Seinätarrat: nopea ja helppo tapa sisustaa

Keittiö Sisustus
Seinätarrat ovat nopea ja helppo tapa sisustaa kotia.
Seinätarrat ovat todella helppo ja nopea tapa sisustaa ja uudistaa kodin ilmettä. Seinätarrojen valikoima on laaja ja asennus onnistuu aloittelijaltakin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.3.2024

Seinätarrat ovat varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi seinien tapetoinnille ja maalaamiselle.

Olin harmitellut pitkään likaista seinänpätkää keittiössäni lieden ja vesipisteen välissä. Tylsän valkoiseen maalipintaan oli kertynyt vuosien varrella kaikenlaista likaa, etenkin pinttyneitä rasvaroiskeita. Pesemällä seinää ei ole saanut enää puhtaaksi pitkään aikaan ja ehkä puhdistaminen on vähän jäänytkin. Voisivatko seinätarrat ratkaista ongelmani?

Harkitsin ensin seinän maalaamista ja tapetointia, koska valkoinen väri on kyllästyttänyt jo vuosia. Halusin tuoda keittiööni väriä, joka sopisi ehkä muuhunkin kalustukseen kotona.

Seinätarrat tarjoavat monenlaisia mahdollisuuksia sisustamiseen

Kun näin portugalilaisia tai marokkolaisia seinäkaakeleita muistuttavat turkoosi-siniset seinätarrat eräässä Youtube-videossa, innostuin todella: tämä on minun ratkaisuni. Rakastan turkoosia! Lisäksi olen aina pitänyt eksoottisista kuoseista ja kuvioista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Menin heti ulkomaisen toimittajan nettikauppaan ja tilasin ison läjän tarroja. Googlaamalla löytyy monia vaihtoehtoja. Tarjolla on myös yksivärisiä seinätarroja, mutta minä rakastan vahvoja värejä, joten ohitin yksiväriset saman tien.

Seinä ennen tarrojaSeinätarrat muuttivat koko keittiön ilmeen

↑Seinä ennen ja jälkeen tuunausta. Aikaa kului noin tunti.

Seinätarrat ovat nopeasti asennettavia – työvälineinä sakset ja mattoveitsi

Odottelin monta viikkoa, että seinätarrat tulisivat postista, mutta en siltikään ryhtynyt toimeen heti niiden saavuttua. Emmin vielä, pitäisikö tämä seinä kuitenkin uudistaa jollain kestävämmällä tavalla, kuten maalaamalla tai tapetoimalla. Tulisiko tästä vain tekele?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

No, se ei pelaa, joka pelkää, joten aloitin viikon mietittyäni. Otin esille mattoveitsen ja sakset, siltä varalta että tarroja pitäisi muotoilla.

Seinätarrojen asennus vaihe vaiheelta – tunnissa valmista

Poistin ensimmäisestä tarrasta suojapaperin, ja pääsin vauhtiin: yksi kerrallaan asettelin tarroja vierekkäin seinän maalipinnan päälle. Olin pyyhkinyt seinää ja antanut sen kuivua etukäteen, mutta pinttynyt lika oli edelleen paikallaan.

Tarra kerrallaan ja rivi kerrallaan epäsiisti seinäpinta peittyi kauniiseen turkoosin sävyiseen kuvioon. Yhden tarran koko on 15 x 15 senttimetriä. Yhdessä setissä on 12 tarraa ja monia erilaisia kuviota.

Turhaa stressiä ei tarvitse ottaa siitä, kuinka kuviot osuvat kohdalleen, koska ne eivät osu kuitenkaan kohdalleen. Toistin kuvioita siinä järjestyksessä, että samaa kuviota ei tulisi vierekkäin tai päällekkäin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aikaa kului kaikkiaan noin tunti, jos sitäkään, kunnes tarrat olivat paikallaan ja seinä täysin uudistunut.

Seinätarrat on helppo kiinnittää paikalleen.

