DC-Fix – tuunaa kodin pinnat mielesi mukaan

Sisustus
DC-Fix asennetaan painamalla muovikalvo pintaan.
DC-Fix on yleisnimitys itsekiinnittyvälle sisustuskalvolle, jolla voi päällystää kodin sileitä pintoja ja uudistaa sisustuksen ilmettä nopeasti ja huokealla. DC-Fixin muita hyviä puolia ovat rajattomat vaihtoehdot väreissä ja kuoseissa sekä se, että kalvon saa tarvittaessa helposti irti.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.3.2024

DC-Fix tarkoittaa sisustustarroja, kontaktimuoveja ja peilikalvoja, joita käytetään tuomaan eloa ja ulkonäköä erilaisille pinnoille. DC-Fixiä ei tarvitse liimata, sillä se kiinnittyy itsestään tarrapinnalla tai synteettisellä kalvolla.

DC-Fixiä kutsutaan myös sisustuskontaktiksi, mikä onkin hyvä vertaus.

Jos on joskus päällystänyt kontaktimuovilla kirjoja, tietää, miten DC-Fix toimii – tosin isojen seinä- tai huonekalupintojen päällystäminen on jopa hieman helpompaa kuin kirjojen päällystäminen.

DC-Fix-kalvon suosio DIY-tuunaajien keskuudessa perustuu helppouteen ja edullisuuteen – se on mainio tapa uudistaa kalusteita ja kodin pintoja käden käänteessä. Tarjolla on monenlaisia kuviota, kuoseja ja värejä aivan jokaiseen makuun.

Ja mikä parasta, helposti asennettavat D-C-Fix-kalvot on helppo irrottaa, kun haluaa vaihtaa sisustuksen ilmettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
DC-Fix kukkapöydässä
Tavallisesta kukkapöydästä tuli ylellinen DC-Fixin marmorikuosin avulla. (Kuva: Clas Ohlson)

Mitä on DC-Fix?

Viime vuosina suureen suosioon noussut DC-Fix myös D C-Fix tai DC Fix – on yleisnimi itsekiinnittyville sisustuskalvoille, jota myydään käytännössä kaikissa rautakaupoissa ja sisustusliikkeissä. Tuotemerkkinä se lanseerattiin jo vuonna 1958.

DC-Fixin avulla saatiin lipastosta musta-valkoinen.
DC-Fix sallii DIY-sisustajan leikittelyn väreillä ja kuviolla. (Kuva: K-rauta)

Mihin DC-Fix sopii?

DC-Fixillä voi tuunata vaikka mitä – huonekaluja, ovia, tasoja ja seiniä. Jotkut ovat laittaneet sitä jopa lattiaan hyvällä menestyksellä, mutta lattiassa kalvo joutuu todennäköisesti liian kovalle koetukselle.

DC-Fix pysyy puussa, metallissa, lasissa ja teräksessäkin.

Makuuhuoneen ilme muuttuu vaivattomasti, kun laittaa vaatekaapin kuluneisiin oviin sopivan värisen DC-Fix-kalvon.

Sillä tuunataan keittiökaappien ovia, välitilaa ja jopa tasoja, sillä muovikalvo kestää päälle roiskahtavaa kosteutta. D-C-Fix pystyy esimerkiksi keittiössä puhtaana, kun liat poistaa pyyhkäisemällä liinalla tai pehmeällä sienellä.

DC-Fix-kalvon voi laittaa näkösuojaksi ikkunoihin tai parvekelaseihin: ikkunaan asennettavassa kalvossa ei ole tarrapintaa, vaan kalvo kiinnittyy staattisuutensa ansiosta tiukasti lasipintaan. Asentamisessa käytetään veden ja astianpesuaineen seosta, jota levitetään hiukan ikkunan ja kalvon väliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
DC-Fix sopii keittiön kaapin ovien ja välitilan päällystämiseen.
Keittiön kaappien ovet on päällystetty DC-Fixillä, ja lopputulos on kauniin valoisa. Ennen päällystämistä vetimet otetaan pois. (Kuva: Clas Ohlson)

Vinkkejä D-C-Fixin käyttöön

  • Tuunaa vanhat huonekalut uuteen uskoon.
  • Tee eriparisista huonekaluista yhtenäisiä.
  • Kokeile runsasta ilmettä sisustukseen yhdistämällä ennakkoluulottomasti erilaisia värejä ja kuoseja.
  • Yhtenäistä tai piristä sisustuksen tunnelma ja värimaailma.
  • Tee edullisesti ylellisen oloinen keittiö käyttämällä kivi- ja marmorikuoseja.
  • Uudista keittiön taso ja välitila puu- ja kivikuoseilla.
  • Päällystä eteisessä tai keittiössä yksi kaapin ovi liitutaulupintaisella DC-Fix-kalvolla.
  • Uudista matkailuauton tai asuntovaunun pintoja edullisesti ja hauskasti.

