Grillikausi loppuu – näin laitat grillin talviteloille

Piha
Grillikausi kestää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Grillikausi päättyy syksyllä kylmien säiden myötä. Suomalaisista grillaajista yli kolmasosa lämmittää grillin elo-syyskuun vaihteessa viimeisen kerran, mutta innokkaimmat grillaajat jatkavat kautta vielä pidempään.Grillin huolellinen pesu ja kuivaus sekä suojaisassa paikassa säilytys varmistavat, että grilli on hyvässä kunnossa taas ensi kevään ja kesän grillihetkiä varten.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.9.2023

Grillaus kuuluu Suomessa vahvasti kesään ja syksyn edetessä suomalaisten grillikausi päättyy. Yleisintä grillikauden päätöshetkeä vietetään elo-syyskuun vaihteessa, jolloin 33 prosenttia suomalaisista grillaa viimeisen kerran kauden aikana.

– Elokuussa syysillat alkavat jo pimentyä, mutta lämpötilat sopivat vielä ulkona grillailuun. Kyselymme mukaan ulkona grillauksen lämpötilarajana pidetään hieman yli 14 celsiusastetta ja elokuussa tämä vielä yleensä täyttyy, sanoo Gigantin myyntipäällikkö Pasi Puputti.

Suomalaisten grillikausi kestää kuitenkin yllättävän pitkään syksyllä. Kyselyn perusteella kolmasosa grillaa vielä syyskuun alun jälkeen ja syyssäätä pelkäämättömät, noin 4 prosenttia suomalaisista, lämmittää grillin vielä lokakuun alunkin jälkeen.

– Grillaussesongin jälkeen grilli kannattaa laittaa talvikuntoon huolella, jos haluaa varmistaa sen käyttökunnon keväällä, Puputti neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin laitat grillin kuntoon talvisäilytystä varten

  1. Irrota ja huolla irtonaiset osat.
  2. Harjaa grillausritilä ja parila puhtaaksi grilliharjalla ja öljyä ne.
  3. Irrota myös muut osat kuten letku ja polttimet.
  4. Kierrä letku löyhälle kerälle.
  5. Kääri muut irto-osat esimerkiksi sanomalehtipaperiin ja vie kaikki osat säilytykseen kuivaan sisätilaan.
  6. Puhdista grilli perusteellisesti. Pese grilli ja sen osat saippuavedellä ja tiskiharjalla.
  7. Pyyhi myös tulilaatikko ja ulkopinnat.
  8. Anna grillin kuivua rauhassa. Voit kuivata grillin liinalla tai laittaa grillin päälle hetkeksi kuivamisen varmistamiseksi. Jos laitat grillin päälle, muista antaa sen jäähtyä kunnolla.
  9. Suojaa grilli säilytyksessä. Grilli tulee säilyttää mieluiten sisätiloissa, mutta vähintään katoksen alla, jossa grilli on suojassa suoralta vesi- tai lumisateelta.
  10. Ulkosäilytyksessä grillille kannattaa hankkia kunnollinen suojapeite, joka yltää maahan saakka. Peitettä voi käyttää myös sisätiloissa suojaamaan grilliä pölyltä.

Grillikausi loppuu elo-lokakuussa

(n=741 / ne kyselyyn vastanneet, jotka grillaavat kesällä / kuvattuna yleisimmät vastauspäivämäärät)

  • 1. elokuuta: 2 %
  • 15. elokuuta: 2 %
  • 31. elokuuta: 16 %
  • 1. syyskuuta: 17 %
  • 15. syyskuuta: 6 %
  • 30. syyskuuta: 17 %
  • 1. lokakuuta: 8 %
  • 15. lokakuuta: 2 %
  • 31. lokakuuta: 2 %

Kun grillikausi taas käynnistyy, kokeile näitä grillausreseptejä


Tutkimus toteutettiin toukokuussa 2017 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18–70-vuotiaat suomalaiset. Aineistona on 800 vastaajan otos suomalaista, otos on iältään ja sukupuoleltaan kansallisesti edustava.