Astetta alemmas – nyt säästetään energiaa ja rahaa

Lämmitys
Nainen säätää lämmitystä talossa, niin kuin astetta alemmas -kamppis neuvoo.
Astetta alemmas -kampanja kannustaa tekemään asumisessa ja liikkumisessa konkreettisia energiasäästöjä, joiden vaikutukset näkyvät nopeasti. Hyödynnä helpot vinkit ja säästä energiaa – sekä rahaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Astetta alemmas on Motivan kampanja, jolla halutaan opastaa järkevään energian käyttöön asumisessa ja liikkumisessa. Energian säästäminen ja tarpeettomasta kulutuksesta tinkiminen on yksinkertaisin keino hillitä omien energiakustannusten kasvua.

Kaikkein merkittävimpiä säästökohteita ovat lämmitys ja liikenne, ja erityisesti niihin Astetta alemmas -kampanjassa esitellään monia keinoja. Yhden ihmisen tai kotitalouden säästöt voivat tuntua pieniltä, mutta kun kaikki säästää vähänkin, syntyy suuri yhteissäästö. Kokonaisuus vaikuttaa siihen, miten Suomessa ylipäänsä riittää sähköä talven mittaan ja vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Energiansäästö on koko yhteiskunnassa erityisen ajankohtaista juuri nyt siksi, että Suomi irtautuu nopeasti Venäjän tuontienergiasta ja tulee talvi. Olemme jo nähneet, miten energian hinta ja saatavuuskin vaikuttaa jokapäiväiseen arkeemme. Eläminen on kallistunut kaikessa, energian lisäksi myös esimerkiksi ruoka on kallistunut. Astetta alemmas -kampanjalla yritetään myös vaikuttaa huoltovarmuuteen eli sähkön riittävyyteen.

Miten voi säästää energiaa? Säädä kulutus astetta alemmas

  • astetta alempi huonelämpötila
  • astetta kevyempi kaasujalka
  • astetta lyhyempi suihku
  • astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa.

Talon yläpohjan lisäeristäminen tuo säästöä lämmityskuluihin – katso video!

</

Sähköä säästämällä voidaan välttää sähkökatkot

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa kotona, liikenteessä, työpaikoilla sekä oppilaitoksissa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Kukaan ei voi ulkoistaa itseään sähkönsäästötalkoista, sillä tavoite on kaikille yhteinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos sähköä kulutetaan enemmän kuin tuotetaan, voidaan joutua toteuttamaan joillakin alueilla kahden tunnin sähkökatkoja. Tilannetta seuraa ja hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Mitä pienempi on suomalaisten energiankulutus, mitä tehokkaammin sähköä pystytään tuottamaan ja mitä suotuisampi on sää, sitä varmemmin sähkökatkoilta vältytään.

Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on tärkeää. Erityisesti arkiaamuisin klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina sähkö on kortilla, joten silloin kannattaa välttää tarpeetonta kulutusta, jos se on mahdollista ilman suuria uhrauksia.

Sähkön riittävyys on riippuvainen

  • sähkön kulutuksesta
  • sähkön tuotannosta Suomessa – tuulivoima, vesivoima, ydinvoima ja yhteiskäyttölaitokset (HCP)
  • säätilasta – tuuleeko riittävästi, että tuulivoimasta saadaan energiaa, ja onko kovin kylmä, jolloin lämmitetään enemmän
  • siirtoyhteyksien toimivuudesta – huippukulutuksen aikoina sähköä ostetaan naapurimaista.
Takkatulen avulla saa kotiin lisälämmitystä.

Lämmitys vie eniten energiaa etenkin talvella. Arjesta ei tule tehdä liian vaikeaa, mutta esimerkiksi takan polttaminen tuo sekä lämpöä että mukavaa tunnelmaa.

