Jouluyö, juhlayö

Yleinen
Jouluyö juhlayö
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.12.2023

Jouluyö, juhlayö -laulun sanat

Jouluyö, juhlayö!
Päättynyt kaik on työ.
Kaks vain valveil on puolisoa
lapsen herttaisen nukkuessa
seimikätkyessään,
seimikätkyessään.

Jouluyö, juhlayö!
Paimenil yksin työ.
Enkel taivaasta ilmoitti heill’:
Suuri koittanut riemu on teill’!
Kristus syntynyt on,
Kristus syntynyt on!!

Jouluyö, juhlayö!
Täytetty nyt on työ.
Olkoon kunnia Jumalalle!
Maassa rauha, myös ihmisille
olkoon suosio suur,
olkoon suosio suur!

Sanoitus: Gustaf Oskar Schöneman

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jouluyö juhlayö kuuluu suomalaisten suosituimpiin joululauluihin

Gustaf Oskar Schöneman (20. huhtikuuta 1839 Laukaa – 21. syyskuuta 1894 Muolaa) oli jyväskyläläinen kirkkoherra, opettaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka toimi erityisesti kansanvalistus- ja raittiustoiminnassa.

Schöneman käänsi suomeksi vuonna 1883 itävaltalaisen Joseph Mohrin vuonna 1818 sanoittaman joululaulun ”Jouluyö, juhlayö”, alkuperäiseltä nimeltään Stille Nacht, heilige Nacht.

Stille Nacht, heilige Nacht on maailman tunnetuimmaksi arvioitu joulunajan laulu, joka kertoo Kristuksen syntymästä siten kuin se kerrotaan Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa. Sävellyksen lauluun on tehnyt Franz Xaver Gruber vuonna 1818. Laulu esitettiin ensimmäisen kerran Pyhän Nikolauksen kirkossa Oberndorfissa 24. joulukuuta 1818 keskiyön messussa.

Schöneman on sanoittanut myös toisen suositun joululaulun ”Joulupuu on rakennettu”. Alun perin hänen sanoituksensa ilmestyi Joulu-kuusi-nimellä vuonna 1876. Tämän laulun sävelmänä on suomalainen kansansävelmä. Sama sävelmä oli ”Lapsen laulu” -nimisellä laululla, joka sisältyi vuonna 1864 ilmestyneeseen laulukirjaan 50 Koulu-Laulua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää jouluaiheista

MAINOS
MAINOS LOPPUU