Linnunpönttö – rakenna itse pesä linnuille

Piha
Linnunpönttö on helppo nikkaroida itse näillä ohjeilla.
Linnunpönttö rakennetaan sellaiseksi, että se on turvallinen linnunpoikasille eikä vesi pääse pönttöön sisälle. Linnunpönttö on melko helppo tehdä itse, jos vasara, saha ja pora pysyvät kädessä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.3.2024

Linnunpönttö on lintujen pesä, jonne lintuemo munii munat ja jossa poikaset kasvavat lentokykyisiksi. Talvisin ja öisin linnut hakevat linnunpöntöstä suojaa myös pesimäkauden ulkopuolella.

Linnunpöntön rakentaminen: perusperiaatteet

Pöntön voi rakentaa itse, koska linnunpöntön perusrakenne on yksinkertainen: neljä seinää, katto, lattia sekä suuaukko. Asiaan kannattaa kuitenkin perehtyä, sillä linnunpöntössä on monta yksityiskohtaa, jotka vaikuttavat sekä lintujen turvallisuuteen ja poikueiden menestymiseen.

Linnunpöntön sisäseinät pitää esimerkiksi tehdä karkeasta materiaalista, jotta poikaset pystyvät kiipeämään kynsillään suuaukolle eivätkä jää pesään loukkuun.

Poikasten turvallisuudelle – ja myös pöntön pitkäikäisyydelle – tärkeää myös on, että vesi ei pääse pöntön sisään. Erityisesti katon on oltava täysin ehjä. Pahimmillaan vesi voi imeytyä pesärakenteisiin ja palelluttaa poikaset. Kuiva pönttö tarjoaa linnuille kelvollisen suoja- ja yöpymispaikan talvellakin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Linnunpönttö sijoitettu pihan pensaiden keskelle.

Linnunpönttöjä voi rakentaa ja ripustaa ympäri vuoden

Linnunpöntön voi ripustaa esimerkiksi pihaan, puistoon tai metsään.

Eniten pulaa pesäkoloista on talousmetsissä, mutta pöntöistä on linnuille iloa kaikenlaisissa metsissä. Pönttöjen sijoittamiseen kannattaa kuitenkin pyytää maanomistajan lupa, vaikka siitä ei laissa olekaan säädetty.

Entä milloin on aika laittaa linnunpönttö paikalleen? Pönttöjä voi ripustaa mihin aikaan vuodesta tahansa, sillä myös talvisin linnut saavat niistä suojaa. Paras aika seuraavaa pesimäkautta ajatellen on varhaiskevät, paitsi pöllöillä, jotka valitsevat pesimäreviirinsä jo syksyllä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Linnunpönttö ohjeet rakentajalle.

Linnunpönttö: tyhjennys ja huolto

Linnunpönttö kannattaa tyhjentää joka vuosi, ettei käy niin hullusti, että pesäaineksien täyttäessä pesää linnut eivät enää mahdukaan sinne. Pönttö myös kestää lahoamatta pidempään, jos se tyhjennetään säännöllisesti.

Pönttö kannattaa tyhjentää syksyn ensi pakkasilla, jolloin lintukirput tai muut ötökät ovat kuolleet tai kohmeessa. Kannattaa käyttää hanskoja tyhjennyspuuhissa, ettei kirppu puraise, vaikka onkin muuten harmiton. Viimeistään talvipakkanen tekee selvän pönttöön jääneistä loisista.

Tyhjennyksen yhteydessä kannattaa tarkistaa pöntön kunto, erityisesti pohjan ja katon kestävyys. Myös pöntön kiinnitys tarkistetaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pönttöä ei saa avata keväällä ja kesällä, jotta emot ja poikaset eivät häiriinny.

Linnunpönttö mitat

Linnunpöntön tärkeimmät mitat ovat lentoaukon koko ja pöntön sisäosan läpimitta.

Linnunpöntön tärkeimmät mitat ovat lentoaukon koko ja pöntön sisäosan läpimitta.

