Ilmalämpöpumpun suojakotelo – tarvitaanko sellainen?

Lämmitys
Ilmalämpöpumpun suojakotelo on maisemoitu talon seinään.
Ilmalämpöpumpun suojakotelo piilottaa laitteen katseilta, suojaa sateelta ja estää irtoroskien pääsyn propelliin. Suojakotelon valinta on kuitenkin syytä tehdä huolellisesti ja oikein.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.1.2024

Ilmalämpöpumpun suojakotelo maisemoi ulkoyksikön sopuisasti talon kylkeen ja piilottaa laitteen katseilta. Se myös estää lumen ja roskien pääsyn propellien tukkeeksi.

Ulkoyksikön suojakotelointiin on saatavilla monenlaisia vaihtoehtoja eri materiaaleista, kuten puusta ja metallista.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo voidaan asentaa esimerkiksi

  • seinään kulmarautojen avulla
  • omille jaloilleen
  • maan päällä seisovaan alustaan.

Kokonaan peittävän suojakotelon vaihtoehtona on katos, jonka tehtävänä on pääasiassa torjua ylhäältä tulevat lumikuormat. Kovin tuulisessa paikassa sivusuojastakin voi olla apua laitteen varjelussa.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo on kiinni talon seinässä.
Ilmalämpöpumpun suojakotelo piilottaa ulkoyksikön tyylikkäästi. (Kuva: K-Rauta)

Kannattaako ilmalämpöpumpun suojakotelo hankkia?

Ilmalämpöpumpun suojakotelo tai suojus ylipäänsä ei ole pakollinen lisävaruste, vaikkakin se piilottaa ulkoyksikön ja suojaa roskaantumiselta.

Monet laitevalmistajat ovat sitä mieltä, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ei kaipaa suojaa – siitä voi olla jopa haittaa. Ulkoyksikkö on nimittäin suunniteltu kestämään ulkoilmaa, kunhan sen ulkokuori ja suojukset ovat kunnossa ja paikoillaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vääränlainen suojakotelo heikentää ilmalämpöpumpun toimintaa, jos se estää ilman vapaan kierron.

Koteloa valittaessa onkin hyvä muistaa, että jos kotelo on liian tiivis, laitteen teho laskee, kompressorin kestävyys heikkenee ja lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen kuluu enemmän energiaa.

Myös säleikkösuoja saattaa heikentää pumpun toimintaa, jos se on liian tiheä tai säleiden suunta ohjaa ilmaa väärällä tavalla. Kotelointi vaikuttaa ilmavirtauksiin ja voi heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta.

Millainen on hyvä ilmalämpöpumpun suojakotelo?

Ilmalämpöpumppu ottaa ilmaa ulkoyksikön takaa ja puhaltaa kennoston läpi virranneen ilman pois yksikön etupuolelta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kotelon taakse on aina jätettävä avointa tilaa, jotta ilmalämpöpumppu voi toimia kunnolla.

Ulkoyksikön oikea etäisyys seinistä ja muista rakenteista vaihtelee lämpöpumpun mallin ja erityisesti sen tehon mukaan: tavallisen ilmalämpöpumpun ilmavirta esimeriksi on selvästi pienempi kuin koko talon lämmityksestä vastaavan ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön ilmavirta.

Lämpöpumpun ulkoyksikön minimietäisyydet rakenteisiin kerrotaan laitteiden asennusohjeissa, ja valmistajat auttavat varmasti mielellään oikealaisen suojan valinnassa. Joka tapauksessa kotelon on oltava huomattavasti itse ulkoyksikköä suurempi.

Ilmalämpöpumpun suojakotelo kiinnitetään niin, että ilmalle jää tilaa kiertää
Ilmalämpöpumpun suojakotelo kiinnitetään niin, että ilmalle jää riittävästi tilaa kiertää. Kotelon oikea koko tulee tarkistaa laitevalmistajan ohjeista. (kuva: Rakidea.fi)

Hyvä ilmalämpöpumpun suojakotelo päästää ilman kiertämään

Suojakotelo ei siis ole pakollinen, mutta se maisemoi ulkoyksikön talon seinustalle ja saattaa pidentää ilmalämpöpumpun ulkoyksikön ikää.

Kotelossa ilmalämpöpumppu on suojassa sateelta, lumelta, tuulelta ja paahtavalta auringolta. Suojus estää puiden lehtiä ja muuta likaa pääsemästä lämpöpumpun sisälle.

Lämpöpumpun energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään ulkoyksikön ympärillä mahdollisimman esteettömästi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvä suojakotelo pitää roskat ja lumen loitolla, mutta päästää ilman kiertämään vapaasti.

Markkinoilla on valmiina erilaisia ammattimaisia suojakoteloita, jotka voi maalata talon väriseksi ja asentaa jälkikäteen.

Jos suojakotelon rakentaa itse, kannattaa noudattaa valmistajan tai muun alan ammattilaisen antamia ohjeita. On tärkeää tehdä suojakotelointi mahdollisimman avoimeksi ja varmistaa asennusliikkeeltä ulkoyksikön koko ja kotelon sopivuus.

Ilmalämpöpumpun katos

Ulkoyksikön päälle voi myös asentaa katoksen, joka suojaa laitetta lumisateelta, katolta tippuvalta jäältä ja lumelta. Katos on siksi hyvä vaihtoehto, että se ei estä ilman kiertoa lainkaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli laite on hyvin suojassa pitkän räystään alla, erillinen katos ei ole tarpeen.

Erittäin tuulisissa oloissa, esimerkiksi meren äärellä tai saaressa, tuulensuoja kannattaa asentaa laitteen sivulle.

Lue lisää energiansäästöohjeita