Lavakaulus ja laatikkoviljely – lue vinkit ja katso video!

Piha
Lavakaulus on helppo tapa viljellä melkein mitä vaan.
Lavakaulus on helppo tapa viljellä melkein mitä vaan, yksivuotisista monivuotisiin kasveihin. Lavatarhan perustaminen on myös nopeaa ja siksi hyvin suosittua.
14.2.2024

Lavakaulus ja laatikkoviljely ovat hyviä vaihtoehtoja silloin, kun ei ole tarvetta isolle kasvimaalle tai suuren kasvimaan perustaminen on muuten mahdotonta. Kasvilavan voi rakentaa itse käsittelemättömästä puusta.

Jos haluat päästä oikein helpolla, valmis lavakaulus on mainio valinta!

Lavakaulus ja lavatarhan perustaminen onnistuu nopeasti.

Lavakaulus ja laatikkoviljelyn edut

Yhteen kasvilavaan saa hyvin mahtumaan yhden perheen salaatit ja yrtit ja jos haluaa suuremman sadon, kasvilavoja voi perustaa kerralla useamman. Lavan etuna verrattuna perinteiseen kasvimaahan on se, että rikkakasvit saa pidettyä helpommin kurissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos lavoja kokoaa useamman päällekkäin, työskentelykorkeus on kätevästi korkeammalla ja tarjoaa näin ergonomiset ja vaivattomat työskentelyolot.

Mitä voi istuttaa lavakaulukseen?

Lavakaulus on kuin kasvimaa. Lavakauluksessa voi kasvattaa kaikenlaisia vihanneksia, kasviksia ja yrttejä aivan samalla tavalla kuin kasvimaallakin.

Toki lavakaulus sopii muihinkin istutuksiin. Istuta lavatarhaan vaikkapa marjapensaita, raparperia, kesäkukkia tai kaunis kukkaketo. 

Lavatarhan perustaminen on helppoa – toimi näin

1. Aseta ensimmäiseksi kangas lavan pohjalle ja reunoille. Kankaaksi sopii esimerkiksi suodatin- tai maisemointikangas. Tärkeää on, että kangas on vettä läpäisevää. Kangas estää muun muassa rikkakasvien kasvamista pohjan kautta ja pitää lavakauluksen reunukset pitempään siisteinä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Lisää kankaan päälle multaa siten, että kasvilavaan jää noin 5 cm reuna. Kaupan säkkimulta on turvallisin vaihtoehto, jos haluaa olla varma, että mullan mukana ei tule rikkakasvien siemeniä.

Turvemullan tai turpeen lisääminen perusmullan sekaan keventää kasvualustaa ja ehkäisee sen tiivistymistä.

3. Yhden lavakauluksen korkuisessa kasvilavassa voi hyvin kasvattaa muun muassa salaatteja ja yrttejä.

4. Juurikkaat, kuten porkkana ja punajuuri sekä peruna, tarvitsevat vähintään kahden lavakauluksen syvyisen kasvualustan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Monivuotisiakin kasveja esimerkiksi pensasmustikkaa ja vadelmaa kannattaa rohkeasti kokeilla, kunhan muistaa riittävän syvän kasvualustan eli vähintään kolme lavakaulusta päällekkäin.

6. Kun lavakaulus on oikein perustettu, voit istuttaa mieleisesi kukat ja kasvit kasvilavaan.

Lavatarhan perustaminen

Lavakaulus helpottaa kasvien viljelyä

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katso video lavatarhan perustamisesta ja tee itse omasi!

Lue lisää puutarhavinkkejä!