Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, joten ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Asuinrakennuksissa ilmanvaihdon tulee toimia koko ajan terveen sisäilman kannalta optimaalisesti, mutta talven aikana kannattaa tarkistaa mahdollisuudet säätää ilmanvaihtoa energiaa säästävämmäksi esimerkiksi ohjaamalla käyntiaikoja ja ilmavirtoja muissa kuin asuinrakennuksissa, esimerkiksi autotallissa.
Lämmityskauden käynnistyessä ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys tulee kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takalla lämmittäminen käynnistä jäähdytystä.
Ilmanvaihdon energiatehokkuuteen vaikuttavat myös talon rakenteelliset tekijät, kuten ikkunoiden ja ulko-ovien tiiviys ja sekä muiden rakenteiden mahdolliset lämpövuodot.
MAINOSIlmastoinnin säädöissä ja toiminnassa kannatta hyödyntää ammattilaisen asiantuntemusta.
– Tee se itse – tyyppiset muutokset johtavat todennäköisesti ei toivottuun lopputulokseen. Oikein huollettu ja säädetty järjestelmä toimii myös energiatehokkaasti käyttäjien tai rakenteiden kärsimättä, muistuttaa toiminnanjohtaja Samuli Könkö Suomen LVI-liitosta.
MAINOS
MAINOS
MAINOS
↑Ilmastointikoneen säädöt ja huolto kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta kaikki tulee varmasti kuntoon.
Näin tarkistat ilmanvaihdon säädöt ja energiatehokkuuden
Ilmanvaihdon säädöt ja toiminnan tarkistaminen ovat ammattilaisen tehtäviä. Esimerkiksi ilmastointikoneen lämmöntalteenoton toiminta kannattaa tarkistaa lämmityskauden alussa ja sen aikanakin, että kerran lämmitetty ilma ei karkaa ulos.
Kun on kaikki kunnossa ja käyttöohjeet tiedossa, itse voi tehdä säätöjä esimerkiksi ilmanvaihdon tehossa. Kodin ilmanvaihdon asetukset kannattaakin säätää käytön mukaan: Silloin kun kukaan ei ole kotona, ilmanvaihdon voi säätää minimille. Kun taas käydään suihkussa, kuivataan pyykkiä tai kestitään vieraita, tarvitaan suurempaa ilmanvaihdon tehoa.
Itse tulee myös huolehtia suodattimien oikea-aikaisesta vaihdosta. Erityisen likaiset suodattimet lisäävät sähkönkulutusta koneissa, joissa on taajuusmuuttajamoottori ja ilmavirta pidetään tasaisena painehäviöiden kasvaessa. Suodattimien sopiva vaihtoväli on kahdesti vuodessa.
Kun venttiilin ja röörit on putsattu, ilma kulkee taas hyvin ja sisäilma pysyy raikkaana. Ammattilainen mittaa ilmavirtaa puhdistuksen ja huollon jälkeen.
Ilmanvaihto kuljettaa pois sisällä syntyvät haitalliset aineet sekä kosteuden ja tuo samalla uutta raikasta ilmaa tilalle. Puutteellinen ilmanvaihto on selvä terveysriski, jonka ihminen huomaa usein erilaisia fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, nuhana tai vaikka väsymyksenä.
Hyvä ja viihtyisä sisäilma on hajutonta. Nenämme havaitsee herkästi uudet ja oudot hajut, mutta tottuu niihin nopeasti, joten asunto kannattaa haistella heti sisään tullessa.
Energiansäästötoimissa pitää varmistaa, että niillä ei heikennetä sisäilman laatua. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ilmanvaihto käynnistetään viimeistään kaksi–kolme tuntia ennen käyttäjien saapumista, jos ilmanvaihto ei ole jatkuvasti toiminnassa.
– Tällä tavoin varmistetaan rakennusmateriaalipäästöjen ja mahdollisen radonin pitoisuuksien alentaminen normaalille tasolle, painottaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.
Hän myös vinkkaa, että ilmanvaihdon säätöjä tehdessä on varmistettava, etteivät rakennuksen painesuhteet ole erityisen yli- tai alipaineiset. Ilmanvaihdon oikean toiminnan varmistamisella saadaan ilmanvaihdosta paras mahdollinen hyöty.
Hyvään sisäilmaan ei kuulu vedontunnetta edes talvella.
Lähteet: Motiva, Sisäilmayhdistys
Kuvat: Suomelan toimitus