↑Seinätarrat kiinnittyivät seinään helposti. Jos tarra meni hieman vinoon, se oli myös helppo poistaa ja kiinnittää uudelleen – tarran liimapinta ei tuntunut kärsivän lainkaan muutamasta korjausliikkeestä.

Seinätarrat ovat helposti muotoiltavia

Tarran materiaali on paperia, jonka pinnassa on muovikalvo. Se leikkautuu helposti toivottuun muotoon. Seinälistan tuntumassa käytin mattoveistä, joka tuntui oikeastaan ylimitoitetulta työkalulta paperin leikkaukseen mutta oli kuitenkin ihan kätevä. Käytin leikkaamisessa myös saksia, jos tarra oli vielä kiinnittämättä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lopullinen asetelma syntyi luontevasti, ja vain viimeiset reunapalat piti leikata muotoonsa. Jälkikäteen huomasin, että jos olisin aloittanut tarrojen latomisen ihan vasemmasta reunasta, ne olisivat mahtuneet kokonaisina riville. Siinä mielessä ehkä etukäteismittaus olisi kannattanut.

Toisaalta, kuviot piilottavat kaikki mittavirheet ja epätasaisuudet jopa lähitarkastelussa – kuviollinen seinätarra on siis mukavan armollinen.

Seinätarrat ovat paperia, joiden päällä on muovikalvo.

↑Seinätarrat ovat paperia, jossa on muovikalvo.

Seinätarrat toivat kaakeliseinän tunnelmaa

Yllättävää kyllä, olin laskenut tarrojen määrän ihan oikein, eli yhtään tarraa ei jäänyt yli ja koko seinä peittyi kauniiseen kuvioon, jotka katsellessa tuli hymy kasvoille. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen.

Kehuskelin Facebookissa hienoa seinääni, ja moni luuli, että olin kaakeloinut sen. Myös kylässä käynyt kaverini luuli seinää hieman etäämmältä kaakeloiduksi pinnaksi. Kysymys kuitenkin oli vain mukavasta pienestä askarteluhetkestä, johon minunkin kaltaiseni tumpulan taidot riittivät helposti.

Seinä on omasta mielestäni niin hieno, että aloin suunnitella, mihin muualle kodissani voisin tällaisia seinä- ja sisustustarroja kiinnittää.

Seinätarrojen muotoilu onnistuu esimerkiksi saksilla.

↑Sakset ja mattoveitsi olivat sopivat työvälineen seinätarrojen muotoilussa.

Seinätarrat: hyvät ja huonot puolet

Seinätarrat ovat näppärä tapa sisustaa kotia. Seinätarroissa on omat hyvät ja huonot puolensa, kuten muissakin materiaaleissa.

Plussat

  • helppo ja kevyt tehdä
  • nopea tehdä: aikaa meni noin tunti
  • halpa (noin 30 euroa)
  • sakset riittävät työkaluksi, ja mattoveistäkin voi käyttää
  • siisti lopputulos ilman millintarkkaa mittaamista
  • asennusvirheet on helppo korjata, koska tarra irtoaa helposti ja kiinnittyy uudelleen
  • lika ei näy tarran pinnalta
  • lika pyyhkiytyy helposti tarran muovipinnalta.

Miinukset

  • ei kestä välttämättä ikuisesti – aika näyttää
  • halpa ratkaisu – vaikuttaako kodin jälleenmyyntiarvoon?
  • tarrojen kosteudensiedosta ei ole vielä tietoa.

Lue myös nämä vinkit!

DC-Fix – tuunaa kodin pinnat mielesi mukaan

Kaakelimaali piristää keittiön ja kylpyhuoneen vanhat laatat

Tapetointi ja vanhan tapetin poistaminen

Spraymaali: maalaa helposti ja nopeasti

Onnistunut tapetointi – näin poistat vanhan tapetin

Seinän maalaaminen: näin onnistut

Asunnon myynti: näin stailaat kodin myyntikuntoon