Rikkaruohot pois pihalta ja puutarhasta

Piha
Rikkaruohot valtaavat pihan ja puutarhan, jos niiden antaa kasvaa vapaasti. Rikkakasveja ovat kaikki sellaiset puutarhan kasvit, jotka kasvavat väärässä paikassa. Mutta miten rikkaruohoista pääsee eroon?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.10.2023

Rikkaruohot voivat olla luonnonkasveja tai puutarhaan istutettuja kasveja, jotka haittaavat muita kasveja ja pihan eliöstöä. Jotkin rikkaruohot, kuten nokkonen, voivat haitata suoraan myös ihmistä.

Luonnonkukat voivat sopiakin puutarhaan, mutta jos ne alkavat häiritä, kannattaa olla valppaana tai pian muut puutarhan kukat ja kasvit jäävät jalkoihin.

Rikkaruohoja ovat kaikki kasvit, jotka ovat väärässä paikassa.

Rikkaruohot - näin pääset rikkaruohoista eroon ja ehkäiset rikkaruohojen kasvua
Monivuotiset rikkaruohot, kuten voikukka, torjutaan tehokkaimmin kaivamalla juurineen maasta.

Rikkakasvit – muutamia esimerkkejä

  • ratamo
  • voikukka
  • lutukka
  • vuohenputki
  • juolavehnä
  • leskenlehti
  • nokkonen.

Voikukka on tyypillisimpiä rikkakasveja, jota ei yleensä haluta puutarhaan pilaamaan istutuksia ja nurmikkoa. Toisaalta voikukka on pölyttäjille tärkeä ravintokasvi kesän alussa, joten ei sekään välttämättä ole kaikkien mielestä rikkakasvi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös sellaisen kasvit, joita on alkujaan istutettu puutarhaan, mutta jotka ovat levinneet hallitsemattomasti, voidaan katsoa rikkaruohoiksi.

Miten estää rikkaruohot?

Rikkakasvien torjunta aloitetaan jo kukkapenkin suunnittelussa.

  • Kasvualustaksi hankitaan puhdasta multaa.
  • Erilaisia kasvilajeja istutetaan niin, että rikkakasveille ei jää sijaa.
  • Niittykasviseokset peittävät mukavasti tyhjää maata ja houkuttelevat pölyttäjähyönteiset paikalle.
  • Paljaaksi jäänyt maa peitetään puukatteella tai maanpeitekankaalla.
  • Jos rikkaruoho nostaa jossain päätään, se kitketään saman tien pois.
Rikkakasvit kannattaa hävittää mahdollisimman peininä.
Lutukka pudottelee siemeniään maahan, jossa ne säilyvät jopa vuotta. Kannattaa siis poistaa koko kasvi ennen siementen kehittymistä.

Miten hävittää rikkaruohot?

Rikkaruohojen perustorjunnaksi riittää huolellinen kitkeminen heti keväällä ja sitten vielä myöhemmin kesällä kasvukauden edettyä, koska maahan jää usein juuria kasvattamaan uutta kasvia.

Rikkaruohot katoavat ainakin hetkeksi, kun kitkee ne juurineen ja vie kompostiin tai sulloo roskasäkkiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rikkakasvit lisääntyvät siementämällä, versomalla tai sekä että. Torjunta perustuu siihen, että estettään siementäminen ja versominen.

Ihan näin yksinkertaista taistelu rikkaruohoja vastaan ei kuitenkaan ole, sillä monien kasvien siemenet säilyvät maassa pitkään, jopa vuosia.

Niittäminen ennen siementen muodostumista on hyvä tapa vähentää siementen määrää maassa.

Versoja vastaan auttaa mullan perkaaminen ja haravoiminen niin, että versot eivät pääse leviämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksittäisten rikkaruohojen torjuntaan kannattaa kokeilla etikkaa: lorauta laimentamatonta etikkaa suoran rikkaruohon päälle, niin se menehtyy parissa päivässä.

Miten saan rikkaruohot pois laattojen välistä?

