Siirry pääsisältöön

Seinälaatoituksen ABC

Kylpyhuone
Lattiapinta ei yleensä ole täysin suora, joten seinien laatoitusta ei kannata aloittaa suoraan lattiasta. Muista myös seinien vedeneristys! Tee lattian vedeneristys vasta seinälaatoituksen jälkeen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Seinälaatoitus ABC – lue vinkit

1. Tarkista seinien ja nurkkien suoruus vatupassin avulla. Suorat pohjat, siisti lopputulos!

Seinälaatoitus, Tarkista seinien ja nurkkien suoruus vatupassin avulla.

Suunnittele seinälaatoitus, laattajako ja mittaa nurkkapalojen koot. Aseta leikatut laatat aina näkymättömämpään nurkkaan leikatut reunat seinään päin. Aseta laattaohjurit vatupassin avulla suoraan. Muutamankin millin heitto alimmaisessa laattakerroksessa kostautuu laatoitustyön edetessä! Huomioi ohjuria asettaessasi ja laattajakoa suunnitellessasi, että alimmainen laatta asennetaan viimeiseksi.

Sekoita saneerauslaasti aina puhtaaseen veteen koneellisesti laastinsekoittajalla tai tehokkaaseen porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Anna laastin vetäytyä 10-15 minuuttia valmistajan ohjeiden mukaan ja sekoita uudelleen. Laastin sekoitus on kuin pullan leivonta: jos taikinan ei anneta rauhassa kohota, pullat epäonnistuvat. Samoin käy myös laastin kanssa. Liika kiire tekee laastista huonoa työstää ja sen tekniset ominaisuudet kärsivät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Levitä laasti seinään kampalastalla.

2. Levitä laasti seinään kampalastalla. Laatan koko määrää, minkä kokoisella laastikammalla laatat kiinnitetään. Kysy rohkeasti neuvoa, asiantuntevat laattaliikkeet auttavat oikeiden työvälineiden valinnassa. Pidä lastaa 45 asteen kulmassa seinään nähden. Älä levitä laastia isommalle alueelle kuin mihin ehdit noin 20 minuutin aikana laattoja kiinnittää. Laastin pinta voi kuivaa nopeamminkin. Nahkottuneeseen laastiin ei saa enää kiinnittää laattoja. Poista se ja levitä tuoretta laastia tilalle. Työskentelyaikaa lyhentävät mm. tuuli, imevä alusta ja kuumat halogeenilamput.

Kiinnitä laatta laastiin voimakkaasti painamalla.

3. Kiinnitä laatta laastiin voimakkaasti painamalla. Voit liikuttaa laattaa edestakaisella liikkeellä. Kevyt painallus ei kiinnitä laattaa kunnolla. Seinälaatan takapinnan laastitartunnan tulisi olla 80 % ja lattialaatan 100 %. Muutaman laatan kiinnityksen jälkeen voit irrottaa laatan seinästä ja katsoa sen taakse. Näin varmistat, että laastitartunta on riittävä. Mikäli laatan takana ei ole riittävästi laastia, voi vika olla liian lyhytpiikkisessä laastikammassa tai olet levittänyt laastia väärässä kulmassa seinään nähden.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Vaakasaumoissa käytetään apuna saumanarua

4. Vaakasaumoissa käytetään apuna saumanarua. Valitse narun paksuus sen mukaan, kuinka paksun sauman haluat saumauslaastille jättää. Pystysaumaa voi tarkistella vatupassin avulla.

Seinälaatoitus, Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi.

5. Laatan leikkaus onnistuu siihen tarkoitetulla laattaleikkurilla. Joskus voi joutua myös käyttämään kulmahiomakonetta eli rälläkkää tai sähkökäyttöistä laattaleikkuria. Reikiä voi tehdä erityisillä porakoneeseen asennettavien timanttiteräsarjojen avulla tai kiviporanterällä ja rautasahaan kiinnitetyllä timanttilangalla. Pujota lanka poranreiästä läpi ja kiinnitä se sen jälkeen sahan runkoon. Laattahohtimilla saa tarvittaessa nakerrettua laattaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saumaa

6. Anna seinälaatoituksen kuivaa 1-2 vuorokautta ennen saumaamista.

Seinälaatoitus, Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi.

Mitä pidempään pidät laatoitusta avosaumaisena, sitä paremmin kiinnityslaastissa oleva vesi pääsee kuivamaan pois saumojen kautta. Lattialla voi kävellä aikaisintaan 2-3 vuorokauden jälkeen laatoituksesta. Huom! Muista sulkea lattialämmitys vähintään 2 vrk ennen lattian laatoitusta!

Saumalaasti sekoitetaan samalla tavalla kuin saneerauslaasti. Noudata valmistajan ohjeita, sillä saumalaasteissakin on eroja. Parasta ammattitaitoa on lukea ohjeet ennen kuin ryhtyy työhön! Levitä saumalaasti saumauskumilastalla seinään viistosti, ei sauman suuntaisesti. Muista olla ahnehtimatta liian isoja pinta-aloja, ettei saumalaasti kuiva liikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinälaatoitus, Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi.

7. Pese saumaus sienellä ja paina esimerkiksi sähkökaapelin pätkää apuna käyttäen saumat tiiviiksi ja tasasyviksi. Pese toistamiseen. E. Vuorion saumauspesulaatikko helpottaa saumauksen pesemistä perinteiseen sieni ja vesiämpäri -systeemiin verrattuna. Anna kuivua, kunnes pesuvesi on kuivanut laatoituksen pintaan hienoksi hunnuksi ja kiillota pöly pois vanhalla pyyhkeellä tai vaikka muodista pois menneellä t-paidalla. Muista poistaa pöly myös saumoista.

Hyvät lattiakaadot, lattialämmitys, ilmanvaihto ja veden poisto kumilastalla lattiakaivoon suihkuttelun jälkeen pitävät kylpyhuoneen tyytyväisenä pitkään.

Viimeistele seinälaatoitus silikonilla

8. Silikonaukseen tarvitset sumutepullon, astianpesuainetta, talouspaperia ja silikonipuristimen eli -pruutan.

Seinälaatoitus, Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi.

Pursota silikoni seinän pystynurkkiin, lattian ja seinän rajaan sekä läpivientien ympärille.

Seinälaatoitus, Pursota silikoni seinän pystynurkkiin, lattian ja seinän rajaan sekä läpivientien ympärille.  Seinälaatoitus, Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi.

9. Sumuta saippuavettä reilusti sauman päälle ja pyyhkäise sormella tasaiseksi. Pyyhi sormi paperiin. Voit käyttää apuna myös maalarinteippiä sauman reunoissa. Muista poistaa teipit heti silikonauksen jälkeen! Laita silikonia myös poranreikiin, joita teet esimerkiksi suihkun tankoa kiinnittäessä.

Lue myös: Kodin lämmitys pakkaskaudella – lämmitätkö oikein?Lämmitä kotia energiatehokkaasti – vinkit lämmityskauden alkuun, Kodin lämmitysvinkit – lämmitä kotisi oikein, Älykäs lämmityksen ohjausjärjestelmä omakoti- ja paritaloille, Kodin energiankäyttö, Ekolämpöä tupaan, Lämmityskausi alkaa – varaudu tiivistämällä kotia, Säästääkö tulisija lämmityskustannuksia ja Lämmitysjärjestelmiä yhdistelemällä säästyy pitkä penni