Kasvien kastelu kesällä

Piha
kasvien kastelu kesällä
Kasvien kastelu kesällä onnistuu parhaiten, kun tarkkailee kastelutarvetta ja muistaa muutaman perussäännön kastelun määrästä, ajankohdasta sekä kasteluveden lämpötilasta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.6.2023

Kasvien kastelu kesällä – ja varsinkin lämpimällä säällä – kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin on jo viileämpää. Kasvien kastelutarve on helppo selvittää kokeilemalla sormella onko multa kuivaa.

Muistivinkkejä kasvien kasteluun kesällä

Lämpötilan ja kastelutarpeen välille ei voi vetää suoraan yhtäläisyysmerkkiä. Kastelun tarvetta on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja säiden mukaan.

Amppeli- ja ruukkukasvien kastelu kesällä

Amppelien ja ruukkujen painosta oppii nopeasti kastelutarpeen. Hyvä keino kastella amppelit ja ruukut on laittaa ne imemään vettä ämpäristä tai saavista. Etenkin kuivahtamaan päässeet kasvit kannattaa kastella imeyttämällä.

Jos kastelet kasveja kannulla ja vesi tuntuu heti valuvan ulos ruukkujen tai amppeleiden pohjasta, niin multa on kuivunut jo niin paljon, että se on tehnyt raon astian väliin. Kastele silloin moneen kertaan ja niin kauan, että vesi alkaa ”pysyä” ruukussa ja multa kastuu kunnolla. Tässäkin auttaa ruukun painon vertailu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasteluveden lämpötila maksimissaan 25 astetta

Kasteluveden lämpötila ei saisi olla yli +25°C-astetta tai siitä loppuu happi. Etenkin helteillä kasteluletkussa oleva vesi on usein polttavan kuumaa kasveille. Tunnustelen aina kädellä, että vesi on sopivan viileää ennen kuin kastelen.

Lisää tarvittaessa raikasta vettä kasteluveteen

Kasvihuoneen kasteluastioissakin saattaa vesi mennä liian lämpimäksi ja silloin sekaan tulisi lisätä niin paljon raikasta vettä, että se tuntuu taas viileän raikkaalle.

Helteellä kasveja suihkutellessa voi käyttää ihan kaivovettä. Se virkistää kasveja eikä suihkuteltaessa vaurioita synny.

Kastelukiteiden käyttö mullan seassa on puutarhureiden salainen ase. Ne ovat pelastaneet minunkin kasvit usein, etenkin sellaisissa paikoissa (mm. hautausmaat), joissa ei ehtisi millään käydä kastelemassa joka päivä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvien kastelu kesällä: hellesäillä aikainen aamu tai myöhäinen ilta

Helteillä kastellaan aamulla aikaisin tai illalla myöhään – suosittelen illalla myöhään.

Helteessä olevia kasveja kastellaan enemmin useammin kuin kerralla läpimäräksi.

Lue lisää vinkkejä pihan ja puutarhan hoitoon

MAINOS
MAINOS LOPPUU