Saunavihta on helppo valmistaa: katso ohjeet ja kuvat

Kylpyhuone Mökki
Saunavihta valmistetaan kesällä tuuheista rauduskoivuista.
Saunavihta valmistetaan kesällä tuuheista rauduskoivuista, siteeksi saunavihtaan sopii hyvin hieskoivun oksa. Hauduta koivunoksakimppua kylmässä vedessä ennen saunomista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.6.2024

Saunavihta – tai saunavasta – koivusta tehtynä, kuuluu perinteiseen suomalaiseen saunakulttuuriin. Saunaperinteiden mukaisesti länsisuomalaiset vihtovat, itäsuomalaiset vastovat. Vihdan ja vastan raja kulkee suunnilleen Päijänteen halki Suomen pituussuunnassa.

Oikea saunavastan tai -vihdan tekoaika on yleensä juhannuksen tienoilta heinäkuun alkupuolelle. Ennen sitä koivunlehdet ovat liian pehmeitä ja sen jälkeen lehdet irtoavat herkemmin.

Saunavihta on helppo valmistaa näillä ohjeilla

Vihta tai vasta, miten kukin haluaa, ladotaan yleisimmin rauduskoivusta, mutta sekaan voi laittaa muitakin oksia.

  1. Aloita tekemällä side noin metrinmittaisesta hieskoivun vesasta.
  2. Poista oksat ja kuori sidevarpu lähes kokonaan.
  3. Pyöritä ja väännä varpua itsensä ympäri niin kauan, että se tulee taipuisaksi.
  4. Kerää noin 40 tervettä rauduskoivun oksaa (30–50 cm) ja kokoa oksista tasainen kimppu. Rauduskoivun oksien seassa voi olla pari hieskoivun oksaa tuomassa tuoksua.
  5. On makuasia, miten päin oksat ladotaan: kiiltävä pinta on miellyttävämpi iholla, mutta karheampi nurja puoli ei tartu niin helposti ihoon kiinni.
  6. Nypi kädensijasta oksat ja lehdet pois.

Saunavihta valmistuu helposti näillä ohjeilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunavihta ja kädensijan sitominen

1. Pujota sidevarvun pää koivunoksakimpun läpi, kierrä kimpun ympäri pari kierrosta.

2. Tee varpuun solmu. Varvun pitää olla koko ajan tiukalla kierteellä. Saat tiukemman solmun, kun pidät vastaa jalan alla ja vedät varpujen päistä napakasti. Kierrä oksaa tarvittaessa lisää, jotta taipuisuus säilyy.

3. Työnnä lopuksi siteen pää kädensijan oksien väliin. Jos aiot kuivattaa vastan, tee kädensijan alaosaan toinen side (väli noin 15 cm) ja siihen ripustuslenkki.

Saunavihta ja saunavasta kannattaa valmistaa kesällä ja pakastaa talvea varten.

Saunavihta on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa.

Saunavihta – usein kysyttyä

Monien mielestä rauduskoivu on se ainoa ja oikea vihdan perusmateriaali, koska sen lehdet ovat kestävämmät ja ne pysyvät paremmin kiinni. Hieskoivun pehmeissä lehdissä on kuitenkin voimakkaampi tuoksu, joten saunavihtaa ladottaessa voi kimppuun lisätä muutaman hieskoivun oksan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miksi saunassa vihdotaan?

Vihtominen parantaa verenkiertoa ja se vapauttaa ilmaan myös kesäisen koivuista tuoksua.

Voiko saunavihdan pakastaa?

Vihta on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa ja vihtoja saa myös ostettua hyvin varustelluista kaupoista. Pakastettu vihta on hyvä valinta joulusaunaan.

Miten ja milloin saunavihta tehdään?

Saunavihdan tekoaika ajoittuu yleensä juhannuksesta heinäkuun alkupuolelle. Ennen juhannusta koivunlehdet ovat yleensä liian pehmeitä ja sen jälkeen ne taas irtoavat helpommin. Vihta valmistetaan yleensä rauduskoivusta, sillä sitä pidetään kaikista kestävimpänä saunavihdan materiaalina.

Lue lisää ohjeita saunaan ja saunomiseen

MAINOS
MAINOS LOPPUU