Spraymaali: maalaa helposti ja nopeasti

Piha
Spraymaali on suosittu ja kätevä maali erilaisten pintojen maalaukseen, olipa kyseessä huonekalut, metalliesineet, tai jopa seinät.
Spraymaali on helppo ja nopea tapa maalata niin pieniä kuin suurempiakin esineitä ja pintoja. Oikeilla maalaustekniikoilla spraymaalilla saa myös ammattimaisen lopputuloksen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.3.2024

Spraymaali on suosittu ja kätevä maali erilaisten pintojen maalaukseen, olipa kyseessä huonekalut, metalliesineet, tai jopa seinät. Spraymaalaus voi tuottaa hyvinkin ammattimaisen näköisiä tuloksia, kunhan noudatat oikeita tekniikoita ja ohjeita.

Spraymaalaus on vaivatonta ja siistiä

Spraymaalaamisen suosiota selittää sen nopeus ja vaivattomuus.

– Spraymaalari ei esimerkiksi tarvitse siveltimiä eikä astioita, joita pitäisi jälkeenpäin liotella ja pestä, kertoo spraymaaleja valmistavan Maston Oy:n markkinointipäällikkö Jonna Modev.

– Spraymaalaaminen on hauskaa ja mutkatonta. Aloittelijalle helppoja kohteita ovat esimerkiksi pallogrillit ja pihakalusteet. Tai jos vielä pienemmin haluaa lähteä liikkeelle, värisuihkeen  voi suunnata vaikkapa kukkaruukun tai kastelukannun pintaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Minulle mieluisa maalauspaikka on oma kotipiha. Levitän suojapaperin, teen pohjustustyöt ja tartun spraypurkkiin. On aina yhtä hienoa nähdä, miten nopeasti ja helposti esine saa aivan uuden ilmeen.

Mihin spraymaali tarttuu?

Modevin mukaan spraymaalit soveltuvat lähes kaikille pinnoille muovista betoniin ja puusta metalliin. Ammattimaisen laadukas lopputulos syntyy, kun muistaa tehdä pohjustustyöt huolellisesti.

Mitä apuvälineitä spraymaalaus edellyttää?

Spraymaalauksen apuvälineiksi riittävät hiekkapaperi ja vedellä kostutettu nukkaamaton kangas.

Vaikeisiin rasva- ja muihin tahroihin löytyy omat erikoisaineensa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Millainen sää sopii spraymaalaukseen?

Myös spraymaalilla maalatessa sääolosuhteet ovat tärkeitä. Valitse maalauspäiväksi kuiva ja lämmin päivä, jotta maali kuivuu kunnolla eikä aiheuta tahroja. Vältä tuulisia päiviä, sillä tuuli voi levittää maalia ei-toivotuille pinnoille.

Voiko spraymaalia käyttää sisällä maalaamiseen?

Spraymaali sopii myös sisällä maalaamiseen. Sisällä maalatessa kannattaa huomioida erityisesti maalattavan kohteen ulkopuolisten pintojen suojaus. Maalipöly saattaa laskeutua kauas kohteesta, joten suojaa kohteet huolellisesti.

Spraymaali kuivuu nopeasti.

Suojaa ympäristö ja valmistele maalattavan kohteen pinta

Ennen maalaamista peitä ne ympäröivät pinnat, joita ei ole tarkoitus maalata, esimerkiksi lattiat ja seinät. Käytä maalarinteippiä tai suojapeitteitä estääksesi maalin pääsyn ei-toivotuille pinnoille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ennen spraymaalauksen aloittamista on myös tärkeää valmistella maalattavan kohteen pinta huolellisesti. Pinnan tulee olla puhdas, kuiva ja sileä. Poista kaikki pöly, rasva ja lika. Käytä tarvittaessa hiekkapaperia tasoittamaan epätasaisuudet ja parantaaksesi maalin tarttumista.

– Kun keskityt hetkeksi maalattavan pinnan puhdistamiseen ja tarvittaessa tasoittamiseen, lopputulos on siisti ja tasainen, Modev huomauttaa.

Ensin pohjamaali, sitten spraymaali

Tasoitetun ja puhdistetun pinnan Modev suosittelee käsittelemään pohjamaalilla: esimerkiksi muoviset puutarhakalusteet vaativat aina erityisen muoville suunnitellun pohjamaalin, jotta pinnasta tulee kestävä.

Miten spraymaali toimii?

Sekoita maali ravistamalla purkkia parin minuutin ajan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkista sen jälkeen sävy suihkauttamalla maalia vaikkapa sanomalehdelle. Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla myös, kuinka paljon maalia voi suihkuttaa kerralla, ennen kuin se lähtee valumaan. Näin ymmärrät, minkälaisella otteella sinun kannattaa ohjata suihkesumu varsinaisen kohteeseen.

Maalaa monta ohutta kerrosta yhden paksun asemesta. Kerrokset suihkutetaan vuorotellen vaaka- ja pystysuoraan. Jos kohde on pystysuora, työ aloitetaan ylhäältä ja edetään alas.

Spraypurkin suutinta painetaan tasaisesti ja maalisuihkua liikutetaan rauhallisesti kohteen yli.

Jokaisen maalikerroksen on annettava kuivahtaa muutaman minuutin ajan ennen seuraavan lisäämistä.

Kun olet saanut haluamasi maalikerrokset aikaan, puhdista maalipurkin suutin hyvin. Tämä auttaa säilyttämään maalipurkin ja suuttimen kunnon seuraavaa käyttökertaa varten.

Spraymaali sopii myös huonekalujen maalaukseen.

Spraymaali kuivuu nopeasti

– Tuolille voi istua ja pöydän voi kattaa jo muutaman tunnin kuluttua. Jos siis järjestät puutarhakutsut huomenna, ehdit spraymaalata paikat paraatikuntoon vielä tänä iltana, Modev hymyilee.

Lue myös nämä maalaus- ja remontointiohjeet!

Laattojen maalaus on nopea tapa uudistaa kaakelit

Kaakelimaali piristää keittiön ja kylpyhuoneen vanhat laatat

Saunan maalaaminen – musta väri rauhoittaa löylyhuoneen

Keittiön remontointi maalaamalla – upea muodonmuutos

Ulkomaalaus – 13 kysymystä ja vastausta

Kuinka kauan maali säilyy hyvänä?

Maalarinteippi on klassikkotuote, jota harva osaa käyttää oikein

Oven maalaus: näillä ohjeilla onnistut

DC-Fix – tuunaa kodin pinnat mielesi mukaan