Orkidea on pitkäikäinen ja helppohoitoinen kukka

Sisustus
Orkidea on suomalaisten suosikkikukka.
Orkidea on suomalaisten eniten ostama huonekasvi. Orkidea on myös helppohoitoinen kukka - riittää kun kastelet sen kerran viikossa.Kukinnan jälkeen orkideaa ei kannata heittää pois, vaan sen voi kukittaa kotona yhä uudelleen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.11.2023

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina ja kukinta kestää jopa kuukausia. Oikealla hoidolla orkidea kukkii kotona yhä uudelleen.

Miten orkideaa hoidetaan?

‒ Orkidea ei siedä vetoa ja etenkin talvella kannattaa olla tarkkana, ettei juuri ostettu orkidea saa kylmää matkalla kotiin. Vetoa ja kylmää saanut orkidea pudottaa helposti kukat ja nuput, vaikka säilyisikin muuten hengissä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kastele orkidea kerran viikossa

Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. On parempi kastella mieluummin liian harvoin kuin liian usein.

Juuri kastellun orkidean juuri on pyöreähkö ja vihertävä. Ennen uutta kastelua juuren annetaan kuivahtaa. Kuiva juuri on hopean harmaa ja ryppyinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasteltaessa koko ruukku voidaan upottaa muutamaksi minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen. Kun juuret ovat muuttuneet vihreiksi, on kasteluaika ollut riittävä, opastaa Kerttula.

Tarvitseeko orkidea valoa?

Orkidea rakastaa valoa, mutta kukka ei viihdy suorassa auringonvalossa. Orkidea menestyy parhaiten tilassa, jonka huoneenlämpö on 18–25 astetta.

Orkidean hoito kukinnan jälkeen

Orkidean hoitoa voi jatkaa kukinnan jälkeen lannoittamalla.

Suurin osa huonekasveina kasvatettavista orkideoista ei viihdy mullassa, vaan ne kasvavat kaarnaseoksissa, joissa ei ole ravinteita. Siksi kasvaakseen ja kukkiakseen orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Lannoitus aloitetaan heti kukinnan jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Millainen lannoite sopii orkidealle?

Orkideoille kannattaa antaa nimenomaan orkideoille kehitettyä lannoitetta. Orkidearavinnetta annetaan vuoden ympäri kasteluveteen sekoitettuna pakkauksen ohjeen mukaan.

‒ Ainoastaan kukinnan aikaan kannattaa pitää lannoitustauko, jotta kukinta kestäisi pidempään, vinkkaa Kerttula.

Orkidea on pitkäikäinen kukka.

Vaihda orkidean kasvualusta parin vuoden välein

Orkidean kasvattajista moni hoivaa samoja kasveja useita vuosia. Jotta orkidean saa viihtymään vuodesta toiseen, sen kasvualusta tulisi vaihtaa parin vuoden välein.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanha kasvualusta maatuu ruukussa ilmattomaksi ja orkidean juuret voivat mädäntyä. Yleensä kaupasta ostetut orkideat ovat kasvaneet jo noin 2‒3 vuotta ja siksi niiden kasvualusta kannattaa vaihtaa kotona melko pian. Paras hetki kasvualustan vaihtoon on heti kukinnan jälkeen.

Eri orkidealajit kaipaavat erilaista kasvualustaa.

  • Paksujuuriset orkideat viihtyvät karkeassa kasvualustassa ja ohutjuuriset hienojakoisessa.
  • Osa lajeista viihtyy, kun juuret kuivuvat nopeasti ja osa taas tykkää tasaisesta kosteudesta.

Lue myös: Orkidean hoito: valitse kasvualusta oikein

3 vinkkiä perhosorkidean hoitoon

  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin puoli 15 minuuttia.
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidearavinteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan kahden vuoden välein.

Orkidea on suomalaisten suosikkikukka

Biolanin huonekasvikyselyn* mukaan huonekasvien määrä on lisääntynyt suomalaisissa kodeissa ja useimmat haluaisivat kotiinsa vielä enemmän kasveja. Helppohoitoinen orkidea on edelleen ostetuin huonekasvi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kyselyn suosikkikasvien listan kärjessä on monia helppohoitoisia kasveja kuten rahapuu, kaktus ja posliinikukka. Ne eivät välitä, jos kastelu joskus unohtuu.

* Biolanin huonekasvikysely toteutettiin helmikuussa 2023

Lue lisää kasvien ja puutarhan hoidosta