Peruspöntön mitat senttimetreinä ovat:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sinitiainen, kuusitiainen

  • A) Pöntön leveys sisäpuolelta 10 cm
  • B) Seinälauden korkeus 25 cm
  • C) Lentoaukon halkaisija 2,8 cm
  • D) Lentoaukon keskipisteen etäisyys seinän yläreunasta 7 cm

Hömötiainen, töyhtötiainen

  • A) Pöntön leveys sisäpuolelta 10 cm
  • B) Seinälauden korkeus 25 cm
  • C) Lentoaukon halkaisija 2,8 cm
  • D) Lentoaukon keskipisteen etäisyys seinän yläreunasta 7 cm

Kirjosieppo, talitiainen, lapintiainen

  • A) Pöntön leveys sisäpuolelta 10-12 cm
  • B) Seinälauden korkeus 30 cm
  • C) Lentoaukon halkaisija 3,2 cm
  • D) Lentoaukon keskipisteen etäisyys seinän yläreunasta 8 cm

Jos pesäkolo on liian ahdas, ison poikueen vahvimmat poikaset saattavat survoa heikompia poikasia alleen. Turhan iso tai korkea onkalo taas pistää emon rakentamaan turhan suuren pesän.

Tarkista BirdLifen taulukosta linnunpöntön mitat muille lintulajeille sekä muut vaatimukset ennen rakentamista.

Pieniä tiaisia ajatellen linnunpöntön lentoaukko ei saa ylittää 2,8 senttimetriä, ja kuusitiaista varten riittää jopa vain 2,6 senttimetrin aukko.

Pieniä tiaisia ajatellen linnunpöntön lentoaukko ei saa ylittää 2,8 senttimetriä, ja kuusitiaista varten riittää jopa vain 2,6 senttimetrin aukko.

Linnunpönttö pitää kutsumattomat vieraat loitolla

Turhan suuresta pesän suuaukosta pääsevät sisään pedot ja koloista kilpailevat isommat lajit, mutta myös pikkulinnut kilpailevat koloista keskenään: pieniä tiaisia ajatellen lentoaukko ei saa ylittää 2,8 senttimetriä, ja kuusitiaista varten riittää jopa vain 2,6 senttimetrin aukko.

Suojapellin voi kiinnittää pienten pönttöjen lentoaukon ympärille, jotta oravat eivät pääse nakertamaan reikää suuremmaksi pesän rosvous mielessään. Pelti on kiinnitettävä tiukasti niin, että sen ja laudan väliin saa jäädä rakoa.

Myös käpytikka rosvoaa pesiä, mutta sitä suojapelti ei valitettavasti pitele, koska se voi hakata aukon pöntön kylkeen. Pönttöön ei liioin laiteta istumaortta, sillä linnut eivät sitä kaipaa mutta pesärosvojen urakka helpottuu.

Mitä linnunpönttöön laitetaan sisälle?

Monet pöntöissä pesivät lajit, esimerkiksi tervapääsky, pöllöt ja hömö- sekä töyhtötiainen, eivät kuskaa pönttöön pesäaineksia itse.

Niille on laitettava pönttöihin pehmikettä niin paljon, ettei emo raavi pohjaa näkyviin kuoputtaessaan pesäsyvennystä. Lisäksi paljaalla pohjalla makaavat munat voivat jäätyä.

Linnunpönttö: pöntön pehmikkeet ja lämmikkeet

  • sahanpurua
  • lahopuuta
  • kuiva sammal
  • turvetta.

Linnunpönttö karkeasta laudasta

Linnunpönttöä varten tarvitset

  • höyläämätöntä lautaa (20–25 mm) pöntön seiniksi
  • filmi- eli vesivaneria (12–25 mm) katoksi ja pohjaksi
  • sinkittyjä nauloja tai ruuveja (50–75 mm)
  • metallilankaa, sinkittyä rautalankaa tai uv-suojattua narua.

Suositeltavin linnunpönttömateriaali on höyläämätön lauta, joka hengittää ja lämmittää. Laudan sisäpinnan on oltava karkea, jotta poikaset pystyvät kiipeämään kynsillään suuaukolle.

