Kotitalousvähennys tarkoittaa suoraa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennystä saa, kun ostaa kotiinsa esimerkiksi siivousta, lastenhoitoa, asunnon remontointia tai vaikka tietokoneiden asennusta. Kotitalousvähennystä saa myös töistä vapaa-ajan asunnolla.
Kotitalousvähennys pienentää veroa suoraan ja sen vaikutus veroihin on helppo laskea: maksettavaksesi tulevat verot vähenevät kotitalousvähennyksen verran. Verohallinto vähentää summasta omavastuun, joka on 100 euroa vuodessa.
Kotitalousvähennystä pitää hakea itse, eli se ei ilmesty automaattisesti esitäytettyyn veroilmoitukseen.
MAINOSEsimerkiksi molemmat puolisot voivat saada kotitalousvähennyksen, jos heillä on riittävästi kotitalousvähennykseen oikeuttavia kustannuksia.
Vähennyksen voi saada myös vanhempiensa tai isovanhempiensa kotona tai vapaa-ajan asunnosta teetetystä työstä, kunhan on itse maksanut laskun tai palkan. Sitä ei voi kuitenkaan saada lastensa kotona tehdyistä töistä, ellei vanhempi itse asu samassa asunnossa.
Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö sekä verovelvollisen asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö.
Tavanomaisuusvaatimus koskee sekä kotitaloustyötä että hoiva- ja hoitotyötä. Tavanomaisuudella tarkoitetaan työtä, jota tehdään yleisesti kodin ja siellä asuvien henkilöiden hyväksi.
Asunnon tyyppi tai hallintatapa eivät vaikuta vähennykseen. Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat myös asuntoon tai vapaa-ajan asuntoon kuuluvat piha-alue ja rakennuksineen ja rakennelmineen – esimerkiksi erillinen sauna, varasto, autotalli ja puuvaja.
Vähennyksen saa vain työn osuudesta, eikä esimerkiksi laskuun sisältyvistä muista työkustannuksista tai laitteista, tarvikkeista, materiaaleista, aineksista, matkakuluista tai kuljetuskustannuksista.
Sellaisia ovat laitteiden, tarvikkeiden, materiaalien, ainesten, matkakulujen ja kuljetuskustannusten hinta sekä matka-ajasta veloitettu kustannus.
Laskuun kannattaa siis pyytää työtä tehnyt yritys erittelemään kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn osuus, koska sillä itsellään on tähän paras asiantuntemus.
Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta työn hinnasta. Verohallinto vähentää summasta omavastuun, joka on 100 euroa vuodessa. Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2024 on 3 500 euroa, mutta molemmat puolisot voivat saada tuon määrän.
Kokeile Verohallinnon kotitalousvähennyslaskuria: laske oman kotitalousvähennyksesi määrä
MAINOS*Jos kotitalous on palkannut työntekijän tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavaa kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä, kotitalousvähennys on 15 % palkasta. Kuitenkin, jos luopuu öljylämmityksestä verovuosina 2022–2027, vähennyksen määrä palkasta on 30 %.
Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat sivukuluineen tulee itse ilmoittaa verotusta varten joko Omaverossa tai postitse esimerkiksi lomakkeella 14A (kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta).
Kotitalousvähennys myönnetään aina siltä vuodelta, jona työsuoritus tai työsuoritukset on tehty, mutta vähennystä voidaan myös hakea takautuvasti seuraavan kevään aikana esimerkiksi lisäämällä tiedot esitäytettyyn veroilmoitukseen.
Kotitalousvähennyksen saaminen edellyttää, että työn tehnyt yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin ja harjoittaa tuloveron alaista toimintaa.
Kotitalousvähennystä saa myös palkasta, jos kotitalous on palkannut työntekijän tekemään kotitalousvähennykseen oikeuttavaa kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä. Silloin työnantajan on huolehdittava palkan sivukuluista ja veroista.
Kirjaudu OmaVeroon ja seuraa polkua: Verokortit ja ennakkovero –> Tilaa uusi verokortti –> Muut vähennykset.
Huom. Järjestelmä vaatii muuttamaan myös tuloja vaiheessa ”Esitäytetyt tulot ja vähennykset”. Jos et pysty arvioimaan tulojasi tarkemmin, mutta tuloja eurolla.
Kirjaudu OmaVeroon ja seuraa polkua: Tarkista esitäytetty veroilmoitus –> Korjaa esitäytetyn veroilmoituksen tietoja –> Esitäytetyt tulot ja vähennykset tai Muut vähennykset (valitse se, jossa sinulla näkyy kohta Kotitalousvähennys).
Yksityiskohtainen ohje kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen (myös paperilomakkeella) OmaVerossa
Lähteet: vero.fi, veronmaksajat.fi, kotitalousvähennys.fi, veronmaksajat.fi, valtioneuvosto / kuvat: iStock