Sienten kuivausohjeet aikakauslehdissä nojaavat usein Marttojen neuvoihin, jotka kertovat, että sienten kuivaus uunissa, edes kiertoilmauunissa, ei onnistu hyvin. Onneksi netistä löytyy myös vinkkejä, jotka neuvovat sienien kuivauksen salat.
Minulla ei ole kotona sienikuivuria, joka olisi tähän puuhaan täydellinen täsmälaite, joten kokeilen sienten kuivausta uunissa. Olennaista näyttäisi olevan, että lämpötila pysyy hyvin matalalla eli ihan enintään 50 celsiusasteessa, mutta mieluiten jopa 30 celsiusasteessa – sienet on tarkoitus kuivattaa, eikä missään nimessä kypsentää.
Toinen olennainen asia on, että uunin luukku jätetään auki. Näin sienistä irronnut neste pääsee ulos uunista.
Mahdollisuuksia siis on, joten kokeillaanpa ensin pienellä koe-erällä sieniä!
MAINOSLaitan alkuun vain pienen satsin sieniä uuniin: pari kourallista suppilovahveroita ja muutaman suloisen herkkutatin.
Kuivauskokeiluni tuloksena suppilovahveroiden kuivaus uunissa onnistuu kerralla täydellisesti, eli ne murenevat käsiin helposti.
Tattien kuivaustulos on aluksi epätasainen, eli osa tateista murenee kivasti sormissa, mutta osasta tuli enemmänkin sitkeitä kuin kuivia. Ehkäpä osa tateista on jäänyt liian paksuiksi, eikä kuivaus siksi onnistunut täydellisesti.
Paloittelen tatteja pienemmiksi ja laitan vielä muutamiksi tunneiksi uuniin, jossa on päällä pelkkä kiertoilmatoiminto. Sen jälkeen tatitkin ovat täysin kuivia eli murenevat sormissa.
MAINOSSieniä voi siis aivan mainiosti kuivata kiertoilmauunissa.
Tulipa muuten lopuksi mieleeni ajatus: voisiko sieniä kuivata airfryerissä? Siinäpä vasta kokeilemisen arvoinen idea.
Teksti ja kuvat: toimitus