Ekorakentaminen osa 9: talon runko pitkästä tavarasta paikan päällä

Talo
Ekorakentaminen osa 9: talon runko pitkästä tavarasta paikan päällä
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. Yhdeksännessä osassa runko pitkästä tavarasta on jo pystyssä ja pohditaan talopakettien yleistymistä rakennusmarkkinoilla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Runko on pystyssä. Tämä on harvinaistuva näky omakotityömaalla. Talopakettirakentamisen suosio on noussut tasaisesti 2000-luvulla. Vuonna 2016 arvioidaan kaikista omakotialoista jopa 70 prosenttia rakennettavan pakettiratkaisuina. Perinteinen talopaketti sisältää seinäelementit, kattotuolit ja mahdollisesti pystytyksen vesikattovalmiiksi saakka. Paikalla rakennetaan enää arviolta 14 prosenttia taloista.

Pitkästä tavarasta rakentaminen vaatii kirvesmiestaitoa. Toisaalta tällainen rakentaminen mahdollistaa vapaamman suunnittelun, kun ei ole sidottu mihinkään valmistalomalliin. Alusta asti paikan päällä rakennettavassa talossa lähes kaikki ratkaisut ovat mahdollisia, mutta toisaalta, myöskään mitään ratkaisuja ei ole mietitty puolestasi valmiiksi. Suunnitteluun ja selvittelyyn kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin pakettiratkaisuissa. Yksilöllisen talon rakentamisessa suunnittelijan ja timpurin ammattitaidon merkitys korostuu.

Huomenna nostetaan paikoilleen kattotuolit ja sen jälkeen alkaa pohjalaudoitus. Tavoitteena on, että alkavan viikon loppupuolella saataisiin jo aluskermi paikoilleen. Vesisade hankaloittaa kattohommia, joten jännityksellä seuraamme sääennustetta.

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >