Joulutorttu – kokeile erilaisia täytteitä ja muotoja

Ruoka
Joulutorttu luumutäytteellä on perinteinen joululeivonnainen.
Joulutorttu on perinteisesti tähtitorttu, jonka keskellä on luumuhilloa. Joulutortun näyttäviä ja herkullisia muunnoksia ovat muun muassa lumihiutaletortut, timanttitortut ja joulutorttukukat, ja niiden täytteenä voi olla monenlaista suolaista ja makeaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.1.2024

Joulutorttu on helppo tehdä, koska valmista taikinaa ei tarvitse yleensä edes kaulita vaan pelkkä leikkaaminen taitteleminen ja muotoilu riittävät näyttävään lopputulokseen.

Lehtevän taikinan lisäksi torttuun kuuluu täyte, joka voi olla hilloa – perinteisesti luumuhilloa – mutta paljon muutakin.

Kokeile joulutorttuihin erilaisia täytteitä, niin löydät tämän joulun suosikin!

Joulutorttu – erilaisia täytteitä

  • luumuhillo
  • omena-kanelihillo
  • vihreät kuulat
  • pihlajanmarjakarkit tai -marmeladi
  • vaniljatuorejuusto ja suklaa (esim. Tupla, Dumle tms.)
  • viikunahillo & valkohomejuusto
  • sinihomejuusto & viikunaviipaleet
  • smetana & mäti
  • savulohi & tuorejuusto
  • leipäjuusto & lakkahillo
  • Nutella
  • Jokin muu täyte oman maun mukaan!

Useimmat hillot ja makeiset paistetaan tortun kanssa mutta suolaiset kylmät täytteet, kuten skagen tai lohitäyte, lisätään vasta kypsän tähtitortun päälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Joulutorttu voi olla kukanmallinen.
Joulutorttu voi olla esimerkiksi kukan mallinen. Nämä omena-kanelihillolla täytetyt kukkatortut on paistettu airfryerissä. (Kuva: Maria Tikka)

Mikä taikina sopii joulutorttuihin?

Joulutorttu on superherkullinen joululeivonnainen, jonka salaisuus piilee lehtevässä taikinassa. Sopivassa lämpötilassa eli 225-asteessa se paistuu pinnalta rapeaksi ja jää sisältä hieman kosteaksi, mehukkaaksi.

Valmiit taikinalevyt ovat erittäin lehteviä, koska niihin on saatu koneellisesti yli 100 kerrosta: ne kohoavat kauniisti paistettaessa.

Kaikki lehtevät taikinat sopivat suolaisten ja makeiden joulutorttujen valmistukseen.

Voitaikina on leivottu voilla, mikä maistuu. Voitaikinasta valmistetuista tortuista tulee lehteviä ja runsaan makuisia.

Lehtitaikina taas sopii erityisen hyvin umpinaisiin torttuihin ja pasteijoihin, koska se ei kohoa yhtä paljon kuin voitaikina. Lehtitaikina sopii vegaaniseen ruokavalioon, koska siinä ei ole käytetty voita vaan margariinia.

Torttutaikina on valmiiksi kaulittu ja paloiteltu lehtitaikinalevy, jota myydään jokaisessa ruokakaupassa joulun tienoilla. Ne ovat hitusen paksumpia kuin lehtitaikinalevyt, jotta lopputulos olisi muhkea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Joulutorttu on höystetty vadelmalla ja vaniljakreemillä.
Joulutortun täytteeksi voi valita mitä vain itselle mieleistä. Tässä tortun keskelle on laitettu vadelma vaniljakreemiin.

Joulutorttu alusta asti itse

Entä tekisikö lehtitaikinan tänä joulua itse? Mikä ettei, jos pitää leipomisesta.

Jos joulutorttutaikinan tekee alusta asti itse, taikinaa tulee kaulita ja kääntää, kaulita ja kääntää ja niin edelleen. Se on työlästä, mutta lopputuloksena on parhaimmillaan unohtumattoman makuinen leivonnainen.

Tee itse -lehtitaikinan reseptejä

Joulutorttu uunissa tai airfryerissä

Valmiista taikinasta tehtyjä torttuja ei tarvitse voidella kananmunalla, vaikka moni niin tekeekin. Voitelulla saa kauniin kiiltävän pinnan, mutta samalla voitelu saattaa vähentää lehtitaikinan lehtevyyttä.

Joulutortut paistetaan uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkkaile, että taikina ei pääse kärähtämään paistuessaan, koska pienikin liikaa paistunut kohta pilaa koko tortun.

Airfryerissä joulutortut kypsyvät ihanan lehteviksi, mutta koriin mahtuu vain noin neljä torttua kerrallaan.

Paista joulutortut airfryerissä 180 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.

Joulutortut voi myös paistaa vohveliraudalla: Torttutaikinan puolikas levy taitetaan kahtia ja väliin sujautetaan mieleinen täyte. Vohvelirauta puristaa leivonnaisen siistiksi suorakaiteeksi, jossa on vohveliraudan kuviot. Lehtevyys tosi kärsii tällä tekniikalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valmiiden makeiden torttujen pinnalle voi ripotella tomusokeria koristeeksi, kunhan ne ovat ensin jäähtyneet.

Lehtitaikinasta on tehty nyytti.
Lehtitaikinasta voi tehdä näinkin yksinkertaisen joulunyytin, jossa neliö taitetaan kolmioksi ja sisälle laitetaan makeaa hilloa tai suolaista täytettä, vaikkapa juustoa. Lehtitaikina sopii erityisen hyvin tällaisiin umpinaisiin pasteijoihin.

Joulutortut – kokeile erilaisia malleja

Lehtitaikina on parhaimmillaan leipomiseen juuri, kun se on sulanut eli vielä hieman jähmeä.

Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä 8 × 8 senttimetrin neliöitä tai puolita valmiista torttutaikinapalasta kaksi neliötä, jotka asetat leivinpaperille.

Hillon määrässä kannattaa olla maltillinen, jotta joulutorttu pysyy siistinä.

Tähtitorttu

  1. Tee neliön kulmiin viillot kohti keskustaa, mutta älä anna viiltojen kohdata keskellä vaan jätä siihen tilaa hillolle.
  2. Nosta taikinasta joka toinen kärki keskelle ja painele yhteen.
  3. Pane nokare täytettä kullekin tortulle – siistein lopputulos syntyy, kun hillo tulee taitteen päälle.

Joulutorttukukat

  1. Tee jokaiseen kulmaan kulman muotoinen viilto noin sentin päähän reunasta.
  2. Käännä jokainen kulma keskelle.
  3. Lisää ruokalusikallinen torttutäytettä.
Joulutorttukukat odottavat paistamista.
Joulutorttukukat on taiteltu ohjeen mukaan, ja ne odottavat paistamista. (Kuva: Maria Tikka)

Ruututorttu

  1. Tee neliön jokaiseen kulmaan kulman muotoinen viilto noin sentin päähän reunasta, kuten joulutorttukukissakin.
  2. Taita leikatut kulmat ristiin.
  3. Paina taikinat tiiviisti kiinni ja käytä vettä ”liimausaineena” tarpeen mukaan.
  4. Lisää täyte torttujen keskelle.

Lumihiutaletorttu

  1. Annostele neliöiden keskelle ruokalusikallinen hilloa.
  2. Nosta taikinaneliön kulmat ylös ja nipistä ne yhteen niin, että syntyy tiivis nyytti.
  3. Käännä nyytti ympäri niin, että sileä puoli tulee ylöspäin.
  4. Leikkaa terävällä veitsellä taikinaan ensin neljä viiltoa keskeltä reunoja kohti.
  5. Tee edellisten viiltojen väliin toiset neljä viiltoa keskeltä reunoja kohti.
  6. Nipistele syntyneiden sakaroiden päät sormenpäillä teräviksi.

Näin tehdään erilainen joulutorttu, vaikkapa koiratorttu ja pöllötorttu!

Katso lisää joulutorttuideoita Kakkumonsterin videolta.

Jouluruokia ja jouluideoita