MAINOS

Näin rakennat saunan – Lue ohjeet vesieristyksestä ilmanvaihtoon

Kylpyhuone

Tämä on syytä tietää saunan rakenteista ja rakennusvaiheista. Artikkelissa käsitellään muun muassa saunan vesieristys, ilmanvaihto, koolaus, panelointi ja saunan sisustus.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mallisaunan rakennusohjeet on laadittu valmiiseen betoniharkoista tehtyyn tilaan, jossa lattia on laatoitettu ja ilmanvaihto koneellinen. Seinät paneloidaan kauttaaltaan, jotta kiuasteho voidaan pitää maltillisena. Saunassa on lasiovi, minkä vuoksi kiukaan tehoa laskettaessa, saunan tilavuuteen täytyy lisätä 1,5 kuutiota.

Suunnitteluvaihe

Kiukaan asettamat vaatimukset

 • Tutustu kiukaan asennusohjeisiin ja erityisesti suojaetäisyyksiin. Suojaetäisyyksien sisäpuolella ei saa olla mitään palava-aineista materiaalia. Suojaetäisyyksistä tinkiminen aiheuttaa palovaaran. Puulämmitteisen kiukaan suojaetäisyyksiä voi pienentää lisäsuojauksilla, joista lisätietoa löytyy yleensä kiukaan asennusohjeista.
 • Jos sähkökiukaassa on ulkoinen anturi, se on voitava asentaa täsmälleen asennusohjeessa määrättyyn paikkaan.
 • Jos olet valinnut höyrystävän kiuasmallin, saunahuoneessa on oltava lattiakaivo. Jos kiukaassa lisäksi on myös automaattinen vedensyöttö, kiukaan läheisyydessä on oltava vesipiste. Lisäksi sähköjohdotusta suunniteltaessa on huomioitava, että höyrystäviä kiukaita ohjataan erillisellä ohjauskeskuksella.

Kaapelointi

Tutustu valaistuksen, kiukaan, antureiden ja ohjauspaneelin tai -keskuksen vaatimiin johdotuksiin ja päätä, haluatko viedä kaapelit paneelin alta vai päältä.

Saunan sisustus

 • Valitse saunaasi sopivin laudemalli yhdessä valmistajan asiantuntijan kanssa.
 • Huomioi laudetukien vaatima vahvistus seinissä. Tukien paikat riippuvat valitusta laudemallista.

Lattia ja ilmanvaihto

Lattia

Vesieristä lattia rakennusmääräysten mukaan. Ota huomioon lattiapäällysteen valinnassa se, että kiukaasta putoaa veden mukana kiviainesta, joka saattaa liata vaaleita materiaaleja. Suosi siis tummia lattiapäällysteitä. Pilarimallisten kiukaiden alla pitää olla palamaton lattia, sillä teräskehikon väleistä saattaa pudota kuumia kivenpalasia.

Lattiapäällysteen tulee nousta seinälle 10–20 cm. Voit kiinnittää päällysteen joko suoraan seinään tai seinään kiinnitetyn vanerilevyn päälle.

Ilmanvaihto

A. Tuloilmaventtiilin sijoitusalue. Jos ilmanvaihto on koneellinen, sijoita tuloilmaventtiili kiukaan yläpuolelle. Jos ilmanvaihto on painovoimainen, sijoita tuloilmaventtiili kiukaan alapuolelle tai viereen. Tuloilmaputken halkaisijan tulee olla 50–100 mm.

Erillisellä lämpöanturilla varustetut kiukaat: saunan tuloilmaventtiili ei saa olla lämpöanturin vieressä!

B. Poistoilmaventtiili. Sijoita poistoilmaventtiili mahdollisimman kauas kiukaasta ja lähelle lattiaa. Poistoilmaputken halkaisijan tulisi olla kaksi kertaa tuloilmaputken halkaisijaa suurempi. Jos poistoilmaventtiili on pesuhuoneen puolella, saunan oven kynnysraon tulee olla vähintään 100 mm. Koneellinen poistoilmanvaihto on tällöin pakollinen.

C. Mahdollinen kuivatusventtiili (suljettu lämmittämisen ja saunomisen aikana). Saunan voi kuivattaa myös jättämällä oven auki saunomisen jälkeen.

