Ilmanvaihdon säädöt energiatehokkaiksi

Lämmitys
Ilmanvaihdon säädöt kannattaa nyt tarkistaa, sillä ilmanvaihto on yksi suurista energiankulutukseen vaikuttavista asioista talossa. Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja terveellisesti, on hyvä tarkistuttaa järjestelmän toiminta ja asetukset alan ammattilaisella.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.1.2024

Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, joten ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Asuinrakennuksissa ilmanvaihdon tulee toimia koko ajan terveen sisäilman kannalta optimaalisesti, mutta talven aikana kannattaa tarkistaa mahdollisuudet säätää ilmanvaihtoa energiaa säästävämmäksi esimerkiksi ohjaamalla käyntiaikoja ja ilmavirtoja muissa kuin asuinrakennuksissa, esimerkiksi autotallissa.

Lämmityskauden käynnistyessä ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys tulee kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takalla lämmittäminen käynnistä jäähdytystä.

Ilmanvaihdon energiatehokkuuteen vaikuttavat myös talon rakenteelliset tekijät, kuten ikkunoiden ja ulko-ovien tiiviys ja sekä muiden rakenteiden mahdolliset lämpövuodot.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmastoinnin säädöissä ja toiminnassa kannatta hyödyntää ammattilaisen asiantuntemusta. 

– Tee se itse – tyyppiset muutokset johtavat todennäköisesti ei toivottuun lopputulokseen. Oikein huollettu ja säädetty järjestelmä toimii myös energiatehokkaasti käyttäjien tai rakenteiden kärsimättä, muistuttaa toiminnanjohtaja Samuli Könkö Suomen LVI-liitosta.

↑Ilmastointikoneen säädöt ja huolto kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta kaikki tulee varmasti kuntoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin tarkistat ilmanvaihdon säädöt ja energiatehokkuuden

Ilmanvaihdon säädöt ja toiminnan tarkistaminen ovat ammattilaisen tehtäviä. Esimerkiksi ilmastointikoneen lämmöntalteenoton toiminta kannattaa tarkistaa lämmityskauden alussa ja sen aikanakin, että kerran lämmitetty ilma ei karkaa ulos.

Kun on kaikki kunnossa ja käyttöohjeet tiedossa, itse voi tehdä säätöjä esimerkiksi ilmanvaihdon tehossa. Kodin ilmanvaihdon asetukset kannattaakin säätää käytön mukaan: Silloin kun kukaan ei ole kotona, ilmanvaihdon voi säätää minimille. Kun taas käydään suihkussa, kuivataan pyykkiä tai kestitään vieraita, tarvitaan suurempaa ilmanvaihdon tehoa.

Itse tulee myös huolehtia suodattimien oikea-aikaisesta vaihdosta. Erityisen likaiset suodattimet lisäävät sähkönkulutusta koneissa, joissa on taajuusmuuttajamoottori ja ilmavirta pidetään tasaisena painehäviöiden kasvaessa. Suodattimien sopiva vaihtoväli on kahdesti vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toimi näin

 • Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan ja porrasta käyntiinlähdöt.
 • Ohjelmoi ilmavirrat tarpeen mukaan. Hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa.
 • Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus.
 • Ohjelmoi erillispoistot tarpeen mukaan ja hyödynnä osatehoja.
 • Aseta sisäänpuhalluslämpötilat käyttöön sopivalle tasolle, esimerkiksi +19 °C:een. Huoneita tulee lämmittää lämmitysverkostolla, ei ilmanvaihdolla.
 • Tarkista ilmanvaihtokoneiden kiertoilman käyttö ja säädön toiminta. Tarkista myös siirtoilman tarkoituksenmukainen käyttö.

Kun venttiilin ja röörit on putsattu, ilma kulkee taas hyvin ja sisäilma pysyy raikkaana. Ammattilainen mittaa ilmavirtaa puhdistuksen ja huollon jälkeen.

Älä tingi sisäilman laadusta

Ilmanvaihto kuljettaa pois sisällä syntyvät haitalliset aineet sekä kosteuden ja tuo samalla uutta raikasta ilmaa tilalle. Puutteellinen ilmanvaihto on selvä terveysriski, jonka ihminen huomaa usein erilaisia fyysisinä oireina, kuten päänsärkynä, nuhana tai vaikka väsymyksenä.

Hyvä ja viihtyisä sisäilma on hajutonta. Nenämme havaitsee herkästi uudet ja oudot hajut, mutta tottuu niihin nopeasti, joten asunto kannattaa haistella heti sisään tullessa.

Energiansäästötoimissa pitää varmistaa, että niillä ei heikennetä sisäilman laatua. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ilmanvaihto käynnistetään viimeistään kaksi–kolme tuntia ennen käyttäjien saapumista, jos ilmanvaihto ei ole jatkuvasti toiminnassa.

– Tällä tavoin varmistetaan rakennusmateriaalipäästöjen ja mahdollisen radonin pitoisuuksien alentaminen normaalille tasolle, painottaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hän myös vinkkaa, että ilmanvaihdon säätöjä tehdessä on varmistettava, etteivät rakennuksen painesuhteet ole erityisen yli- tai alipaineiset. Ilmanvaihdon oikean toiminnan varmistamisella saadaan ilmanvaihdosta paras mahdollinen hyöty.

Hyvään sisäilmaan ei kuulu vedontunnetta edes talvella.

Toimiiko kodin ilmanvaihto kunnolla? Tarkista, että

 • ilma tuntuu raikkaalta, kun astut kotiin
 • jokaisessa huoneessa on auki oleva ilman tulo- ja poistoilmaventtiili tai siirtoilma-aukko (esimerkiksi kynnysrako)
 • ikkunaan ja peiliin ei tiivisty kosteutta
 • hyvin lingottu pyykki kuivuu alle vuorokaudessa
 • keittiössä on liesituuletin tai -kupu
 • sauna kuivuu käytön jälkeen seuraavaan aamuun mennessä
 • sisällä ei vedä talvellakaan
 • ilmanvaihto on tehokkaimmillaan yöllä, kun kaikki ovat kotona
 • liesituulettimen rasvasuodatin pestään vähintään kaksi–kolme kertaa vuodessa ja poistoventtiilit puhdistetaan kerran kaksi kertaa vuodessa.

Lue lisää energiatehokkuuden parantamisesta


Lähteet: Motiva, Sisäilmayhdistys

Kuvat: Suomelan toimitus