Saunan maalaaminen – musta väri rauhoittaa löylyhuoneen

Kylpyhuone
saunan maalaaminen mustaksi
Saunaan syntyi rauhoittava tunnelma, kun se maalattiin mustaksi. Saunan maalaaminen ei ollut iso urakka, kun sen sai tehdä kaikessa rauhassa. Lopputulos palkitsee täydellisen rentoutuksen merkeissä!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.2.2024

Saunan maalaaminen on ollut Pirjo Laitilan mielessä jo jonkin aikaa. Hän halusi muuttaa vaalean saunan tummaksi, jotta siihen tulisi rauhoittava tunnelma.

Saunaan oli muutama vuosi sitten asennettu vesieristys ja uudet laatat. Silloin seinät on käsitelty harmaalla ja lauteet vahattu. Sauna oli toista vuotta tyhjillään, mutta tilassa oli koko ajan hyvä ilmanvaihto, joten muuta uudistusta ei tarvittu kuin saunan maalaaminen.

Laitila halusi saunasta mustan – ulkonäkö muistuttaa nyt sauvusaunan sävyä. Hänen ei siis tarvinnut sen enempää pohtia, mikä väri saunaan tulisi. 

–  Aistit eivät ärsyynny mustasta väristä, vaan saunakokemus lähentelee täydellistä rentoutusta. Saunan maalaus todella kannatti, Laitila huokaisee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunan maalaus alkoi käsiteltävien pintojen pesemisellä. Jonkin verran seinää ja kattoa piti hioa, jotta maalauspinta oli varmasti tasainen. Muut pinnat Laitila suojasi koiran pentuajoista jääneistä alustoista, jotka eivät päästä maalia lävitse.

Saunan maalaaminen

Tummasävyisessä saunassa on erityisen rentouttava tunnelma.

Saunan seinien ja lauteiden käsittely saunasuojalla

Entä mikä maali sopii saunaan? Laitila maalasi lauteet, katon ja seinät saunasuoja-pintakäsittelyaineella. Se levittyi mukavasti vaahtomuovipensselillä. Nostettavat lauteet helpottivat urakkaa.

– Ensin istuin lauteilla ja maalasin saunan yläosat. Sitten nostin lauteet ja maalasin seinät sen takaa.

Laitila oli saunan maalauksen aikaan sairauslomalla toipumassa leikkauksesta. Hänellä ei siis ollut mikään kiire, vaan kaikki aika käytössä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun tekee rauhallisesti, isommankaan tilan käsittely ei ole stressaavaa vaan rentouttavaa. Kuuntelin samalla äänikirjaa, Laitila kertoo.

saunan maalaaminen mustaksi

↑Lauteet sekä lattia ennen ja jälkeen maalauksen – melkoinen muutos!

Saunan maalaaminen läpikuultavalla maalilla

Saunasuoja-pintakäsittelyaine on läpikuultavaa, joten se tuli sivellä kahteen kertaan. Maalausten välillä pinta sai kuivua kaksi vuorokautta. Laitila maalasi aina yhden selkeän pätkän kerrallaan, ettei pintaan tulisi näkyviä rajoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Maalasin vielä kolmannen kerran sieltä, mistä edelleen kuulsi läpi. Saumakohtia kävin läpi kolmannella kerralla.

Saunan maalaaminen – näitä tarvitset

  • saunasuoja-maali
  • tummanharmaa kaakelimaali
  • vaahtomuovisuti 2 kpl
  • leveä pensseli.

↑Suihkunurkkaus ennen ja jälkeen maalauksen. 

Lattia uudistui beigestä tummanharmaaksi

Kun seinä, katto ja lauteet olivat saaneet tunnelmallisen mustan värinsä, saunan maalaaminen jatkui lattian käsittelynä. Laitila tiesi jo valmiiksi, millä maalata saunan lattia: Aiempi beige sai jäädä historiaan ja tilalle tuli mustaan sointuva ja tyylikäs harmaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pesin lattian hyvin ja annoin sen kuivua pari päivää. Sen jälkeen sivelin lattiaan tummanharmaata kaakelimaalia, josta tulee täydellinen vedenkestävä pinta.

– Kaakelit olivat ehjät, silikonit saumoissa kunnossa ja vesieristykset pinnan alla kunnossa, joten maalasin vain päälle.

Kaakelimaalin Laitila levitti kahteen kertaan, ja kertojen välillä oli kahden päivän kuivumisjakso.

Maalasin ensin reunat leveällä pensselillä, että sain ne tasaiseksi. Sitten käytin rullatelaa, jossa oli vaahtomuovi, ja sillä sivelin pitkiä vetoja. Jäljestä tuli mitä hienoin, Laitila iloitsee.

Kaikkiaan saunan maalaaminen kesti Laitilalta seitsemisen päivää ja rahaa kului 160 euroa.

↑Kiukaan alue ennen ja jälkeen käsittelyn.

Kiuas oli valmiiksi sopiva

Laitila maalasi kiukaan ympärillä olevat palolevyt, mutta itse kiuas jäi entiselleen.

Sauna lämpiää puilla ja tarjoilee Laitilan mukaan ”aivan mahtavat löylyt”.

Saunan entinen omistaja oli hitsaaja ja tehnyt kiukaan itse, joten sen hyvä laatu ei ollut yllätys.

– Vankka happoteräksessä tehty kiuas sopii tähän uuteen mustaan ympäristöönsä hyvin.

Laitila on todella tyytyväinen uuden ilmeen saaneeseen saunaansa. Hän vakuuttaa, että saunan maalaaminen on kannattavaa ja kivaa. Hän suosittelee sitä kaikille, jotka haluavat saunaansa jotain uutta.

–  Vaihda rohkeasti väriä! Saunassa on tarkoitus rentoutua, joten väri kannattaa valita sen mukaan, mikä itseä miellyttää.

Saunan maalaaminen talo ulkoa

Tämän pikkutalon kätköissä on upea mustaksi maalattu sauna.

Kuvat: Pirjo Laitila

Lue lisää saunan remontoinnista ja huoltamisesta

Lue lisää remonttiohjeita!