Minne DC-Fix ei sovi?

Muovikalvo ei kestä kuumuutta. Se voi sietää hetkellisesti korkeita lämpötiloja mutta esimerkiksi lieden taakse sitä ei pidä asentaa palovaaran takia.

Palo- ja sulamisvaara kannattaa muistaa myös, eli ei kannata polttaa kynttilöitä suoraan DC-Fixillä päällystetyn pöytätason päällä.

DC Fixiä ei ole tarkoitettu elintarvikekäyttöön, joten sillä ei voi päällystää esimerkiksi leikkuulautaa tai muuta ruuan kanssa kosketuksiin joutuvaa, kuten työtasoa.

Koska muovikalvo muodostaa tiiviin ja hengittämättömän pinnan, sillä ei kannata peittää kosteiden tilojen pintoja, sillä koska muovi ei hengitä, kosteus voi jäädä muhimaan päästessään seinän ja kalvon väliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
DC-Fix eteisen seinässä.
Eteisen seinä pysyy siistin näköisenä muovikalvon ansioista ja näyttää vieläpä hauskalta.

Harjoittele ensin pienillä pinnoilla

DC-Fix-tarrakalvojen asentamisessa voi hyödyntää asennussarjaa, johon kuuluu katkoteräveitsen ja lasta.

Työkaluiksi käyvät mainiosti myös mikä tahansa muovinen lasta ja mattoveitsi, jos kotona on sellaiset valmiina.

Pienelle pinnalle DC-Fix on vaivaton ja helppo asentaa sekä kohdentaa, mutta jos pinta on suuri, kuten vaikka keittiön välitila tai ovi, edessä voi – rehellisyyden nimissä – olla haasteita. Kannattaa siis pohtia ja suunnitella.

DC-Fix-muovikalvolla päällystetty laatikko
Kalvon asentamista voi harjoitella aluksi pienille pinnoille. Päällystä vaikka säilytyslaatikko treenimielessä, niin ison pinnan tekeminen sujuu helpommin. (Kuva: K-rauta)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin asennat DC-Fix-kalvon

1. Puhdista päällystettävä pinta pölystä, liasta ja rastavasta ennen tarrakalvon asennusta. Rasvatahran kohdalle syntyy helposti kiusallinen kupla.

2. Jos asennat kalvon käsittelemättömälle puupinnalle, levitä puupintaan ensin akryylipohjaista pohjustusainetta.

3. Mittaa tarvittava kalvon pituus. Isoissa pinnoissa kannattaa käyttää lyhyempiä paloja ja suunnitella saumapaikat jo mittausvaiheessa.

4. Leikkaa tarrakalvo mahdollisimman suoraan haluamaasi mittaan hyödyntäen taustapaperin ruudukkoa.

5. Irrota tarrakalvo taustapaperista muutamien senttien matkalta ja aloita asennus alueen ulkoreunasta. Kalvoa asentaessa rullaa sitä irti taustapaperista vähän kerrallaan, äläkä irrota taustapaperia kerralla.

6. Painele kalvoa lastalla tai kädellä paikalleen. Aloita painelu kalvon keskustasta ja siirry reunoja kohden välttääksesi ilmataskuja.

7. Tasoita ilmataskut jo asennusvaiheessa siirtämällä ilma lastalla keskiosasta kohti kalvon reunaa.

8. Asennuksessa kalvoon jäävät pienet kuplat voi puhkaista neulalla ja tasoittaa lastalla. Pieniä epätasaisuuksia voi häivyttää myös lämmittämällä varovasti hiustenkuivaajalla.

DC-Fixillä syntyi kaunis työpöytä.
Kirjoituspöytä on saanut uuden tyylikkään ilmeen sisustuskontaktilla. (Kuva: Clas Ohlson)

Näin poistat DC-Fix-kalvon

DC-Fix-kalvon poistaminen on vaivatonta, mikä tekee siitä loistavan tee se itse -tuunaus materiaalin.

Staattinen kalvo poistetaan esimerkiksi ikkunasta vetämällä muovi varovaisesti pois pinnasta – ikkunan ilmettä voi vaihdella erilaisten kalvojen avulla useamminkin.

Liimalla kiinnitettävän DC-Fix-kalvon irrotus onnistuu parhaiten lämmittämällä sitä kevyesti hiustenkuivaajalla ja vetämällä sen jälkeen muovi irti pinnasta, jolle se on asennettu.

Mahdolliset liimajäämät voi poistaa joko pesuaineella tai liuottimella, joka ei vahingoita pintaa.

Vaikka sisustuskontakti on helppo irrottaa ja asentaa uudestaan, kannattaa esimerkiksi vuokra-asunnossa kysyä lupa sen asentamiseen.

Lue myös nämä vinkit!