Koolaukset

 • Kiinnitä runkokoolaustolpat (50 x 50 mm) seiniin. Jako 600 mm tai eristeleveyden mukaan.
 • Kiinnitä katon koolaus seinien runkokoolaukseen.
 • Saunan korkeus on tavallisesti 2100–2300 mm. Vähimmäiskorkeus riippuu kiukaasta.
 • Ylälauteen ja katon välin tulisi olla enintään 1200 mm.

Lämpöeristys

Aseta eristevillat koolausten väleihin. Huolehdi, ettei eristykseen jää rakoja. Katon eristäminen on energiatehokkuuden kannalta erityisen tärkeää, joten asenna kattoon kaksinkertainen eristys (vähintään 100 mm).

Kosteussulku (alumiinipaperi)

Kosteussulkuna käytettävän alumiinipaperin tehtävä on pitää kosteus saunan sisäpuolella. Kosteussulun on oltava kauttaaltaan tiivis, ettei kosteus pääse rakenteisiin. Alumiinipaperi kiinnitetään harvakseltaan esim. niiteillä. Aseta paperin kiiltävä puoli kohti saunan sisätilaa.

 • Kiinnitä alumiinipaperi ensin kattoon ja taita sen reunat seinille, jotta seinille tuleva paperi menee sen kanssa reilusti limittäin. Teippaa saumat huolellisesti alumiiniteipillä.
 • Levitä alumiinipaperi seinille ja teippaa saumat. Saumoja ei kannata sijoittaa nurkkiin, koska siellä on vaikea teipata.
 • Teippaa alumiinipaperin alareunat laattapohjan/laatoituksen yläreunaan tai vesieristeeseen.
 • Teippaa kaikki läpiviennit tiiviiksi!

Naulausrimat, laudetuet ja kiukaan tuki

 • Kiinnitä naulausrimat (esim. 22 x 50 mm) kattoon koolausten kohdille.
 • Kiinnitä naulausrimat seiniin. Mitoita rimat siten, että riman yläpää jää noin 20 mm katon rimoitusta alemmas. Rimat on asennettava pystysuuntaisesti, sillä ilma ei muuten pääse liikkumaan paneelin takana alhaalta ylös. Tee päälle toinen rimoitus vaakaan, jos haluat asentaa paneelit pystyyn.
 • Tarkista laudekorkeudet laudesuunnitelmastasi ja asenna vahvistukset niihin kohtiin, joihin laudetuet on suunniteltu kiinnitettäviksi. Tee vahvistus naulausriman paksuisesta, esim. 90 mm leveästä puusta. Kiinnitä vahvistukset koolauksiin.
 • Jos saunaan tulee seinäkiuas, asenna seinään tuki (A), johon kiukaan kiinnitysruuvit kiinnittyvät. Tueksi käy esim. vanerilevy. Katso kiinnitysruuvien sijainnit kiukaan asennusohjeesta.
 • Muista ottaa kaapelointi huomioon! (Katso kohta 1. Suunnittelu.)

Panelointi

 • Naulaa paneelit naulausrimoihin. Aloita katosta.
 • Naulaa muutama rivi paneelia kerrallaan yhteen seinään ja siirry sitten seuraavaan – näin kiertäen paneelien mahdolliset leveyserot eivät pääse vaikuttamaan lopputulokseen.
 • Poraa paneeliin reiät sähköjohtoja varten ja pujota johdot niistä läpi.
 • Jätä seinäpaneelin yläreunan ja katon väliin muutaman millimetrin ilmarako.

Sisäpinnan viimeistely

Kiinnitä ilmanvaihtoventtiilit.

Laudetuet ja valaisin

 • Asenna laudetuet laudesuunnitelman mukaan.
 • Valaisin kannattaa asentaa tässä vaiheessa (käänny tarvittaessa sähköalan ammattilaisen puoleen).

Lauteet

Nosta lauteet laudetukien päälle. Noudata lauteiden mukana toimitettua asennusohjetta.

Kiuas

Asenna ja kytke kiuas asennusohjeen mukaan.

Sähkökiukaan kytkeminen on sähköalan ammattilaisen suorittamaa työtä.

 

Lähde: Harvia

Lisätietoja: www.harvia.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

saunan lauteet