Toimenpidelupa kannattaa pistää ajoissa vireille

Mökki Piha
Toimenpidelupa vaaditaan autokatoksen rakentamiseen
Aina kun pihalle rakentaa uutta, on selvitettävä omasta kunnasta, tarvitaanko rakentamiseen lupa. Myös rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa pitää tarkistaa lupavaatimukset. Toimenpidelupa on yleensä se viranomaislupa, joka vaaditaan pieniin rakennelmiin. Nykyään lupa-asiat hoituvat verkon lupapalvelussa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Toimenpidelupa tarvitaan yleensä aina, kun rakennetaan uutta, vaihdetaan rakennusten käyttötarkoitusta tai uudistetaan rakenteita tai pintamateriaaleja.

Rakennusluvan sijasta rakentamiseen voidaan hakea toimenpidelupa sellaisten rakennelmissa, joissa ei tarvita rakentamisen tiukan sääntelyn kaltaista ohjausta. Jos rakennelmaan liittyy umpinainen katto, toimenpidelupa tai rakennuslupa on haettava jo ihan sen takia, että rakennelman turvallisuudesta saadaan varmuus. Se, tarvitaanko rakennuslupa vai toimenpidelupa, selviää kysymällä kunnan rakennusvalvonnasta.

Pienehköjä maatöitä ja korotuksia saa tehdä ilman lupaa, mikäli niistä ei ole haittaa naapurille. Puita taas ei saa kaataa kaavoitetulta tontilta ilman lupaa.

toimenpidelupa on tarpeellinen vain ison kasvihuoneen rakentamisessa

Pienen kasvihuoneen rakentamiseen ei tarvita toimenpidelupaa. Isompi kasvihuone sen sijaan sellaisen vaatii. Ison ja pienen kasvihuoneen rajausta kannattaa tiedustella omasta kunnasta.

Toimenpidelupa verkosta 

Tarvittavasta luvasta kannattaa aina olla yhteydessä suoraan kunnan rakennusvalvontaan. Myös naapureiden kanssa on käytävä ajoissa rakennushanke läpi, jotta asiaa ei tarvitse selvitellä jälkikäteen sitten, kun pytinki on jo pystyssä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kunnan lupapolitiikka kannattaa selvittää hyvissä ajoin, ennen kuin ostaa piharakennuksen tai materiaalit sellaisen rakentamiseen. Esimerkiksi juuri nyt voisi olla hyvä aika ryhtyä selvittämään tarvittavia lupia, niin kaikki olisi sitten valmista, kun lumet ja jäät ovat sulaneet.

Toimenpidehakemus kannattaa jättää sähköisesti lupapiste.fi:ssä, jolloin myös kaikki asianosaiset saavat tietoa hankkeesta. Mikäli ei ole varma, tarvitaanko lupaa tai mitä lupaa tarvitaan, lupapiste.fi:ssä voi myös jättää neuvontapyynnön, jonka voi myöhemmin muuttaa lupahakemukseksi.

Esimerkkejä lupakäytännöistä

Lupaa ei yleensä tarvita

 • pieni leikkimökki
 • pergola
 • pieni kasvihuone
 • aita alle 120 senttiä omalle puolelle
 • pienet maatyöt

Viranomaislupa yleensä vaaditaan

 • puukatos
 • huvimaja
 • grillikatos
 • katettu terassi
 • yli 120-sentinen aita tontin rajalla
 • alle 120-senttinen aita rajalla vaatii luvan naapurilta
 • rannan ruoppaus
 • laiturin rakentaminen
 • puun kaataminen kaava-alueelta

 

Laituria varten tarvitaan lupia.

Käytännössä kaikki vesirajan rakennelmat vaativat lupamenettelyn.

Rantamökillä rakentamista säädellään tarkasti

Kunnan rakennusjärjestyksessä on usein määräyksiä myös mökkialueiden pihan rakentamisesta. Määräykset voivat koskea esimerkiksi katoksia, leikkimökkejä, huvimajoja ja puuvajoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laiturirakenteista ja rannan ruoppauksesta sekä puiden kaadosta voi olla omat määräyksensä. Rantakaava-alueelle ei yleisimmin saa tehdä rakennelmia ilman lupaa.

Rannan ruoppaukseen ja aallonmurtajan tekemiseen sekä alle viisimetriseen laituriin esimerkiksi tarvitaan sekä jakokunnan lupa että toimenpidelupa kunnalta. Rannan korottamiseen vaaditaan sekä jakokunnan lupa että maisematyölupa.

Lähteet: Kesko, lupapiste.fi, hel.fi

Kuvat: iStock ja Pixabay.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lue myös: Omallekaan tontille ei saa rakentaa luvatta mitä vain

Anitan trendit 2021 – Kesäkeittiö tai lasiterassi jatkaa kesää

Lasiterassi on talon tyylikäs lisä

MAINOS
MAINOS LOPPUU