Osallistu ja voita LAPETEK LUKA 6 -komposiittiallas sekä LINA-A-hana
Joulutorttu on helppo tehdä, koska valmista taikinaa ei tarvitse yleensä edes kaulita vaan pelkkä leikkaaminen taitteleminen ja muotoilu riittävät näyttävään lopputulokseen.
Lehtevän taikinan lisäksi torttuun kuuluu täyte, joka voi olla hilloa – perinteisesti luumuhilloa – mutta paljon muutakin.
Useimmat hillot ja makeiset paistetaan tortun kanssa mutta suolaiset kylmät täytteet, kuten skagen tai lohitäyte, lisätään vasta kypsän tähtitortun päälle.
MAINOSJoulutorttu on superherkullinen joululeivonnainen, jonka salaisuus piilee lehtevässä taikinassa. Sopivassa lämpötilassa eli 225-asteessa se paistuu pinnalta rapeaksi ja jää sisältä hieman kosteaksi, mehukkaaksi.
Valmiit taikinalevyt ovat erittäin lehteviä, koska niihin on saatu koneellisesti yli 100 kerrosta: ne kohoavat kauniisti paistettaessa.
Voitaikina on leivottu voilla, mikä maistuu. Voitaikinasta valmistetuista tortuista tulee lehteviä ja runsaan makuisia.
Lehtitaikina taas sopii erityisen hyvin umpinaisiin torttuihin ja pasteijoihin, koska se ei kohoa yhtä paljon kuin voitaikina. Lehtitaikina sopii vegaaniseen ruokavalioon, koska siinä ei ole käytetty voita vaan margariinia.
Torttutaikina on valmiiksi kaulittu ja paloiteltu lehtitaikinalevy, jota myydään jokaisessa ruokakaupassa joulun tienoilla. Ne ovat hitusen paksumpia kuin lehtitaikinalevyt, jotta lopputulos olisi muhkea.
Entä tekisikö lehtitaikinan tänä joulua itse? Mikä ettei, jos pitää leipomisesta.
Jos joulutorttutaikinan tekee alusta asti itse, taikinaa tulee kaulita ja kääntää, kaulita ja kääntää ja niin edelleen. Se on työlästä, mutta lopputuloksena on parhaimmillaan unohtumattoman makuinen leivonnainen.
Valmiista taikinasta tehtyjä torttuja ei tarvitse voidella kananmunalla, vaikka moni niin tekeekin. Voitelulla saa kauniin kiiltävän pinnan, mutta samalla voitelu saattaa vähentää lehtitaikinan lehtevyyttä.
Tarkkaile, että taikina ei pääse kärähtämään paistuessaan, koska pienikin liikaa paistunut kohta pilaa koko tortun.
Airfryerissä joulutortut kypsyvät ihanan lehteviksi, mutta koriin mahtuu vain noin neljä torttua kerrallaan.
Joulutortut voi myös paistaa vohveliraudalla: Torttutaikinan puolikas levy taitetaan kahtia ja väliin sujautetaan mieleinen täyte. Vohvelirauta puristaa leivonnaisen siistiksi suorakaiteeksi, jossa on vohveliraudan kuviot. Lehtevyys tosi kärsii tällä tekniikalla.
MAINOSValmiiden makeiden torttujen pinnalle voi ripotella tomusokeria koristeeksi, kunhan ne ovat ensin jäähtyneet.
Lehtitaikina on parhaimmillaan leipomiseen juuri, kun se on sulanut eli vielä hieman jähmeä.
Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä 8 × 8 senttimetrin neliöitä tai puolita valmiista torttutaikinapalasta kaksi neliötä, jotka asetat leivinpaperille.
Katso lisää joulutorttuideoita Kakkumonsterin videolta.
Lähteet: Kakkumonsteri, Anna.fi, iltalehti.fi, iltalehti.fi, K-Ruoka / kuvat: iStock ja Maria Tikka