Kipsilevy on monikäyttöinen rakennusmateriaali

Talo
Kipsilevy laitetaan koolauksiin
Kipsilevy sopii verhousmateriaaliksi moneen: kattoon, väliseiniin ja lattioihin. Kipsilevyä voi käyttää jopa märkätiloissa. Tutustu kipsilevyn asentamiseen ja ominaisuuksiin!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
11.10.2023

Kipsilevy on seinien, kattojen ja lattioiden verhousmateriaali, jota on helppo työstää. Se on edullinen rakennusmateriaali, joka soveltuu niin uudisrakentamiseen kuin remonttikohteisiinkin. Kipsilevyt ovat tukevia, eivätkä muuta muotoaan vuosien saatossa.

Kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton materiaali, josta ei haihdu sisäilmaan haitallisia aineita.

Kipsilevy, eli saneerauslevy, eristää ääntä ja lisää paloturvallisuutta väliseinissä rajoittamalla tulen leviämistä kipsikiveen sitoutuneeseen kideveden ansioista.

kipsilevy on helppo verhousmateriaali
Eristeet laitetaan koolausten lomaan kipsilevyjen väliin. Sisäväliseinä ei kaipaa paksuja eristeitä, mutta 5–10 sentin eriste vähentää sopivasti ääniä huoneesta toiseen.

Mistä kipsilevy tehdään?

Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka ydin on kipsikiveä ja pinta kierrätyspaperista valmistettua kartonkia. Yksittäisen levyn painosta suurin osa on kipsiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kipsilevyn kosteuspitoisuus vaihtelee ilman kosteuden mukaan, eli kun ilmassa on paljon kosteutta, kipsilevyn kosteusprosentti nousee, ja kuivalla kelillä sen kosteusprosentti taas pienenee.

Kosteuteen reagoiminen kannattaa muistaa myös rakentaessa: sateeseen jääneitä saneerauslevyjä ei pidä asentaa märkänä, mutta niitä voi mahdollisesti kuivatuksen ja tarkan syynin jälkeen käyttää.

Kipsilevyn ydin on kipsikiveä.
Kipsilevyn ydin on kipsikiveä ja pinta kierrätyskartonkia. Kipsilevyjä kutsutaan yleisesti myös gyproc- tai kyprok-levyiksi.

Mihin kipsilevyä käytetään?

Kipsilevy – eli gyproc- tai kyproc-levy – sopii verhousmateriaaliksi kattoon, väliseiniin ja lattioihin.

Seinissä kipsilevy asennetaan runkotolppien ja eristeiden päälle. Rungon voi tehdä puurimoista tai teräsrangoista; teräsrunkoisen seinän pystyttäminen on nopeampaa mutta vaatii erikoistyökaluja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kattoon kipsilevyt ruuvataan suoraan vanhan puukaton pintaan tai koolauksiin. Lattiaan kipsilevyt ruuvataan koolauksiin lattialämmityksen, äänierityksen ja pintamateriaalien alle.

Kipsilevyillä on monia eri käyttötarkoituksia ja sen mukaan erilaisia ominaisuuksia

  • sisäverhouskipsilevy (yl. 13 mm paksu)
  • märkätilakipsilevy – vahvistettu lasikuidulla ja pinta käsitelty kosteutta kestäväksi
  • tuulensuojakipsilevy – talon ulkoseiniin
  • kuitukipsilevy – sopii esim. seiniin, joihin pitää ripustaa jotain painavaa, 80 prosenttia kipsiä ja 20 prosenttia paperikuituja
  • akustiikkakipsilevy – rei’itetty, sopii esimerkiksi kattojen alaslaskuun
  • saneerauskipsilevy, taivutettava kipsilevy – remontointiin ja kaarevien seinäpintojen päällysteeksi
  • palonsuojakipsilevy – kipsiytimeen lisätään esimerkiksi vermikuliittia ja savea
  • erikoiskovat kipsilevyt – iskunkestävyyttä ja äänenvaimennusta, kipsimassaan sekoitettu lasikuitua.

