Kirvojen torjunta – ota luomukeinot käyttöön

Piha
Kirvan torjunta leppäkertun avulla.
Kirvojen torjunta kannattaa aloittaa jo ennen, kuin kirvat tuottavat harmia. Ennaltaehkäisynä voi tukea petohyönteisten toimintaa ja huolehtia kasvien elinvoimaisuudesta. Kirvojen torjuntaan on olemassa myös tukku hyviä luomumenetelmiä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.9.2023

Kirvojen torjunta ei ole välttämätöntä heti, kun näkee muutaman kirvan, sillä useimmat kasvit kestävät pienet kirvapopulaatiot. Sitä paitsi yleensä kirvoja seuraa niiden luontainen vihollinen, leppäkerttu.

Kirvat aiheuttavat harvoin niin suurta tuhoa, että niiden torjunta on välttämätöntä.

Kirvojen torjunta tulee ajankohtaiseksi, jos kirvat valtaavat kasvien lehdet ja kukinnot. Suuren kirvapopulaation hampaissa etenkään nuoret ja henno kasvit eivät jaksa.

Kirva elää versoissa ja lehtien alapinnoilla: niitä tulee varsinkin nuorten versojen kärkiin ja lehtiin. Esimerkiksi ruusupensaiden versoihin, nuppuihin ja varsiin ne saattavat muodostaa tiiviitä mattoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kirvat viihtyvät ruusun mehukkaissa versoissa ja nupuissa.

Millainen eläin kirva on?

Kirva on parin, kolmen millimetrin mittainen hyönteinen, joka voi olla monen värinen, kuten vihreä, harmaa, punertava tai sinertävä.

Lehtikirvalla on pehmeä nahka. Kilpikirva puolestaan piiloutuu kilpensä alle ja voi siksi olla hankala hävitettävä. Kilpikirvoja voi olla melkein missä tahansa, mutta mieluiten ne kiinnittyvät lehtien alapinnoille ja varsiin tiiviiksi rykelmiksi.

Kirvojen torjunta on tarpeen, kun niitä on paljon.
Kirvat ovat levittäytyneet tiiviiksi matoksi kasvin varteen. On aika torjua kirvoja.

Mitä haittaa kirvoista on? Tästä syystä kirvojen torjunta voi olla tarpeen

Mikäli kirvoja on paljon, ne saattavat estää kasvin kehittymisen.

Lehtikirva imee kasvin nestettä ja tekee siitä kitulaisen sekä epämuodostuneen. Lehdet voivat käpristyä. Osa kirvalajeista aiheuttaa kasviin nystyjä, niin kutsuttuja äkämiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kirva erittää tahmeaa mesikastetta, joka tukkii kasvin solukkoa.

Mesikaste on oivallinen kasvualusta nokihärmäsieneksi kutsutulle kasvitaudille. Sen oireina kasvi alkaa näyttää likaiselta, sen kasvu pysähtyy eivätkä kukan nuput aukea lainkaan.

Harsokorennon toukka on hyvä apuri kirvojen torjunnassa.
Kirvaleijona eli harsokorennon toukka on yksi kirvojen luonnollisista vihollisista.

Näin kirvojen torjunta onnistuu

Kirvojen hävittämisessä kannattaa käyttää luonnollisia menetelmiä, sillä hyönteismyrkky tappaa samalla myös petohyönteiset, kirvojen viholliset. Myrkytettyyn kasviin kirvat palaavat nopeammin kuin tuhohyönteiset ja pääsevät rellestämään entistä innokkaammin.

Kirvojen torjuntaan suositellaan usein luonnon omia torjunta-aineita, kuten nokkos- ja raparperivettä tai maitoliuosta. Kasvit tulee käsitellä aineilla muutaman päivän välein, kunnes kaikki kirvat ovat kadonneet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Kylmä vesisuihku auttaa yleensä tehokkaasti. Kasvit suihkutetaan päivittäin noin viikon ajan.
  2. Nokkosvesi tehdään näin: Laita kilo nokkosia viiteen litraan vettä. Anna seistä pari vuorokautta, siivilöi ja sumuta kirvojen päälle.
  3. Raparperivesi tehdään näin: Pinoa viiden litran teräskattilaa raparperinlehtiä puolilleen ja täytä kattila vedellä. Keitä raparperinlehtiä puolisen tuntia ja anna jäähtyä. Siivilöi keitos ja ruiskuta sellaisenaan.
  4. Maitoliuoksessa on puolet rasvatonta maitoa ja toinen puoli vettä. Maitoliuos torjuu sekä kirvoja että sienitauteja.
Leppäkerttu auttaa pitämään kirvakannan kurissa.
Leppäkerttuja voi houkutella puutarhaan leppäkerttuhotellin avulla.

Kirvojen torjunta huolehtimalla kasvien terveydestä

Kirvat asettuvat mielellään heikkoihin kasveihin, joten on tärkeää pitää kasvit hyvinvoivina ja vahvoina lannoittamalla ja kastelemalla.

Kuivuneet taimet houkuttelevat enemmän kirvoja, sillä niissä on paljon sokeria eli kirvojen ravintoa. Siitä syystä kirvat ovat erityisesti kuumien ja kuivien kesien ongelma.

Leppäkerttu ja muut kirvan luonnolliset viholaiset

Jos puutarhassasi on paljon kirvan luonnollisia vihollisia, kirvoista ei välttämättä tule lainkaan ongelmaa.

Kirvojen luonnollisia vihollisia:

Petohyönteiset pitävät monimuotoisuudesta, joten niitä voi houkutella viljelemällä useita erilaisia kasveja ja kukkia. Kirvat puolestaan viihtyvät puutarhassa, jossa on vain vähän erilaisia kasveja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Petohyönteisille voi myös laittaa pesiä kirvayhdyskunnan lähelle: leppäkerttuhotelleja myydään puutarhakaupoissa ja pihtihäntäiset muuttavat kostutettuun rullattuun sanomalehteen.

Kirvojen torjunta suihkuttamalla liuosta.
Luonnonmukaista torjunta-ainetta voi levittää kasveihin suihkuttamalla. Käsittely kannattaa toistaa useaan otteeseen, jotta kirvapopulaation saa aisoihin.

Kirvojen torjunta – näin onnistut

  • Huuhtele kirvat kasvien pinnoilta vesisuihkulla.
  • Suihkuta kasveihin maitovesiliuosta, raparperivettä tai nokkosvettä.
  • Poista kirvat sormin.
  • Kokeile kirvojen poistamiseen vaatteille tarkoitettua tarrarullaa tai liimanauhaa.
  • Jos mahdollista, poista kirvoja kuhisevat kasvinosat kokonaan.
  • Vaali hyötyeläimiä, kuten leppäkerttuja, harsokorentoja, kirvojen loispistiäisiä ja äkämäsääskiä. Niitä voi myös ostaa puutarhakaupasta.
  • Istuta puutarhaan petohyönteisten suosimia kasveja, kuten kehäkukat, tilli ja siankärsämö.

Lue lisää tuholaisten torjuntakeinoja