Rikkaruohopoltin auttaa tuhoamaan rikkaruohot laattojen välistä, ainakin hetkeksi. Rikkaruohot liekitetään nopeasti muutaman sekunnin ajan. Useimmat rikkaruohot eivät jaksa enää kasvaa uudestaan.

Kiveyksille ja sorapinnoille voi kokeilla myös kemiallisia rikkakasvien torjunta-aineita, jotka voivat olla myös luontaisia, kuten pelargoneista saatava pelargonihappo.

Kasvinsuojeluaineet eli rikkaruohomyrkyt tehoavat joko tiettyihin rikkaruohoihin tai tuhoavat kaikki kasvit valikoimatta. Niitä kannattaa käyttää tietyssä kasvun vaiheessa ja ehdottomasti käyttöohjetta noudattaen, jotta en eivät aiheuta haittoja ihmisen terveydelle tai ympäristölle. Kasvinsuojeluaineita tulee käyttää ohjeiden mukaisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Apuvälineitä rikkaruohojen torjunnassa

  • lehtiharava – poistaa irtonaiset lehdet ja kasvien osat nurmikolta tai sorakäytävältä
  • rikkaruohorauta – poistaa rikkaruohoja hiekkakäytäviltä ja kasvimaalta
  • heilurihara – poistaa rikkaruohoja soralta
  • rikkaruohopoltin – hävittää rikkaruohot patioilta, asfaltilta ja muilta kivipinnoilta (myös jäänsulatus talvella).
Rikkaruohorauta poistaa rikkaruohot kivetyksen ja terassin välistä.
Rikkaruohorauta on kätevä apuväline, kun haluaa poistaa rikkaruohot kivetyksen ja terassin välistä.

Kitketyt rikkaruohot kompostiin

Rikkaruohojen tai haitallisten vieraslajien kitkentäjätteitä ei tule koskaan heittää luontoon, koska siellä ne pääsevät leviämään. Rikkaruohot kannattaa kompostoida ja hyödyntää tulevina vuosina ravinteikkaana multana.

Jotta rikkaruohojen siemenet ja juuret tuhoutuvat varmasti, kompostin tulee olla riittävän kuuma. Kompostin käyntilämpötilaa saa nostettua lisäämällä sinne kanankakkaa tai virtsaa. Toinen hyvä keino on mädättää rikkakasvit jätesäkissä ennen kompostiin laittamista.

Haitallisten vieraslajien hävittämisessä on tärkeä muistaa, että ainoastaan lisääntymiskyvyttömät kasvin osat, kuten lehdet, voidaan laittaa kompostiin. Kaikki muut osat säkitetään ja toimitetaan sekajätteeseen tai jäteasemalle.

Kangas estää rikkaruohojen kasvamisen.
Suojakangas estää kasvimaalla rikkaruohojen kasvamisen ja pitää samalla kosteuden maassa. Jos haluaisi, että kaunista, voisi lisätä päälle koristekatetta.

Kuinka estän rikkaruohot kasvilavassa – kankaat ja katteet

Myöhempien vuosien rikkaruoho-ongelmaa saa ehkäistyä käyttämällä puhdasta multaa, jossa on mahdollisimman vähän rikkaruohon siemeniä.

Samaa keinoa voi käyttää vanhemmassakin kukkapenkissä, jonka rikkaruohot ovat vallanneet, eli vaihtaa rikkaruohon siemenillä kyllästynyt multa uuteen multaan kukkapenkissä.

Erilaisia kankaita istutuskuopan pohjalla ja maan pinnalla voi käyttää hillitsemään rikkaruohojen kasvua.

Istutuskuopan vuoraaminen juuriestematolla blokkaa rikkaruohot lähes varmasti. Maan päälle puolestaan sopii esimerkiksi maisemointikangas, jonka voi peittää koristekatteella.

Havupuusta valmistettu kuorikate taas on karkeaa silppua, joka jo itsessään estää rikkaruohojen kasvun.

Lue lisää puutarhan kasveista