Miten päin kipsilevy asennetaan?

Kipsilevyn työstäminen on helppoa, sillä sopivia palasia saa katkottua paksuteräisellä mattopuukolla. Sitä ei siis tarvitse sahata. Tavallisen sisäverhouskipsilevyn saa poikki myös painamalla sitä leikkauskohdasta pöydän reunaan, mutta esimerkiksi kuitukipsilevyyn tarvitaan saha.

Sisäverhouslevyjen näkyviin jäävä pinta on yleensä ohennettua pitkiltä sivuilta. Levyt asetellaan seinään ohennetut viistereunat vastakkain, jotta saumakohta on helppo tasoittaa.

Levyjen pitkillä sivuilla on usein myös printattu levytyypin lyhenne ja valmistusajankohta, eli päivämäärä ja kellonaika. Levyjen taustapuolelle taas on merkitty keskelle levytyyppi, hyväksynnät, levytyyppi ja myös valmistusaika. (lähde: Gyproc)

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kipsilevyt kiinnitetään kipsilevyruuveilla
Kipsilevyt kiinnitetään kipsilevyruuveilla, jotka tulee upottaa juuri oikeaan syvyyteen.

Näin kipsilevy ruuvataan kiinni

Kipsilevyyn käytetään tietynlaisia kipsilevyruuveja. Niiden kannassa on kaareva alapinta, joka ei revi pahvia rikki.

Runkomateriaali, johon kipsilevy kiinnitetään, vaikuttaa ruuvien valintaan: tarvitaanko ruuvit metalli- vai puurankaa varten? Yleensä harvakierteisiä ruuveja käytetään puurunkoon ja tiuhakierteisiä ruuveja peltirunkoon.

Vinkit kipsilevyn kiinnittämiseen ruuveilla

  • Varmista, ettei ruuvin kanta painu pintapahvista läpi, koska silloin kipsilevy ei tartu kunnolla.
  • Kannata eivät saa liioin jäädä näkymään pahvi pinnalla näkyviin.
  • Ruuvauskärjen syvyysrajoitin lopettaa vääntämisen, kun ruuvi on tarpeeksi syvällä, joten se on loistava apuväline kipsilevyn kanssa.
  • Tarvitset sekä pitkiä että lyhyitä ruuveja, jos rakennat kaksikerroksista kipsilevyseinää (eristeet välissä): pitkät ruuvit ylettyvät molempien kipsilevykerrosten läpi.
  • Yleensä kipsilevyjen ruuvausväli on levyjen reunoilla 200 milliä ja keskialueella 300 milliä.
Kipsilevyn saumat suojataan teipillä.
Kipsilevyjen väliset saumat vahvistetaan saumanauhalla.

Kipsilevyseinän loppusilaukset: saumat, kulmat ja tasoittaminen

Jos vain mahdollista, kannattaa käyttää seinissä ja katoissa mahdollisimman pitkiä kipsilevyjä, jotta saumoja tulee vain vähän.

Kahden kipsilevyn väliset saumat vahvistetaan saumanauhalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ulkoreunat ja kulmat vahvistetaan kulmalistalla, joka on tehty muovista, pahvista tai jopa metallista.

Ruuvien jättämät kolot tasoitetaan samoin, kuin rakentamisen tohinassa syntyneet pienet kolhut. Tasoitteen annetaan kuivua ja se hiotaan ja hiontapöly pyyhkäistään pois.

Sen jälkeen kipsilevyn päälle voi maalata tai tapetoida haluamansa ilmeen.

Miten paikata reikä kipsilevyssä?

Jos kipsilevyyn on tullut reikä, se on mahdollista paikata. Ensiksi siisti vaurioitunut kohta mattoveitsellä ja hio reunat kevyesti hiomapaperilla. Seuraavaksi poista pöly ja rasva maalinpesunesteellä. Kun pinta on puhdas ja pölytön, paina reiän päälle liimapinnalla varustettu, rei´itetystä alumiinista ja lasikuituverkosta valmistettu kipsilevypaikka.

Lue lisää kodin rakentamisesta