Joulutorttu – kokeile erilaisia täytteitä ja muotoja
Ruoka
Joulutorttu on perinteisesti tähtitorttu, jonka keskellä on luumuhilloa. Joulutortun näyttäviä ja herkullisia muunnoksia ovat muun muassa lumihiutaletortut, timanttitortut ja joulutorttukukat, ja niiden täytteenä voi olla monenlaista suolaista ja makeaa.
MAINOSMAINOS LOPPUU
9.1.2024
Joulutorttu on helppo tehdä, koska valmista taikinaa ei tarvitse yleensä edes kaulita vaan pelkkä leikkaaminen taitteleminen ja muotoilu riittävät näyttävään lopputulokseen.
Lehtevän taikinan lisäksi torttuun kuuluu täyte, joka voi olla hilloa – perinteisesti luumuhilloa – mutta paljon muutakin.
Joulutorttu – erilaisia täytteitä
luumuhillo
omena-kanelihillo
vihreät kuulat
pihlajanmarjakarkit tai -marmeladi
vaniljatuorejuusto ja suklaa (esim. Tupla, Dumle tms.)
viikunahillo & valkohomejuusto
sinihomejuusto & viikunaviipaleet
smetana & mäti
savulohi & tuorejuusto
leipäjuusto & lakkahillo
Nutella
Jokin muu täyte oman maun mukaan!
Useimmat hillot ja makeiset paistetaan tortun kanssa mutta suolaiset kylmät täytteet, kuten skagen tai lohitäyte, lisätään vasta kypsän tähtitortun päälle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mikä taikina sopii joulutorttuihin?
Joulutorttu on superherkullinen joululeivonnainen, jonka salaisuus piilee lehtevässä taikinassa. Sopivassa lämpötilassa eli 225-asteessa se paistuu pinnalta rapeaksi ja jää sisältä hieman kosteaksi, mehukkaaksi.
Valmiit taikinalevyt ovat erittäin lehteviä, koska niihin on saatu koneellisesti yli 100 kerrosta: ne kohoavat kauniisti paistettaessa.
Voitaikina on leivottu voilla, mikä maistuu. Voitaikinasta valmistetuista tortuista tulee lehteviä ja runsaan makuisia.
Lehtitaikina taas sopii erityisen hyvin umpinaisiin torttuihin ja pasteijoihin, koska se ei kohoa yhtä paljon kuin voitaikina. Lehtitaikina sopii vegaaniseen ruokavalioon, koska siinä ei ole käytetty voita vaan margariinia.
Torttutaikina on valmiiksi kaulittu ja paloiteltu lehtitaikinalevy, jota myydään jokaisessa ruokakaupassa joulun tienoilla. Ne ovat hitusen paksumpia kuin lehtitaikinalevyt, jotta lopputulos olisi muhkea.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Joulutorttu alusta asti itse
Entä tekisikö lehtitaikinan tänä joulua itse? Mikä ettei, jos pitää leipomisesta.
Jos joulutorttutaikinan tekee alusta asti itse, taikinaa tulee kaulita ja kääntää, kaulita ja kääntää ja niin edelleen. Se on työlästä, mutta lopputuloksena on parhaimmillaan unohtumattoman makuinen leivonnainen.
Valmiista taikinasta tehtyjä torttuja ei tarvitse voidella kananmunalla, vaikka moni niin tekeekin. Voitelulla saa kauniin kiiltävän pinnan, mutta samalla voitelu saattaa vähentää lehtitaikinan lehtevyyttä.
Tarkkaile, että taikina ei pääse kärähtämään paistuessaan, koska pienikin liikaa paistunut kohta pilaa koko tortun.
Airfryerissä joulutortut kypsyvät ihanan lehteviksi, mutta koriin mahtuu vain noin neljä torttua kerrallaan.
Joulutortut voi myös paistaa vohveliraudalla: Torttutaikinan puolikas levy taitetaan kahtia ja väliin sujautetaan mieleinen täyte. Vohvelirauta puristaa leivonnaisen siistiksi suorakaiteeksi, jossa on vohveliraudan kuviot. Lehtevyys tosi kärsii tällä tekniikalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Valmiiden makeiden torttujen pinnalle voi ripotella tomusokeria koristeeksi, kunhan ne ovat ensin jäähtyneet.
Joulutortut – kokeile erilaisia malleja
Lehtitaikina on parhaimmillaan leipomiseen juuri, kun se on sulanut eli vielä hieman jähmeä.
Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä 8 × 8 senttimetrin neliöitä tai puolita valmiista torttutaikinapalasta kaksi neliötä, jotka asetat leivinpaperille.
Tähtitorttu
Tee neliön kulmiin viillot kohti keskustaa, mutta älä anna viiltojen kohdata keskellä vaan jätä siihen tilaa hillolle.
Nosta taikinasta joka toinen kärki keskelle ja painele yhteen.
Pane nokare täytettä kullekin tortulle – siistein lopputulos syntyy, kun hillo tulee taitteen päälle.
Joulutorttukukat
Tee jokaiseen kulmaan kulman muotoinen viilto noin sentin päähän reunasta.
Käännä jokainen kulma keskelle.
Lisää ruokalusikallinen torttutäytettä.
Ruututorttu
Tee neliön jokaiseen kulmaan kulman muotoinen viilto noin sentin päähän reunasta, kuten joulutorttukukissakin.
Taita leikatut kulmat ristiin.
Paina taikinat tiiviisti kiinni ja käytä vettä ”liimausaineena” tarpeen mukaan.
Lisää täyte torttujen keskelle.
Lumihiutaletorttu
Annostele neliöiden keskelle ruokalusikallinen hilloa.
Nosta taikinaneliön kulmat ylös ja nipistä ne yhteen niin, että syntyy tiivis nyytti.
Käännä nyytti ympäri niin, että sileä puoli tulee ylöspäin.
Leikkaa terävällä veitsellä taikinaan ensin neljä viiltoa keskeltä reunoja kohti.
Tee edellisten viiltojen väliin toiset neljä viiltoa keskeltä reunoja kohti.