Siirry pääsisältöön

Ilmalämpöpumpun hyödyt – voit säästää satasia

Lämmitys
Ilmalämpöpumpun hyödyt
Ilmalämpöpumpun hyödyt syntyvät sekä säästöstä että asumismukavuuden parantumisesta. Lämmityslaskussa voi ilmalämpöpumppua käyttämällä säästää jopa satasia. Mahdollisuus viilentää asuntoa kesähelteillä on myös tervetullut ominaisuus.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.12.2023

Ilmalämpöpumpun houkuttelevimmat hyödyt voidaan mitata rahassa. Sähkölasku saattaa pienentyä jopa kolmanneksella suorasähkölämmitteisessä talossa, kun otetaan huomioon sekä taloussähkö että käyttöveden lämmitys.

Säästölukemat vaihtelevat toki talon mukaan, mutta säästö voi omakotitalossa olla monta sataa euroa. Mitä suurempi on lämmityssähkön osuus koko sähkölaskusta, sitä suurempi on säästö. Puulämmityksessä myös uunin lämpö leviää ja tasoittuu ilmalämpöpumpun ansiosta hyvin.

Sähkölaskun kutistumista ehkä vielä tärkeämpi hyöty on sähkön säästäminen: näinä epävakaina aikoina jokaisen suomalaisen tulee käyttää sähköä järkevästi ja vähentää tuhlausta, jotta sähköä varmasti riittää kaikille. Ilmalämpöpumpun käyttäminen on yksi oivallinen keino osallistua sähkönsäästötalkoisiin.

ilmalämpöpumpun höydyt: säästöä lämmityskustannuksissa

Ilmalämpöpumppu vähentää lämmittämisen tarvetta ja säästää siten energialaskussa.

Ilmalämpöpumpun hyödyt avarassa tilassa

Sähkö- ja puulämmitteinen talo on optimaalinen ilmalämpöpumpulle, joka poistaa tai ainakin pienentää lämpötilakerrostumia ja vetoisuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos talossa on paljon avaraa tilaa ja lämpö pääsee jakautumaan tasaisesti, ilmalämpöpumpun hyödyt saadaan mukavasti esiin säästöinä. Koneellinen ilmanvaihto edesauttaa lämmön tasaista jakaantumista.

Isossa tai sokkeloisessa talossa taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu saadaan usein kahdella tavallisella ilmalämpöpumpulla. Silloin selvitään myös keväisin tyypillisestä tilanteesta, jossa yläkertaa pitää jäähdyttää ja alakertaa lämmittää.

– Laitteiston käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta, ja sen jälkeen edessä on ehkä kompressoriremontti. Ilmalämpöpumpulle saadaan yleensä alle viiden vuoden taloudellinen takaisinmaksuaika vieläpä ilman energianhinnan nousuja tai viilennyksen ja suodatuksen asumismukavuusvaikutusta, kertoo Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUsta.

Sisäilman jäähdytys ja suodatus tulevat kuntoon samalla investoinnilla. Nykyisten laitteiden hyvät suodatusominaisuudet lisäävät asumisviihtyvyyttä ja helpottavat allergiaoireita, sillä jäähdytyksen ansiosta ei kesällä tarvitse tuuletta siitepölyjä sisään avoimista ikkunoista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Ilmalämpöpumpun hyödyt: jäähdytys kesällä

Mahdollisuus viilentää kotia kesällä on yksi ilmalämpöpumpun ehdoton etu.

Syökö jäähdytys kesällä säästöt?

Jäähdyttäminen ei ole merkittävä kuluerä normaalissa omakotitalossa, sillä viilentäminen on edullisempaa kuin lämmittäminen. Hikisimpinäkin kesinä kulutus on 100–400 kWh.

Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppu saavuttaa pääosan energiansäästöistään +5 ja –10 asteen välillä.

– Toki keleillä 10–25 pakkasasteenkin keleillä ilmalämpöpumpun hyödyt tulevat esiin, mutta sen sijaan esimerkiksi +7 asteen kelillä ei juurikaan. Pääosan vuotta, 95–98 prosenttia ajasta, invertterilämpöpumppu toimii 30–70 prosentin osateholla, koska taloon ei mahdu sen täydellä teholla tuottamaa energiamäärää.

Lue lisää energiansäästöohjeita

Kuvat: iStock

MAINOS
MAINOS LOPPUU