Pöntön pohjan ja katon voi tehdä kestävästä filmi- eli vesivanerista tai samasta laudasta kuin muunkin pöntön. Seiniin filmivaneria ei saa käyttää, koska sitä pitkin poikaset eivät pääse kiipeämään kohti suuaukkoa.

Näitä työkaluja tarvitset linnunpöntön rakentamisessa

    • vasara
    • saha
    • pora
    • suorakulma
    • puukko
    • mitta
    • kynä.

Kevät on hyvää aikaa linnunpönttöjen rakentamiseen ja puihin asettamiseen.

Näin linnunpönttö rakennetaan

  1. Tee lentoaukko etuseinään poraamalla tai sahaamalla. Poraa sisäänpäin yläviistoon, ettei vesi pääse helposti pönttöön.
  2. Vuole lentoaukon reunat puukolla siisteiksi.
  3. Poraa ripustuslankaa varten takaseinän yläosaan kaksi pientä reikää yläviistoon.
  4. Naulaa halutessasi takaseinän ulkopuolelle pystylistat pitämään pönttö irti puun rungosta, jotta runkoa pitkin valuva sadevesi ei kastele pönttöä.
  5. Naulaa seinät yhteen niin, että laudan sydänpuoli jää ulospäin.
  6. Lyö naulat tai ruuvaa ruuvit eri suuntiin vinoon, jotta liitos pitää varmasti.
  7. Sahaa pohja filmivanerista tai laudasta niin, että sen saa naulattua pöntön sisälle eikä seiniä pitkin valuva sadevesi pääse pöntön pohjalle.
  8. Poraa pohjan jokaiseen kulmaan reikä (läpimitta 0,5–1 cm), jotta kosteus pääsee ulos.
  9. Naulaa pohja huolellisesti kiinni. Huom! Pohjaa ei missään tapauksessa pidä tehdä avattavaksi siltä varalta, että kiinnitys pettäisi.
  10. Sahaa ulkokatto filmivanerista tai laudasta. Jätä ulkokattoon 2–5 sentin räystäät eteen ja sivuille ja pieni räystäs takareunaan.
  11. Sahaa sisäkatoksi filmivanerin tai laudan pala, joka mahtuu reilusti pöntön sisälle. Naulaa sisäkatto kiinni ulkokattoon.
  12. Lyö kaksi naulaa pöntön yläosiin sivuseiniin ja kierrä niihin rautalankaa, joka kulkee katon ylitse. Näin katto pysyy varmasti paikallaan, mutta sen voi avata puhdistuksen ajaksi.

Linnunpöntön ripustaminen – mihin linnunpönttö kannattaa laittaa ?

Pöntön ripustuskorkeus vaihtelee lintulajin ja paikan turvallisuuden mukaan.

Ilmansuunnalla ei ole väliä, mutta lentoaukko kannattaa suunnata pois pahimmasta paahteesta ja muista häiriöstä. Kannattaa myös tarkistaa, että poikaiset eivät pesästä lähtiessään joudu suoraan ajotielle, uima-altaaseen tai muuhun vaaralliseen paikkaan.

Jos ilkivaltaa ei tarvitse pelätä, pesän voi asettaa niin alas, ettei edes tarvita tikapuita edes pesän siivoamisessa myöhemmin.

Ripustuslanka pujotetaan pöntön takaseinään porattujen reikien läpi, ja langan päät kiinnitetään puuhun. Parasta ripustukseen on sinkitty rautalanka tai uv-suojattu naru, sillä tavalliset köydet ja narut haurastuvat ulkona nopeasti

Pönttö on kiinnitettävä niin tukevasti, että se pysyy paikallaan kovassakin tuulessa. Pienet pöntöt voidaan solmia rungon ympäri, mutta isot ja painavat pöntöt kannattaa sitoa rungon vastakkaisilla puolilla olevien oksien tyviin.

Mitä enemmän erilaisia pönttöjä laittaa, sitä todennäköisemmin linnut löytävät niistä mieleisensä. Eri lajit voivat asuttaa naapuripönttöjä sulassa sovussa.

Lue myös nämä ohjeet!