Nurmikon hoito ja kunnostaminen

Mökki Piha
Nurmikon hoito ja kunnostaminen aloitetaan keväällä, jolloin lumen alta paljastuva nurmikko kaipaa huoltoa ja virkistystä.
Nurmikon hoito ja kunnostaminen aloitetaan keväällä, jolloin lumen alta paljastuva nurmikko kaipaa huoltoa ja virkistystä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2024

Nurmikon hoito aloitellaan keväällä, jolloin kuollutta nurmiainesta, paljaita kohtia ja sammalta löytyy lumen alta paljastuneelta nurmikolta. On siis oikea hetki kunnostaa nurmikko vahvaan ja terveeseen kasvuun.

Nurmikon hoito talven jälkeen

Nurmikon annetaan kuivahtaa hetki lumen sulamisen jälkeen, jotta se kestää kävelyä tiivistymättä. Sen jälkeen nurmikko haravoidaan.

Haravointi poistaa kuollutta kasvustoa ja myös sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja viihtyvyyttä.

Nurmikon hoito: keväällä nurmikko kannattaa haravoida.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikon hoito: vanhojen nurmikkojen yleisin vaiva on maan tiivistyminen

Tiiviissä maassa nurmiheinien juuret eivät viihdy, vaan vähitellen kasvualustan pinnalla kasvava sammal valtaa alaa. Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää ilmaamalla maata.

Pienillä alueilla tiivistyneimpiin kohtiin voidaan painella reikiä talikolla. Kun nurmikon pohja on ilmattu ja sammal poistettu, nurmikko lannoitetaan.

− Huonoimmin kasvaviin kohtiin kannattaa lannoitteen päälle levittää vielä ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle.

Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikko sammaloituu, jos sitä ei kalkita

Nurmikon sammaloitumiseen on muitakin syitä kuin maan tiivistyminen. Sammal viihtyy happamassa maassa, kun taas nurmiheinät viihtyvät hyvin kalkitussa maaperässä. Siksi on tärkeää huolehtia nurmikon säännöllisestä kalkituksesta.

− Kun käyttää nurmikkolannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvitse muistella, vinkkaa Kerttula.

Myös varjoisissa kasvipaikoissa sammal viihtyy nurmikkoa paremmin. Siksi suurten puiden alla tai rakennusten varjossa nurmikko sammaloituu helposti.

Nurmikon paikkauskylvö

Jos nurmikossa on kokonaan paljaita kohtia, tehdään paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 cm kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Multa tiivistetään esimerkiksi jaloin painelemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Nurmikon hoito ja kunnostaminen tehdään keväisin lumen sulamisen jälkeen.

Jos nurmikossa on kokonaan paljaita kohtia, tehdään paikkauskylvö.

7 tärkeää ohjetta nurmikon hoitoon

  1. Anna nurmikon kuivahtaa keväällä lumen sulamisen jälkeen.
  2. Haravoi nurmikko. Haravointi poistaa myös sammalta.
  3. Kalkitse nurmikko. Jos käytät lannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvita.
  4. Lannoita nurmikko.
  5. Leikkaa nurmikko viikoittain. Sopiva nurmikon leikkauskorkeus on 4–5 cm.
  6. Jätä leikkuujäte pieneliöiden ruuaksi.
  7. Jos keräät leikkuujätteen pois, lannoita nurmikko uudelleen keskikesällä.

Voiko nurmikkoa laittaa kompostiin?

Puutarhajätekompostiin voidaan laittaa kaikki puutarhasta tulevat kasvinjätteet.

Nurmikon leikkuujäte ja putoavat lehdet kannattaa kesän aikana silputa nurmikon sekaan ruohonleikkurilla.

Miten koivun alle saa kasvatettua tuuhean nurmikon?

Koivu on tehokas veden ja ravinteiden kerääjä, joten sen alle ei saa kaunista ruohikkoa. Puun alustan saa vihreäksi, mutta nurmikko jää harvaksi eikä kestä kulutusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Heinäkasveista puisto-, lampaan- ja jäykkänata kestävät olosuhteita parhaiten.

Voiko nurmikon kuoppia korjata nurmikkoa möyhentämättä?

Epätasaisia kohtia voi tasoittaa, jos niissä kasvaa hyvä nurmikko. Kuopan kohtaan leikataan H:n muotoinen viilto, leikatut liepeet avataan ja alle lisätään multaa. Lopuksi kaistaleet painellaan kiinni ja kastellaan.

Nurmikon hoito: miten vältetään nurmikon jääpolte, sienitaudit ja noidankehä?

Maanpinnan muotoilu ja läpäisevyys ovat tärkeitä. Kaadon tulee olla 2-3 prosenttia eli 2-3 senttiä metrillä, jotta pintavedet valuvat pois. Myös nurmikolla liikkuminen lisää talvivaurioita.

Sienitauteja torjutaan leikkaamalla nurmikko syksyllä lyhyeksi ja haravoimalla silppu pois. Suuria määriä lehtiä ei nurmikolle kannata jättää, sillä niiden alla sienillä on otolliset olosuhteet.

Noidankehiä muodostavien sienten suhteen olennaisinta on huolehtia nurmikon hyvästä kunnosta. Noidankehä syntyy, kun nurmikolle itiönä tai sienirihman kappaleena asettunut sieni alkaa kasvattaa maanalaista rihmastoaan säteittäisesti kaikkiin suuntiin.

Lue lisää nurmikon ja ruohonleikkurin hoidosta