Energiatehokas koti – kannattaako energiaremontti?

Lämmitys
Energiatehokas koti kaipaa tiiviitä ikkunoita, joita mies asentaa.
Kodin energiatehokkuus muodostuu oikeanlaisesta eristämisestä, laadukkaasta ilmastoinnista, energiapiheistä kodinkoneista ja laitteista sekä energiahukan vähentämisestä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.1.2024

Energiatehokas koti on monen haaveissa etenkin nyt, kun sähköstä joutuu maksamaan aiempaa enemmän. Monia huolestuttaa sähkön hinta, joten yhä useampi mietti: Karkaako lämpö harakoille? Maksanko sähkölaskussa turhasta?

Ilmalämpöpumppu alhaalta päin kuvattuna.

Ilmalämpöpumppu parantaa kodin energiatehokkuutta.

Miten tehdään energiatehokas koti?

  • Sisäilmasto suunnitellaan kunnolla.
  • Seinät, katot ja lattiat eristetään oikein.
  • Valitaan energiapihit koneet ja laitteet.
  • Seurataan ja hallitaan energiankulutusta talotekniikan avulla.
  • Valitaan vähähiilinen energiamuoto.

Matalaenergiatalo menee nyt kaupaksi

Talon energiatehokkuus vaikuttaa sen jälleenmyytiarvoon. Tämäkin kannattaa ottaa huomioon, vaikka ei juuri nyt olisikaan myymässä. Kaikki seuraavien vuosien remontit on syytä tehdä energianäkökulmat huomioiden, jotta talon saa kaupaksi hyvällä hinnalla, jos sellainen aika tulee.

Omakotitalon energiatehokkuus vaikuttaa myyntihintaan, sillä suuri osa suomalaisista pitää energiatehokkuutta yhtenä tärkeimmistä kriteereistä ostaessaan uutta asuntoa tai taloa. Matalaenergiatalo pihistää energiankulutuksen todella pieneksi, joten sellaisista on nyt kysyntää.

Pohjois-Suomessa energiatehokkuus on vielä suurempi myyntivaltti kuin muualla Suomessa, selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta: kun ulkona on kylmä, lämmityskustannukset voivat nousta korkeiksi, jos lämpö karkaa taivaan tuuliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mies painaa sormella jääkaapin kuvaa.

Tiedätkö, mitä kodinkoneesi kuluttavat? Silläkin on vaikutusta kodin energiankulutukseen, vaikka lämmitys onkin suurin menoerä sähkölämmitystaloissa.

Kodin energiatehokkuus paremmaksi pienellä budjetilla

Asunnon energiatehokkuutta voi parantaa lisäeristämällä ja tiivistämällä. Ikkunat ja ovet voi vaihtaa, mikäli niiden tiiviydessä on parantamisen varaa. Vaikka matalaenergiatalo jäisi toteutumatta, jokainen energiauudistus on kohti parempaa.

Minimivaatimuksia parempi lämmöneristys ja energiatehokkaat ikkunat ovat tyypillisiä tapoja parantaa kodin energiatehokkuutta. Pienelläkin budjetilla voi tehostaa energian käyttöä merkittävästi, sillä esimerkiksi ovien ja ikkunoiden karmeihin voi helposti kiinnittää lisätiivisteet, vinkkaa toimitusjohtaja Harri Päiväniemi Stark Suomesta.

Mies säätää lämpötilaa.

Yhden asteen huonelämpötilan alentaminen säästää viisi prosenttia energiaa.

Miten toimia energiatehokkaasti kotona?

Kodin energiatehokkuus parantuu myös oman energiankäytön järkeistämisellä, eikä se edes maksa mitään. Helppo kikka on pitää ikkunat ja ovet kiinni mahdollisimman tarkasti, jotta lämpöä ei pääse niistä ulos. Jos on tarvetta tuulettaa, se kannattaa tehdä nopeasti ja tehokkaasti.

Lämpötilasäätöjen korjaaminenkaan ei vaadi investointeja, mutta tuo säästöjä: yhden asteen lämpötilan tiputtaminen pudottaa lämmityskustannuksia noin 5 prosenttia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös ilmanvaihdon tarkistaminen ja lämmön talteenoton hyödyntäminen sekä valaistuksen ja lämpimän veden säästeliäs käyttö kohentavat talon energiatehokkuutta.

Käsisuihkusta tulee vettä.

Kuinka kauan suihkussa menee? Vähennä suihkuaikaa vartista viiteen minuuttiin.

Kannattaako tehdä energiaremontti omakotitaloon?

Sähkön hinnan nousu on pistänyt monet miettimään, pitäisikö kodissa tehdä jonkin sortin energiaremontti. Toki energiaremontin hinta mietityttää ja se, miten paljon sen lopulta vähentäisi energiakuluja. Kuinka nopeasti energiaremontin hinta nollaantuisi energiasäästöinä?

Energiaremontteja on toki monen hintaisia. Jos vain tiivistää ikkunoita, pääsee melko halvalla. Vanhoissa omakotitalouksissa energiaremontit vaativat kuitenkin usein muutostöitä, jotka nostavat remontin loppusummaa merkittävästi.

Ikkunoiden ja ovien vaihtaminen uusiin, koneellisen ilmanvaihdon remontti tai seinien, lattian ja katon eristeiden uusiminen eivät ole ihan halpoja remontteja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mies eristää seinää.

Seinien, katon ja lattian eristämisessä on järkeä, mutta se myös maksaa.

Ilmanvaihdon koneellistaminen kannattaa?

Vertaaensin.fi selvitti sitä, kuinka kauan menee, että energiaremontit ovat maksaneet itsensä takaisin. Esimerkkinä oli sataneliöinen 1980-luvulla rakennettu omakotitalo, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon energiankulutus on hieman alle 20 000 kilowattituntia vuodessa ja sähkön hinta 38 senttiä kilowattitunnilta.

Selvityksestä ilmeni, että ison ja vanhan omakotitalon eristeiden uusiminen maksaa itsensä takaisin 11 vuodessa, jos vanhat eristeet pitää poistaa. Mikäli eristeet pystytään asentamaan vanhojen päälle, energiaremontin hinta nollaantuu noin viidessä ja puolessa vuodessa.

Esimerkkitalon ikkunaremontti maksaisi itsensä takaisin kymmenessä vuodessa, eli ei erityisen nopeasti.

Kaikkein nopein takaisinmaksuaika esimerkkikohteessa olisi ilmanvaihtojärjestelmän täydellisellä uusimisella, sillä remontti maksaa itsensä takaisin hieman alle neljässä vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli talossa olisi valmiiksi koneellinen poistoilma, investointikulu voisi nopeutua yli vuodella. Pelkkä ilmanvaihtokoneen asennus maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa, mutta onnistuu vain moderneihin taloihin, joissa on sekä tulo- että poistoilmanvaihto.

Lue myös

Lähteet: Stark Suomi, vertaaensin.fi, Motiva/kuvat: iStock, Pexels.com