Kasvien kastelu kesällä – ja varsinkin lämpimällä säällä – kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin on jo viileämpää. Kasvien kastelutarve on helppo selvittää kokeilemalla sormella onko multa kuivaa.
Lämpötilan ja kastelutarpeen välille ei voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä. Kastelun tarvetta on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja säiden mukaan.
Amppelien ja ruukkujen painosta oppii nopeasti kastelutarpeen. Hyvä keino kastella amppelit ja ruukut on laittaa ne imemään vettä ämpäristä tai saavista. Etenkin kuivahtamaan päässeet kasvit kannattaa kastella imeyttämällä.
Jos kastelet kasveja kannulla ja vesi tuntuu heti valuvan ulos ruukkujen tai amppeleiden pohjasta, niin multa on kuivunut jo niin paljon, että se on tehnyt raon astian väliin. Kastele silloin moneen kertaan ja niin kauan, että vesi alkaa ”pysyä” ruukussa ja multa kastuu kunnolla. Tässäkin auttaa ruukun painon vertailu.
MAINOSKasteluveden lämpötila ei saisi olla yli +25°C-astetta tai siitä loppuu happi. Etenkin helteillä kasteluletkussa oleva vesi on usein polttavan kuumaa kasveille. Tunnustelen aina kädellä, että vesi on sopivan viileää ennen kuin kastelen.
Kasvihuoneen kasteluastioissakin saattaa vesi mennä liian lämpimäksi ja silloin sekaan tulisi lisätä niin paljon raikasta vettä, että se tuntuu taas viileän raikkaalle.
Helteellä kasveja suihkutellessa voi käyttää ihan kaivovettä. Se virkistää kasveja eikä suihkuteltaessa vaurioita synny.
Kastelukiteiden käyttö mullan seassa on puutarhureiden salainen ase. Ne ovat pelastaneet minunkin kasvit usein, etenkin sellaisissa paikoissa (mm. hautausmaat), joissa ei ehtisi millään käydä kastelemassa joka päivä.
MAINOSHelteillä kastellaan aamulla aikaisin tai illalla myöhään – suosittelen illalla myöhään.
Helteessä olevia kasveja kastellaan enemmin useammin kuin kerralla läpimäräksi.
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy
Kuvat: Pixabay