Lämmitys kuluttaa eniten

Taloudellisesti ja muutenkin järkevää on tinkiä kaikesta tarpeettomasta energian kulutuksesta, kuten

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • sammuttaa valot huoneista, joissa ei ole,
  • ottaa laturit irti seinästä ja
  • hyödyntää myös uunin lämmitysaika ruuan kypsennykseen – tai käyttää uunin sijaan mikroa tai airfryeriä.

Kaikkein vaikuttavinta kotona kuitenkin on tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvittavan energian säästäminen. Jos kaikissa suomalaiskodeissa alennetaan huonelämpötilaa yhdellä astella tulevana lämmityskautena, lämmitysenergiaa säästyy jopa 2 terawattituntia, mikä vastaa Motivan mukaan 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Astetta alemmas -kampanjan pääviesti on astetta alempi sisälämpötila, mikä tarkoittaa 5 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa! Sen lisäksi kaikista aputiloista, kuten varastoista ja autotalleista sekä käyttämättömistä asuinhuoneista kannattaa pudottaa lämpötilaa reilusti. Jos kodissa on vesivaraaja, sen lämmitys kannattaa säätää yöajaksi.

Liiallisuuksiin lämmityksestä tinkimisessä ei pidä mennä, sillä talot ja ihmiset alkavat kärsiä, jos oleskelutilojen huonelämpötila laskee alle 18 asteen. Lämminvesivaraajan termostaattiasetustakaan ei tule säätää alle 55 asteen, jotta veden kemiallinen laatu ei heikkene ja ihmisen terveydelle haitalliset mikrobit pääse lisääntymään.

Jääkaapin oikea lämpötila pitää sähkönkulutuksen kurissa.

Järkevin ratkaisuin on mahdollista vähentää energiankulutusta. Kylmälaitteiden kunnolla ja energiamerkinnällä on paljon merkitystä, koska ne ovat koko ajan päälllä.

Seuraa kulutustasi ja tarkkaile sähkön pörssihintaa

Omaa sähkönkulutusta voi seurata yleensä päivän viiveellä oman sähköyhtiön tai sähkönjakeluyhtiön kulutusseurantapalvelusta. Oman kotitalouden kulutuskäyriä seuraamalla voi säätää asumistottumuksiaan ja nähdä muutoksen – ja jopa innostua sähkön säästämisestä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Erityisen tärkeää sääntely ja kulutuksen siirtäminen pois huippukulutuksen ajoista on silloin, kun käyttää pörssisähköä. Moni suomalainen on siirtynyt pörssisähköön siksi, että vanha sähkösopimus on ollut katkolla ja uusi kiinteä hinta on tuntunut kohtuuttomalta. Pörssisähköä käyttämällä pystyy ainakin jonkin verran vaikuttamaan sähkönsä kustannuksiin ajoittamalla esimerkiksi pesukoneiden käytön edullisemman sähkön aikaan eli yöksi.

Pörssisähkön hintaa kannattaa seurata myös siitä huolimatta, että itsellä on kiinteähintainen sähkösopimus. Pörssisähkön hintapiikit nimittäin vaikuttavat myös sähkön riittävyyteen, ja noina aikoina omaa sähkönkäyttöä kannattaa siirtää huippukulutushetkien ulkopuolelle.

Sahko.tk-sivustolla voi seurata pörssisähkön hintoja. Siellä esitetty hintadata on Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssissä Nordpoolissa määräytynyt sähkön spot-hinta. Päivän jokaiselle tunnille määräytyy kaupankäynnissä aina oma hintansa.

Hinta määräytyy Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan energianlähteiden (vesivoima, ydinvoima sekä voimapolttoaineet kivihiili, öljy, maakaasu) tuotantoon ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn (päästökauppa), sähkönkulutukseen sekä markkinapsykologiaan. Seuraavan päivän sähkön hinnat julkaistaan n. klo 13.30 Suomen aikaa. Myös Fingridin tuntihinta-sovelluksessa voi seurata pörssisähkön hintoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja.

Lähde: Motiva ja Fingrid/kuvat: iStock ja pexels.com

Lue lisää energian säästämisestä