Kukkapenkin reunus kehystää kukkapenkin omaksi alueekseen ja erottaa sen selkeästi nurmikosta. Reunus antaa pihalle myös huolitellun ilmeen ja nostaa istutusalueet hienosti esiin.
Kukkapenkin reunusta valitessa kannattaa pitää mielessä ruohonleikkurin ajolinja: reunus ei saa estää nurmikon leikkaamista, joten se tulee asentaa oikeaan korkoon.
Kanttaus on suhteellisen helppo ja edullinen tapa rajata kukkapenkin ja nurmikon alueet etenkin pienessä puutarhassa.
MAINOSKanttauksessa istutusalueen ja nurmikon rajaan tehdään pieni oja, ja työkaluksi sopii lapio tai kanttausrauta.
Kun kanttaus toistetaan kerran tai kaksi kesässä, rajaus pitää pintansa. Ainakin se kannattaa tehdä heti kevään alussa.
Jos haluaa kanttauksesta suoran, kannattaa käyttää apuna lautaa tai esimeriksi linjalankaa sekä merkkausväriä: linjalanka pingotetaan aivan lähelle kantattavan kohdan pintaa ja langan päälle tehdään merkkaus esimerkiksi suihkutettavalla värillä.
MAINOSJos kukkapenkin reuna on melko suora, kukkapenkin rajaus onnistuu laudalla tai muulla puisella materiaalilla.
Kyllästetty lauta asennetaan pystyyn niin, että kukkapenkki ja nurmikko pysyvät selvästi erillään – kannattaa siis käyttää riittävät leveää lautaa.
Jos ei halua puutarhaansa kyllästettyä materiaalia, voi käyttää esimerkiksi lehtikuusilautaa.
Kaikkein luonnollisin rajauspuumateriaali on esimeriksi kaatunut puu tai vaikka pajun oksisto. Luonnonmateriaali maatuu nopeammin kuin käsitelty, joskaan ei ihan muutamassa kesässä. Tämä vaihtoehto sopii loistavasti metsäisen pihan puutarhaan.
Kukkapenkit voi rajata vahvoilla ylöspäin kasvavilla kasveilla, jotka pysyvät alaosastaan siisteinä myös nurmikon leikkausta ajatellen. Kauniisti kukkivassa puutarhassa kasveilla rajaaminen voi olla luonteva vaihtoehto.
Perennat ovat hyviä reunuskasveja, ja niiden määrää voi kätevästi lisätä pistokkaista ja säästä sillä tavalla rahaa.
Innokas viherpeukalo voi myös käyttää yksivuotisia kukkia reunakasveina, jolloin pääsee joka vuosi suunnittelemaan hieman erilaisen kukkapenkin.
Myös krysanteemi on kaunis reunuskasvi, ja se onkin monivuotinen.
Muovinen reunanauha estää nurmikon leviämisen istutusalueille. Se on helpompi tapa kuin kanttaus, jos kukkapenkkejä on paljon ja niiden reunaa riittää: kun reunanauhan asentaa kerran, se pitää nurmikon poissa kukkapenkistä käytännössä aina.
Reunanauhan asennusta varten nurmikon ja kukkapenkin väliin kaivetaan vako, johon nauha upotetaan. Reunanauhan pinta jätetään samaan tasoon nurmikon kanssa.
Kohopenkki syntyy reunanauhan kanssa kätevästi, jos sellaisen haluaa: leveää reunanauhaa jää enemmän näkyviin tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä.
Kohopenkki syntyy myös turveharkoista, joista saa selkeän rajauksen asettelemalla kahdesta kolmeen kerrosta päällekkäin. Turveharkkoreunus sammaloituu ajan kuluessa.
Hieman näyttävämpi reunanauha valmistetaan värikyllästetystä puusta, josta tulee hauskan ja jopa hieman boheemin näköinen lopputulos. Sen asennus tehdään, kuten muovisenkin reunanahan.
Myös metallisia reunanauhoja on saatavilla, ja ne sopivat erityisen hyvin rustiikkisen tai modernin pihan ilmeeseen metallin värin mukaan.
Nekin asennetaan kuin muoviset, mutta kiinnitysmekanismi kannattaa tarkistaa reunanauhaa ostaessa.
Kukkapenkin voi rajata kivillä, jotka on tehty joko luonnonkivestä tai betonista. Kivien asennusta varten kaivetaan oja, jonka pohjalle kaadetaan asennushiekkaa kivien alle.
Ojaan voi myös valaa betonia, jonka päälle upotetaan esimeriksi noppa- tai seulanpääkiviä. Vanhoista tiilistäkin voi koota hauskannäköisen rustiikkisen reunuksen kukkapenkille.
Kivirajauksen sauma täytetään saumahiekalla tai kovettuvalla sauma-aineella, jotta nurmikko ei pääse kipuamaan kukkapenkkiin kivien väleistä.
Lähteet: bauhaus.fi, K-rauta, hankkija.fi, kotiliesi.fi, teeitse.fi ja Vihersuunnittelu Sarastus Oy / kuvat: iStock