Pensaspapu on helppo kasvattaa

Piha Ruoka
Pensaspapu on terveellinen herkku, jonka voi itse kasvattaa.
Pensaspapu sisältää paljon proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita. Pensaspavun viljely on antoisa harrastus, ja satoa voi jopa pakastaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.4.2024

Pensaspapu tuottaa terveellistä ravintoa ruokapöytään: palkoja käytetään ruuanlaitossa kokonaisina tai paloiteltuina.

Pavut ovat kevyttä ravintoa mutta sisältävät runsaasti proteiinia ja kuituja. Ne ovat erinomainen raudan, seleenin, tiamiinin, kaliumin, B6-vitamiinin ja foolihapon lähde.

Pensas- eli länkäpavut kasvavat noin 30–50-senttiä korkeina pensaina, jonka oksilla vihreät, keltaiset tai violetit 10–15-senttisen palot loppukesästä roikkuvat.

Pensaspavun palko voi olla keltainen.
Pensaspapu menestyy valossa ja lämmössä.

Pensaspapu viihtyy auringossa

Pensaspapu menestyy sellaisella kasvupaikalla, johon paistaa suurimman osan päivästä. Se ei siis ole varjoisien seinämien kasvi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nopeimmin papu kasvaa 20–25 asteen lämmössä. Se ei kestä hallaa tai edes viileyttä, sillä pensaspapu voi menettää elinvoimaisuutensa jo 2–3 asteessa.

Kylmässä säällä pavut kannattaa suojata harsolla.

Pavut menestyvät kuohkeassa, lämpimässä ja ravinteikkaassa maassa. Kasvualustaa tulee kalkita niin, että pH on 6–7.

Typpi vaikuttaa voimakkaasti kasvien kasvuun, ja oikea pH-arvo auttaa kasvia sitouttamaan typpeä maasta. Pavut voivat kuitenkin itsekin sitoa typpeä, joten lisätyppeä ei välttämättä tarvita paljon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Pensaspavut kasvattavat 10 - 15 senttimetrin palkoja.
Papu sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua.

Esikasvatus aikaistaa papusatoa

Esikasvatuksessa siemenet voi kylvää esimerkiksi käteviin turveruukkuihin, jotka maatuvat, kun taimet siirretään lopulliselle kasvupaikalle pakkasöiden jäätyä keväällä varmasti taakse.

Esikasvatuksessa itäminen kestää sisällä yhdestä kolmeen viikkoa.

Papujen esikasvatus aikaistaa satoa jopa kuukaudella, mikä on tarpeen ainakin Pohjois-Suomessa.

Siemenet kylvetään ulos vasta kesäkuun alussa, jolloin maa on vähintään 10 astetta lämmin. Maan lämpimyys on olennaista, sillä kylmässä maassa siemenet mädäntyvät itämisen sijaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos multa tuntuu lämpimältä käteen, siemenet voi istuttaa.

Ennen avomaalle istuttamista siemeniä kannattaa liottaa yön yli, koska se nopeuttaa itämistä.

Siemenet kylvetään 3–5 senttiä syvään vakoon ja noin 8–10 sentin välein. Rivien väliin kannattaa jättää 30–50 senttiä tilaa, jotta pensaspavulla on tilaa kasvaa.

Nainen kerää pensaspapuja.
Pensaspapu on valmis poimittavaksi keskimäärin kahden kuukauden jälkeen istutuksesta.

Pensaspapu – näin hoidat

  1. Pidä versot lämpiminä: jos alkukesä on viileä, harso pidetään kasvien päällä kukintaan saakka.
  2. Kitke rikkakasvit heti niiden ilmaannuttua.
  3. Kastele kasvustoa haalealla vedellä etenkin helteellä.
  4. Anna lisälannoitusta, jos kasvusto näyttää kärsivän typen puutteesta.
  5. Huolehdi kalkitsemalla maan oikeasta pH:sta (6–7).
  6. Lisää multaa taimien juurelle (multaus), kun ne ovat noin 10 sentin korkuisia.

Pensaspapu kypsyy kesän aikana

Pensaspavut ovat valmiita kerättäviksi 7–11 viikkoa kylvöstä lajikkeen ja kasvuolojen mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesän aikana voi tulla montakin satoa. Ensimmäinen sato on suurin, mutta palkoja ilmaantuu vielä syksyn mittaan niin kauan, kun lämpöä ja ravinteita riittää.

Sato kannattaa yleensä korjata silloin, kun palot ovat isoja mutta siemenet pieniä.

Jos kuitenkin haluaa kuivattaa pavun siemeniä, sato kannattaa kerätä vasta, kun siemenet ovat täysikokoisia ja palot jo lähes ruskeita eli tuuleentuneita.

Pensaspavut maistuvat hyvältä.
Keitetyt pavut voi maustaa esimerkiksi suolalla, öljyllä ja valkosipulilla.

Tuoreet pensaspavut keitetään, kuivatut liotetaan

Pensaspapuja ei voi syödä sellaisenaan raakana, sillä raaka papu sisältää muun muassa myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa pahoinvointia ja mahakipuja.

Lektiini hajoaa keitettäessä ja muuttaa pavut helpommin sulavaan muotoon. Tuoreet, tuleentumattomat palot ja siemenet voi syödä, kun niitä on keitetty 3–10 minuuttia.

Keittäminen tekee pavusta mukavan pehmeän & maistuvan.

Tuoreita papupalkoja keitetään tai höyrystetään noin 10 minuuttia. Parhaimmillaan ne ovat napakoina palkoina, joten niitä ei tule keittää ylikypsiksi eli löysiksi saakka. Keitinveteen voi lisätä suolaa.

Pavut kuivuvat itsekseenkin kasvimaalla tai sisällä ilmavassa tilassa, eikä siihen tarvita välttämättä edes kuivuria. Kun kuivatut pavut halutaan käyttöön, ne huuhdellaan ja liotetaan vähintään 12 tuntia. Sen jälkeen ne keitetään papulajin mukaan 20–75 minuuttia.

Pensaspavut voi myös pakastaa

  1. Poista paloissa olevat säikeet
  2. Ryöppää 2–3 minuuttia.
  3. Valuta keitinvesi pois.
  4. Laita rasioihin tai pusseihin ja pakasta kokonaisina tai paloina.
  5. Kuumenna sulatettuja papuja vähintään 5 minuuttia ennen käyttämistä.

Lue lisää puutarhavinkkejä!