Ekorakentaminen osa 10: aurinkosähkö omakotitaloon

Lämmitys Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. Kymmenennessä osassa pohditaan aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta ja hankintaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Jo rakentamisesta haaveillessani tein päätöksen, että haluan tulevaan talooni aurinkoenergiaa. Aurinkoenergia on 100-prosenttisesti uusiutuva luonnonvara ja järjestelmien kehitys sekä hintojen lasku ovat tehneet investoinnista entistä houkuttelevamman.

Itse tuotettu aurinkosähkö korvaa ostoenergiaa, jonka kokonaishinta muodostuu paitsi sähköstä myös siirrosta ja veroista. Tällä hetkellä sähkön tuotto yli oman tarpeen ei ole järkevää, koska valtakunnan verkkoon syötettäessä sähköstä maksetaan spottihinta ja se on noin viidesosa verrattuna hintaan, jonka itse joutuu ostosähköstä maksamaan. Niinpä tavoitteena oli suunnitella järjestelmä, jonka tuotto yltää talon minimikulutukseen. Näin suunniteltu järjestelmä on omistajalleen se kannattavin nykyisellä sähkön hinnalla.

Järjestelmän suunnittelun annoin ammattilaiselle. Biolan Ekoasumisen asiantuntija, tekniikan tohtori Suvi Karirinne valitsi minulle aurinkosähköjärjestelmän ja mitoitti sen.

Käytettävissä oleva lapeala rajoitti aurinkosähköjärjestelmän kokoa. Siksi järjestelmään valittiin yksikiteisiä piipaneeleita, joilla on korkeampi hyötysuhde kuin monikidepaneeleilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Täysmustien paneeleiden etuna on myös esteettisyys. Tummalta katolta paneelit eivät erotu häiritsevästi. Katon lappeen kaltevuutta noudattava asennustapa vielä varmistaa sen, että ne eivät liiaksi erotu talon julkisivusta. Esteettisyys on tärkeää, koska aurinkosähköinvestointi tehdään 30 vuodeksi ja niiden pitää miellyttää silmää koko tuon ajan.

Aurinkoenergian asentaminen on ajankohtaista, kun lappeella on lopullinen vesikate.

 Tietoa järjestelmästä

  • 8 kpl yksikiteisiä pii-paneeleita 295 W, yht. 2.360 W
  • Valituissa paneeleissa on PERC-kennot, jotka toimivat hyvin alhaisen säteilyintensiteetin olosuhteissa (alhaisen säteilyn intensiteetti on Suomessa vallitseva olosuhde).
  • Paneeleissa on ohitusdiodit, jotka parantavat niiden toimintaa esim. varjostusten osuessa paneeliin.
  • Paneelien staattinen ja dynaaminen kuormakesto on hyvä.
  • Paneeleiden kehysten rakenne on sellainen, että paneelien pintaan satava vesi tai tiivistyvä kosteus jää paneelin pinnalle eikä pääse tunkeutumaan kennolaminaattiin.
  • Paneelit ovat läpäisseet ”stressitestin”, jonka ansiosta ne ovat PID-suojattuja.
  • 3- vaiheinen invertteri, jolla korkea hyötysuhde ja jonka voi asentaa ulkotiloihin.

Lue juttu Aurinkoenergia kiinnostaa suomalaisia >

Teksti: Ekompi-blogin Riikka, kuvat: Biolan, Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >