Valesokkeli voi aiheuttaa homeongelman

Talo

Mikä on valesokkeli? Valesokkeli on ollut hyvin tyypillinen perustamistapa rivi- ja omakotitaloissa 1970- ja 1980-luvuilla. Valesokkelirakenteessa alaohjauspuu on liian alhaalla ja sen alaosan on myöhemmin todettu olevan alttiina kostumiselle. Seinärungon kastumisen syynä on maakosteuden pääseminen tuulettumattomaan tai heikosti tuulettuvaan seinärakenteen alaosaan.

Mikä on valesokkeli?

Valesokkeli on ollut hyvin tyypillinen perustamistapa rivi- ja omakotitaloissa 1970- ja 1980-luvuilla, joka saattaa aiheuttaa vakavan homeongelman. Syynä on alaohjauspuu (tunnetaan myös nimellä alajuoksu), joka tässä rakenteessa on maanpinnan alapuolella ja saattaa näin joutua maasta nousevalle kosteudelle alttiiksi.  Seinärungon kastumisen syynä on maakosteuden pääseminen tuulettumattomaan tai heikosti tuulettuvaan seinärakenteen alaosaan.

Mistä tunnistat onko talossasi tämä riskirakenne? 

Tunnistat valesokkelin  mm seuraavista asioista:

  1. Ulko-oven alakarmi menee alemmas kuin perustuksen yläreuna. 
  2. Talon lattia on maan tasalla
  3. Talossa ei ole ulkoportaita, vaan sisään kävellään ikään kuin suoraan maan tasalta
  4. Talo on tyypillisesti 70-tai 80-luvulla rakennettu
  5. Talon sisäilma saattaa jo haista maalle jolloin alajuoksuun on jo kertynyt hometta

Miten korjaat valesokkelin aiheuttaman vahingon?

Vaikka talon alajuoksu olisikin jo pahoin hometunut, ei se tarkoita sitä että talo on peruuttamattomasti vaurioitunut. Vahingon voi korjata.Termotuote on seinien alaosan korjausmenetelmä, jolla on Suomessa ainut yritykselle myönnetty kosteusturvallisen rakentamisen 1. Palkinto – Rakennusfysiikka 2013. 

Termokenkä ja Termopalkki muodostavat yhdessä seinärakenteiden korjausmenetelmän. Kantavan seinärungon runkopuiden alaosaan asennetaan teräksinen Termokenkä. Termopalkki on Finnfoam XPS–eristeestä valmistettu seinän alaosaan asennettava tehokas lämpöeriste ja samalla toimii sisäseinälevyn alareunan ja jalkalistan kiinnitysalusta.

Purkutyöt

Valesokkelin korjaustyössä on huomioitava seinärakenteen alaosassa mahdollisesti oleva mikrobikasvuston aiheuttama sisäilmaongelma, joka voimistuu purkutöiden aikana. Ennen purkutöiden aloittamista on talviaikaan katolta poistettava kaikki lumet. Kattorakenteita ei pääsääntöisesti tarvitse tukea korjaustöiden aikana, kun noudatetaan asennusohjeissa  olevia ohjeita pystytolppien katkaisemisesta.

Sisäseinälevy poistetaan ikkunoiden alaosaan asti. Eristeet poistetaan samalle korkeudelle.

Korjaus Termotuotteella

Kaksi vierekkäistä pystytolppaa voidaan useimmissa kohteissa katkaista, kun jätetään jälleen kaksi pystytolppaa kantamaan. Toisin sanoen ensimmäisessä vaiheessa katkaistaan seinästä kaksi peräkkäistä pystytolppaa ja kaksi jätetään ehjäksi ja jälleen voidaan katkaista kaksi seuraavaa pystytolppaa ja kaksi jätetään ehjäksi jne.

Pystytolpat katkaistaan lattian tasosta ja alajuoksupuu sekä katkaistu pystytolppa poistetaan. Ehjien pystytolppien kohdalle alajuoksupuu jää vielä paikoilleen. Puuosien poistamisen jälkeen valesokkelirakenteesta poistetaan kaikki irtonainen rakennusmateriaali ja valesokkelirakenne puhdistetaan. Kun Termokengät on asennettu katkaistujen runkopuiden kohdalle, voidaan Termokenkien väliin jääneet pystytolpat katkaista ja suorittaa niiden kohdalla vastaavat toimenpiteet.

Sokkelin yläpinnasta poistetaan jokaisen pystytolpan kohdalta sokkelin pinnan epätasaisuudet Termokengän asentamisen helpottamiseksi. Tässä vaiheessa tulee asentaa seinän alaosan höyrynsulkumuovi. Höyrynsulkumuovi asennetaan betonilaatan alla olevaan eristeeseen liimaamalla polyuretaanilla höyrynsulkumuovi eristeeseen kiinni Ennen asennusta merkitään pystytolpan katkaisukohta asettamalla Termokenkä katkaistavan pystytolpan viereen.

Sokkelin pinnan ja Termokengän väliin asennetaan huopakaistale asennuksen helpottamiseksi.

Ikkunoiden ja ovien kohdat

Ikkunoiden kohdilla pelkästään ikkunaa tukevat pystytolpat tukeutuvat suoraan Termopalkkiin, eikä Termokenkää ikkunoiden alla tarvita. Termopalkki riittää kantamaan ikkuna- karmista tulevat kevyet kuormat. Ovien kohdalla Termopalkki asetetaan sokkelia vasten ja Termopalkin alaosasta leikataan ylimääräinen korkeus pois. Termopalkki kiinnitetään liimaamalla polyuretaanilla sokkeliin, betonilattiaan, höyrynsulkumuoviin sekä lattian alapuoliseen eristeeseen. Uretaanivaahtoeriste asennetaan oven karmin ja runkopuun kohdalle ulkopuolelle koko karmin matkalle ja myös yläkarmin eteen, tällöin oven lämmöneristävyys paranee oven karmien koko matkalla.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

alajuoksu home lamox riskirakenne termokenkä termopalkki valesokkeli

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.lamox.fi

Termokenkä on vahvaan käytännön kokemukseen perustuen suunniteltu patentoitu menetelmä, jonka avulla pystytään korjaamaan seinärungon runkopuiden vaurioituneet alaosat helpommalla tavalla (mm. valesokkelirakenteissa). Sitä voidaan käyttää yhdessä Termopalkin kanssa, joka on nopeasti asennettava ja tehokas lämpöeriste. Tällä korjausmenetelmällä päästään selkeästi parempiin seinärakenteen lämpöarvoihin sekä merkittäviin kustannussäästöihin asennuksen osalta.

Lue lisää: Lamox Oy