Mistä tietää, onko jääkaappi tai pakastin rikkoutumassa?

Keittiö
Jääkaappi rikki? Reagoi ajoissa
Jääkaapin tai pakastimen rikkoutuminen voi aiheuttaa suoranaisen katastrofin etenkin lämpimällä säällä. Jos jääkaappi tai pakastin pitää ääntä, jollaista ei ole ennen kuulunut, kannattaa reagoida ajoissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
2.1.2024

Erilaiset äänet kuuluvat kylmälaitteiden toimintaan, mutta jos jääkaappi tai pakastin pitää kovaa ääntä jatkuvasti tai alkaa pitää uudenlaista outoa ääntä, sen suorituskyky saattaa olla kovilla. Etenkin, jos jääkaappi tai pakastin on vanha, voi olla aika hankkia uusi ja energiatehokas kylmälaite. 

Onko normaalia, että jääkaappi hurisee?

Jatkuvasti hurisevan jääkaapin tai pakastimen kompressori kielii, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa.

Pitääkö jääkaappi koko ajan ääntä? Silloin kannattaa tarkistaa tilanne. Harmittavan usein nimittäin käy, että kylmälaite rikkoutuu juuri juhlien alla. Se voi tuntua julmalta sattumalta mutta on itse asiassa aika luonnollista laitteen yrittäessä jäähdyttää isoa ruokamäärää.

– Jääkaappi ja pakastin saatetaan ladata liian täyteen, mikä entisestään kuormittaa kompressoria. Lopputulos harmittaa varmasti, jos laite kerta kaikkiaan irtisanoo sopimuksensa, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miten kauan jääkaappi tai pakastin kestävät käytössä?

Keskimäärin jääkaapin ja pakastimen käyttöikä on 10 vuotta. Jos kaappi alkaa olla vanha ja juhlia on odotettavissa, voisi olla hyvä hetki tarkistaa jääkaapin ja pakastimen kunto.

Sitä paitsi vanhat kylmäsäilytyslaitteet ovat energiasyöppöjä: uusissa jääkaapeissa ja pakastimissa on hyvä energiatehokkuus verrattuna vanhempiin laitteisiin. 

Jääkaappi tai pakastin pitää ääntä

Uusissa jääkaapeissa ja pakastimissa on hyvä energiatehokkuus verrattuna vanhempiin laitteisiin.

Onko jääkaappi rikki tai rikkoutumassa? Tarkista nämä 8 asiaa

  1. Lämpötila: Jos jääkaapin sisätilan lämpötila ei pysy kylmänä tai on liian lämmin, se voi olla merkki ongelmasta.
  2. Ruoka pilaantuu nopeasti: Jos huomaat, että ruoka pilaantuu normaalia nopeammin, jääkaapissa voi olla lämpötilaongelma.
  3. Jäätä muodostuu liikaa: Jos jääkaapin tai pakastimen seinämiin tai hyllyille muodostuu liikaa jäätä, se voi olla merkki sulatusjärjestelmän ongelmista.
  4. Melu: Yhtäkkinen tai epätavallinen melu jääkaapista voi viitata toimintahäiriöihin.
  5. Kompressorin toiminta: Jos jääkaapin kompressori (jääkaapin taustalla tai alapuolella oleva moottorimainen osa) ei käynnisty tai käy yhtäjaksoisesti, siinä voi olla jokin vika.
  6. Valaistus: Jos jääkaapin sisävalaistus ei syty tai sammuu, vaikka ovi olisi auki, se voi viitata sähköongelmiin.
  7. Oven tiivisteen kunto: Jos jääkaapin oven tiiviste on kulunut tai vaurioitunut, se voi johtaa lämpötilan heikkenemiseen ja jääkaapin tehottomuuteen.
  8. Ruoka haisee tai maistuu oudolta: Jos huomaat, että jääkaapissa oleva ruoka alkaa haisemaan tai maistumaan oudolta, se voi viitata jääkaapin toimintahäiriöihin.

Mikä on jääkaapin oikea lämpötila? Entä pakastimen ja viileäkaapin?

Motivan suosittelemat lämpötilat kodin kylmälaitteille:

  • Pakastimessa -18 °C
  • Jääkaapin suositeltava lämpötila on +2 – +6 °C
  • Viileäkaapissa +10 – +14 °C

Jääkaapin lämpötila kannattaa säätää kohdilleen, se säästää sähköä.

Pidä kylmäketju katkeamattomana

Kesällä ruokien kuljettaminen kaupasta kotiin tai mökille vaatii tarkkaavaisuutta, että ne pysyvät riittävän viileänä koko ajan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi kalat, mäti ja äyriäiset, maito, kerma ja kypsyttämättömät juustot, tuore liha ja kypsentämättömät lihavalmisteet.

Kuljetusta varten kannattaa hankkia hyvälaatuinen kylmälaukku, jonne voi tarpeen mukaan laittaa jäähdytettyjä patruunoita. Perillä elintarvikkeet siirretään nopeasti kylmään.

Kylmälaite pitää ääntä

Kala pilaantuu herkästi lämpimässä, joten se pidetään visusti kylmässä koko matkan jääkaappiin asti.

Energiamerkintöjen asteikko muuttui

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui hiljattain. Tuttu punainen–keltainen–vihreä-nuolikuvio on tallella, mutta merkinnät on palautettu A–G-asteikolle. 

Tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi nykyisin markkinoilla olevat laitteet sijoittuvat oranssille ja keltaiselle, eli luokituksen ala-askelmille. Parhaatkaan kylmäsäilytyslaitteet eivät siis enää ole A+/++/+++ -luokan laitteita, vaan vanhat mallit voivat nyt sijoittua esimerkiksi D- tai E-luokkaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Siitä ei kannata huolestua, sillä ne voivat edelleen kuulua laiteryhmän energiatehokkaimpaan kärkeen, mutta uudelleenskaalaus antaa tilaa tuotekehitykselle ja yhä energiatehokkaammille laitteille.

Jääkaappi ja pakastin energimerkintä

Ekosuunnitteluvaatimus pidentää kylmälaitteen elinkaarta

Energiamerkinnän tiedot auttavat valitsemaan omaan käyttöön sopivan ja energiatehokkaan laitteen. Jääkaapeista ja pakastimista merkintä kertoo energiankulutuksen lisäksi muun muassa nettotilavuuden ja äänitason.

Energiamerkintä ja ekosuunnittelu ohjaavat valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa myös laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää energiansäästöohjeita