä talteen ja hävittää asianmukaisesti esimerkiksi viemällä keräyspisteelle. Uusi öljy kannattaa lisätä moottoriin vasta, kun kaikki huoltotoimenpiteet on tehty. Näin öljyä ei pääse valumaan vääriin paikkoihin, kun konetta kallistetaan pystyasentoon.

2. Terän tarkistus ja teroittaminen

Leikkurin terä on hyvä tarkistaa huolellisesti. Terän voi irrottaa ja teroittaa, mutta jos se on vääntynyt, lohkeillut tai siinä on halkeamia, se on uusittava. Teroituksen jälkeen terän voi laittaa vaikka naulaan roikkumaan ja tarkistaa, että se on tasapainossa. Epätasapainossa oleva terä aiheuttaa ylimääräistä tärinää ja voi vahingoittaa leikkuria.

3. Pohjan puhdistus

Ennen terän laittoa takaisin on pohja hyvä puhdistaa mahdollisesta kuivuneesta ruohosta ja muusta liasta. Reilu kastelu vedellä ja puukepillä tai lastalla kaapiminen helpottavat puhdistusta.

4. Sytytystulpan tarkistus ja vaihto

Jos tulpan ympärillä on roskia tai muuta likaa, kannattaa ne puhdistaa harjalla tai rievulla ennen tulpan irrottamista, ettei lika joudu moottorin palopesään. Kun liat on poistettu, ruuvataan tulppa irti ja tarkistetaan sen kunto. Mahdollisen karstan voi puhdistaa rätillä tai harjalla, minkä jälkeen on hyvä tarkistaa kärkiväli. Tulppaan suositellaan 0,75 mm:n kärkiväliä.

Jos tulppaa on käytetty jo useampi kesä, on sen vaihtaminen uuteen tulppaan paikallaan. Tulpan kipinä heikkenee ajan myötä, jolloin käynti ja käynnistyminen huononevat. Puhdistettu tai uusi tulppa ruuvataan takaisin paikalleen sormilla niin tiukkaan kuin voimat riittävät. Sen jälkeen tulppa kiristetään tulppa-avaimella noin 1/8-kierrosta, joka riittää tiivistämään tulpan hyvin.

5. Ilmansuodattimen puhdistus ja vaihto

Moottorin ilmansuodatin sijaitsee kaasuttimen päällä tai vieressä. Ilmansuodatin on yleensä tehty paperista tai vaahtomuovista. Paperisen suodattimen voi puhdistaa esim. siveltimellä, vaahtomuovisen voi pestä, jos se muuten on ehjä. Pesun voi tehdä vedellä ja astianpesuaineella, minkä jälkeen suodatin puristetaan kuivaksi ja siihen imeytetään pari ruokalusikallista moottoriöljyä. Ylimääräiset öljyt voi painaa kevyesti rättiin. Öljyäminen on tärkeää, koska kuiva suodatin päästää hienommat epäpuhtaudet läpi kaasuttimeen.

Jos suodatin on jo muutaman vuoden vanha, se kannattaa aina vaihtaa uuteen. Huoltoaseman bensiiniä ei saa käyttää mihinkään puhdistamiseen. Ellei uusia öljyjä vielä ole kaadettu moottoriin, muista tehdä se ennen käynnistystä.

Jos moottoriin on jäänyt edellisen kesän tavallinen bensa-aseman bensiini, saattaa käynnistyminen olla hankalaa. Pienkoneissa kannattaakin käyttää pienkoneille tarkoitettua puhtaampaa alkylaattipolttoainetta, jota saa koneliikkeistä ja joka ei talvenkaan aikana mene huonoksi. Kone käynnistyy helposti heti keväällä.

Katso huoltotoimenpiteiden vaiheet videolta! 

Teksti ja kuvat: Hankkija


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

automaattinen ruohonleikkuri itsevetävä ruohonleikkuri polttomoottorikäyttöinen ruohonleikkuri ruohonleikkaus ruohonleikkuri ruohonleikkurin huolto ruohonleikkurin öljynvaihto ruohonleikkurit ruohonleikkuu sähköruohonleikkuri

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.hankkija.fi

Hankkija on täyden palvelun maatalouskauppa

Hankkija on Suomen johtava maatalouskauppaketju, joka koostuu 53 myymälästä ja maatalouden monipuolisimmasta verkkokaupasta. Hankkija-konsernin palveluksessa työskentelee lähes tuhat henkilöä ja 2016 liikevaihto oli 729 MEUR. Hankkija-konserniin kuuluu Hankkija Oy:n lisäksi logistiikkayhtiö Movere Oy, josta Hankkija omistaa 66 %. Lannoitevalmistaja Yara Suomi Oy omistaa Moveresta kolmanneksen. Hankkija-konsernin omistaja on tanskalainen Danish Agro -ryhmä. Agrimarket ja Multasormi muuttivat nimensä perinteitä kunnioittaen Hankkijaksi vuoden 2016 alusta alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla osuuskauppa Eepeen alueella Hankkijan jälleenmyyjänä toimii Eepee Agri.

Hankkijan tavoitteena on toimia maatalouden ammattilaisten parhaana kumppanina ja tarjota viljelijälle kaikki maatalouden tuotantopanokset. Hankkijan palveluita tarjoavat myymälöiden lisäksi asiakasvastuumyyjät, konekeskukset ja konemyyjät, myyntikeskus ja Suomen laajin maatalousalan verkkokauppa. Hankkija tarjoaa viljelijälle laajan valikoiman palveluita ja tuotteita: siemenet, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, ammattipuutarhaviljelytarvikkeet, rehut, traktorit, leikkuupuimurit ja maataloustyökoneet, varaosat, työkalut, tarvikkeet ja polttoaineet. Hankkijan valikoimista löytyvät alan johtavat tuotemerkit. Hankkija-perheen arvostettuja brändejä ovat Suomen Rehu ja Kasvuohjelma-kasvinviljelyn palvelukokonaisuus.

Puutarhaharrastajille, hevostalouden ammattilaisille ja harrastajille, lemmikinomistajille sekä rakentajille ja remontoijille on myös tarjolla laadukas tuotevalikoima kilpailukykyiseen hintaan.

Lue lisää: Hankkija