Vanhan omenapuun leikkaus: katso ohjeet ja video!

Piha
Vanhan omenapuun leikkaus - lue ohjeet
Paras aika omenapuun leikkaamiselle on ennen silmujen turpoamista Etelä-Suomessa maalis-huhtikuussa ja pohjoisessa noin kuukautta myöhemmin. Kevätleikkauksen lisäksi omenapuiden leikkauksia voi tehdä myös keskikesällä heinäkuun puolivälistä elokuuhun saakka. Hyvillä ohjeilla ja oikeilla välineillä vanhakin omenapuu saadaan taas edustuskuntoon.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.3.2024

Vanhan omenapuun leikkaus pitää puun kunnossa pitkään, jopa vuosikymmeniä. Näillä ohjeilla leikkaat vanhan omenapuun.

1. Vanhan, hoitamattoman omenapuun leikkaukset tulee tehdä vaiheittain useamman vuoden aikana. Puuvanhusta ei saa leikata kerralla liian rajusti, sillä vanha puu ei välttämättä kestä sitä ja voimakkaat leikkaukset kiihdyttävät turhaan vesiversojen kasvua.

2. Leikkaukseen kannattaa varata siihen sopivat välineet. Näitä ovat muun muassa sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien laikkaamiseen, raivaussakset vähän paksumpien oksien leikkaamiseen.

Oksasahaa tarvitaan paksujen oksien ja oksantynkien katkaisuun ja teleskooppivarrelliset oksasakset tai -saha ovat oiva apu ylimpien ja korkealla latvuksessa olevien oksien leikkaamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

omenapuun leikkaus

Vanhan omenapuun leikkaus lisää puun satovuosia ja elinvoimaisuutta

3. Kaikkea ei leikata yhden kevään tai loppukesän aikana, vaan tarkoitus on poistaa noin viidesosa leikattavista oksista kerralla. Liian voimakas kertaleikkaus kiihdyttää heikkojen vesiversojen kasvua. Paksumpia oksia (halkaisija 5 cm tai enemmän) poistetaan kerralla vain 2-3 kpl, jotta puun kasvu ei kärsi liikaa.

4. Omenapuun säännölliset leikkaukset lisäävät puun satovuosia ja elinvoimaisuutta. Tarkoitus on tehdä puun latvuksesta ilmava. Suoraan ylöspäin kasvavat, liian jyrkässä oksakulmassa olevat oksat poistetaan, sillä ne ovat vaarassa repeytyä vuosien saatossa. Toisiaan hankaavat, puun sisään päin kasvavat sekä kuolleet oksat leikataan myös pois.

5. Oikea leikkauskohta on tärkeää. Oksiin ei pidä jättää ylimääräisiä tappeja jäljelle vaan ne katkaistaan heti oksakauluksen yläpuolelta. Oksakaulus tulee jättää, jotta oksan leikkaushaava umpeutuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

6. Mikäli puun rungossa ja oksissa on runsaasti jäkälää tai sammalta, voi niitä rapsutella tai harjata pois varovasti juuriharjan avulla vaikka kesäsateeen aikana, sillä jäkälä ja sammal ovat otollisia talvehtimispaikkoja tuholaisille.

omenapuun leikkaus

Vanhan omenapuun leikkaus – katso video

Lue myös nämä vinkit omenoista ja omenapuista

MAINOS
MAINOS LOPPUU