Ikkunoiden huurtuminen on tyypillinen ilmiö keväällä ja syksyllä, koska nämä vuodenajat liittyvät usein suuriin lämpötilanvaihteluihin. Tämä johtuu pääasiassa kosteudesta, joka sisältyy ilmaan ja joka tiivistyy ikkunapinnoille kylmempien lämpötilojen vuoksi – tällöin ikkunat huurtuvat.
Lämpötilojen vaihtelu: Syksy ja kevät ovat aikoja, jolloin päivän ja yön lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti. Päivällä aurinko voi lämmittää ikkunoita, mutta yöllä lämpötila laskee, mikä saa ilman kosteuden tiivistymään ikkunapinnoille.
Kosteus ilmassa: Syksyllä ja keväällä ilmassa on usein korkea kosteusprosentti. Kun kostea ilma kohtaa kylmän ikkunapinnan, siitä seuraa huurtumista.
Huonosti eristetyt ikkunat: Vanhat tai huonosti eristetyt ikkunat ovat alttiimpia huurtumiselle, koska ne eivät pidä kylmää ulkoilmaa tehokkaasti erillään sisäilmasta.
MAINOSKosteus sisätiloissa: Kosteus, joka tulee sisätiloista esimerkiksi ruoanlaiton, suihkussa käynnin tai pyykin kuivauksen seurauksena, voi lisätä sisäilman kosteustasoa ja edistää ikkunoiden huurtumista.
Likaiset ikkunat: Likainen ikkunalasi voi olla herkempi huurtumiselle kuin puhtaampi lasipinta.
Uusien ikkunoiden ulkolasien huurtuminen on merkki siitä, että ikkunat ovat energiatehokkaat. Toisin sanoen uudet energiatehokkaat ikkunat huurtuvat helpommin, koska ne eristävät lämpöä paremmin kuin vanhat ikkunat. Tämän vuoksi huoneiston sisältä ei tule tarpeeksi lämpöä pitämään huurretta poissa ulkolasin ulkopinnasta.
Tämä ei siis tarkoita, että ikkuna olisi viallinen vaan päinvastoin – sitä voidaan pitää merkkinä energiansäästöstä.
MAINOSUlkolasi jäähtyy selkeinä, kylminä öinä viileäksi ja lämpenee aamulla ympäröivää ilmaa hitaammin muodostaen lasin ulkopintaan kastepisteen. Tähän vaikuttavat monet asiat, kuten maaston muodot, ympäröivät rakenteet ja puusto. Ikkunoiden huurtuminen vaatii selkeän yhteyden taivaalle, joten esimerkiksi katoksen alla oleva ikkuna ei tästä syystä huurru. Huurre poistuu kuitenkin yleensä aamupäivän aikana.
Myös avattavien ikkunoiden välissä voi esiintyä huurtumista ulkolasin sisäpinnalla. Tämä puolestaan johtuu lämpimän sisäilman pääsystä jostain syystä ikkunan välitilaan. Useimmiten syynä on huoneistossa vallitseva ylipaine.
Tällaisessa tapauksessa on hyvä tarkistaa muun muassa sisäpuitteiden tiiviys, sisäpuitteen ikkunalukkojen lukitus sekä asunnon painesuhteet mittauttamalla huoneiston paine-ero ulkoilmaan nähden.
Myös ulkopuitteen tuuletusraot kannattaa tarkistaa. Avattavissa ikkunoissa ilman pitää päästä kiertämään ikkunoiden välissä ulkopuitteen lasin sisäpinnan huurtumisen estämiseksi.
MAINOSParanna ikkunoiden eristystä: Vaihtamalla vanhat ikkunat energiatehokkaisiin ja hyvin eristettyihin ikkunoihin voit vähentää huurtumisen mahdollisuutta.
Ilmanvaihto: Huolehdi, että huoneissa on hyvä ilmanvaihto. Sisäilman kosteuden hallinta on avainasemassa huurtumisen ehkäisemisessä. Käytä ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, ja varmista, että huoneet tuuletetaan säännöllisesti.
Lisää lämpöä: pidä huoneiden lämpötila tasaisena. Käytä lämmitystä tarpeen mukaan, jotta ikkunoiden lämpötila pysyy lähellä huoneen lämpötilaa.
Käytä kosteudenpoistajaa: Kosteudenpoistajat eli ilmankuivaajat voivat auttaa hallitsemaan sisäilman kosteutta erityisesti tiloissa, joissa on suuri kosteudenlähde, kuten kylpyhuoneissa.
MAINOSPese ikkunat säännöllisesti: Pidä ikkunapinnat puhtaina ja vapaana liasta ja rasvasta, jotka voivat edistää huurtumista.
Ikkunoiden huurtumista voidaan estää myös käyttämällä ulommaisena lasina pinnoitettua, niin sanottua selektiivilasia. Pinnoitus vähentää jäähtymistä, jolloin kosteus ei tiivisty lasiin. Pinnoitteen voi asentaa esimerkiksi vain avoimen päätyseinän ikkunoihin, joissa huurtumisriski on yleensä suurin.
Lähteet: Lammin Ikkuna Oy, Kaskipuu Oy, Sustera
Kuvat: iStock