↑Kuva: Jaana Kankaanpää

Ilmalämpöpumpun sijoitus kannattaa miettiä tarkkaan, mutta on myös muistettava, että vaihtoehtoja on useita kohteesta riippuen. Alla on listattuna ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitukseen vaikuttavat tekijät.

Ilmalämpöpumpun sijoitus

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitukseen vaikuttavat vaikuttavat tekijät:

1.Sisäyksikkö sijoitetaan keskeiseen paikkaan, josta lämpö (kylmä) jakaantuu hyvin koko huoneistoon. Vähimmäisetäisyydet katosta (5 cm), seinistä (5 cm sivuista) ja alhaalta (2,3 m).

?Yksikerrostaloissa tällaisia paikkoja usein ovat sisääntulon lähettyvillä olevat paikat. Sisäyksikkö sijoitetaan ylös lähelle katon rajaa (vähintään 5 cm alaspäin katonrajasta).
?2-kerrosratkaisuissa sisäyksikkö kannattaa hyvin usein sijoittaa avaraan portaikkoon välipohjatasoon.

2.Sisäyksikkö sijoitetaan mieluummin siten, ettei sen alla tai läheisyydessä jouduta oleskelemaan jatkuvasti. Sisäyksikköä ei kannata asentaa olohuoneen sohvan päälle tai makuuhuoneeseen, vaikka ilmastointikeskuksen äänitaso ja puhallusnopeudet ovat alhaiset.

3.Sisäyksikkö sijoitetaan paikkaan, jossa ilman lämpötila (asetusarvo) voidaan pitää vähän korkeampana (2-4°C) kuin huoneistossa keskimäärin. Tämä edistää lämpötehon jakaantumista ja siten maksimihyödyn saamista laitteesta. (Jäähdytettäessä 2-4°C alempana.)

4.Sisäyksikkö sijoitetaan siten, että puhallettava ilma ei törmää muutaman metrin matkalla mihinkään kohteeseen, koska törmättyään lämmin ilmavirtaus nousee nopeasti ylöspäin.

5.Sisäyksikkö sijoitetaan ulkoseinää vasten jos mahdollista, jolloin päästään lyhyempiin putkivetoihin ja vältytään putkien koteloinneilta sisäpuolella.

6.Yksikön sijoitteluun vaikuttaa käytetäänkö laitetta pääasiallisesti lämmitykseen vai jäähdytykseen. Lämpö nousee luonnollisesti ylöspäin ja viileys laskeutuu alaspäin. Laite ottaa ilman ylhäältä ja puhaltaa sen lämmitettynä tai jäähdytettynä alaspäin.

7.Laitetta on päästävä huoltamaan (suodattimien imurointi parin viikon välein).

8.Sisäyksiköstä tulee jäähdytyskäytössä lauhdetta jopa 1,5 litraa tunnissa. Se on oltava viemäröitävissä pois joko kaadolla seinän läpiviennin kautta ulos tai viemäriin (muista vesilukko). Tarvittaessa käytetään erillistä lauhdepumppua.

9.Talon muut lämmitykset ja ilmastoinnin aiheuttamat virtaukset pitää pyrkiä huomioimaan. Kovien pakkasten aikana tarvittava lisälämmitys pitäisi saada halvimmasta energiamuodosta alkaen (puu, varaava lattialämmitys)

10. Ilmalämpöpumpun sijoituksessa kannattaa huomioida myös äänien minimointi ja ulkonäölliset seikat.

Asiantuntijana toimitusjohtaja Jussi Hirvonen, IVT Oy.

Lue myös: Ilmalämpöpumppu, jota ei sammuteta pakkasella, Ilmalämpöpumpun hyödyt, Haluatko ilmalämpöpumpun?, Uusi ilmalämpöpumppu kesyttää hirmupakkasetIlmalämpöpumpun toimintaperiaate tarkemmin ja Ilmalämpöpumppu vapaa-ajan asuntoon