Kivituhka – monta tapaa käyttää pihalla ja kasvimaalla

Piha
Kivituhka sopii hyvin puutarhaan eri käyttötarkoituksiin.
Kivituhka tiivistyy asennuksen jälkeen kovaksi, joten se soveltuu mainiosti kulkureittien ja pihojen pintamateriaaliksi. Laattojen ja kiveysten asennuksessa ja saumauksessa kivituhka on hyvä myös siksi, että rikkaruohot eivät pääse siitä läpi yhtä helposti kuin pelkästä sorasta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.6.2024

Kivituhka on hienojakoista kiviainesta, jota syntyy kivimurskaamossa sivutuotteena, kun luonnonkiveä ja kalliota murskataan.

Kivituhkan hienous piilee siinä, että se tamppautuu käytössä kovaksi kerrokseksi, jonka päällä voi jopa ajaa autolla ja josta rikkaruohot eivät hevillä kasva läpi.

Jalan alla kivituhka tuntuu mukavalta eikä pistele edes, vaikka kävelisi paljain jaloin.

Kivituhkan huonoja puolia päällysteenä on, että kuivalla kelillä se pölyää ja kulkeutuu kenkien pohjassa sisätiloihin. Sateella etenkin huonosti tiivistynyt ja rinteessä oleva kivituhkakerros voi lähteä valumaan veden mukana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Talon edessä kulkee kivituhkasta tehty tie.

Miten kivituhkaa käytetään?

Kivituhkaa käytetään pihan pintojen rakentamisessa. Sillä voidaan päällystää piha-alueita, polkuja, pihateitä ja reunustaa nurmikoita.

Kivituhkaa voidaan käyttää pihakivien ja laattojen asennuksessa niiden alla ja väleissä.

Se on saumausaineena parempaa kuin pelkkä hiekka, koska rikkaruohot ja muut kasvit pysähtyvät kovettuneeseen kivituhkapintaan ainakin paremmin kuin hienojakoiseen hiekkaan tai karkeajakoiseen murskeeseen.

Kivituhkan käyttökohteita

  • maanpeitteeksi kulkureiteille ja pysäköintialueille
  • kuoppien tasoittaminen
  • muurien ja aitojen asentaminen
  • pihakivien ja -laattojen asennus
  • sokkelien vierustat
  • kasvimaan parannusaine.

Kivituhka ja oikea raekoko

Kivituhka on raekooltaan pientä. Raekoko ilmoitetaan esimerkiksi 0–3 mm tai vaikka 0–8 mm, mikä tarkoittaa, että joukossa on aivan hienojakoista pölyhiekkaa sekä hieman isompia kivenpalaisia ja kaikkea siltä väliltä.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pienirakeisempi 0–5 mm kivituhka kannattaa valita muurien asennusmateriaaliksi, koska se muokkautuu sopuisasti rakoihin ja tiivistyy laattojen alle tiiviiksi pohjaksi.

Pienirakeinen kivituhka on hyvä vaihtoehto myös pihojen ja kulkuväylien pinnaksi.

Pihatietä tehtäessä kivituhka 0–5 toimii viimeisenä kerroksena ennen pintamateriaalin asennusta, esimerkiksi asfaltointia, mutta pinnan voi myös jättää hiekkatieksi eli kivimurskeelle.

Periaatteessa kaikkia kivituhkakokoja voidaan käyttää laattojen ja kivetysten asentamiseen ja myös pintamateriaaliksi esimerkiksi teille, poluille ja pihoille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kivituhka parantaa kukkapenkin maaperää

  1. Kivituhkaa käytetään myös puutarhoissa maanparannukseen, sillä se sisältää mineraaleja.
  2. Se myös vähentää maan happamuutta ja parantaa muun muassa savimaan koostumusta.
  3. Kivituhkaa voidaan sekoittaa kompostiin ja luonnonturpeeseen uuden mullan ainesosaksi.
Mies rakentaa pihapolkua kivistä, ja alustana on kivituhka.
Kivien ja laattojen asennuksessa kivituhkaa laitetaan alle kolmesta viiteen senttiä. Kivituhka ei sisällä kovin paljon orgaanista ainetta eli ei ole erityisen houkutteleva alusta kasveille, mikä auttaa kiveyksen hoidossa myöhemmin.

Kivituhkan asentaminen

Kivituhkan alle kannattaa levittää mursketta ja mahdollisesti myös suodatinkangasta sitomaan maata ja estämään rikkaruohojen kasvua. Pohjatyö on tärkeää etenkin, jos maa on liejuinen ja on vaarana, että kivituhka uppoaa ja sekoittuu pehmeään maa-ainekseen.

Kivituhka tiivistyy itsekseen ajan oloon.

Jos haluaa nopeuttaa tiivistymis- ja kovettumisprosessia, voi käyttää vesisuihkua ja tärytintä.

Kivituhkakerroksen sopiva paksuus on viidestä kymmeneen senttiin, mutta sen määrässä ei kannata liioitella: kivituhka ei sitoudu tiiviiksi pinnaksi, jos kivituhkakerros on liian paksu. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos pinta on oikein tasainen, 3 senttiäkin saattaa riittää. Jos taas pinta on epätasainen ja esimerkiksi kovin savinen, kannattaa laittaa paksumpi kerros.

Jos joskus haluaa korvata kivituhkan esimeriksi betonilaatoilla, sitä ei tarvitse poistaa vaan se toimii hyvin pohjana.

Huom! Kivituhka tiivistyy kovaksi pinnaksi, joka ei läpäise vettä, joten kallistukset tulee tehdä niin, että vesi valuu oikeaan suuntaan.

Kuinka paljon kivituhkaa pitää tilata?

Tuhannesta kilosta kivituhkaa syntyy 12–13 neliötä siistiä pintaa, jos kivituhkaa levitetään 5 sentin paksuudelle.

Jos sitä levitetään 10 sentin paksuudelle, päällysteen saa puolta pienempi alue. Arvioi oikeaa määrää käyttämällä kiviaineslaskuria.

Kivituhka on edullinen pintamateriaali, jonka kuljetus maksaa usein enemmän kuin itse materiaali. Hintoja ja rahteja kannattaa vertailla kiviliikkeiden valikoimista.

Lue lisää piha- ja puutarhavinkkejä!