Kärhö kasvaa monessa puutarhassa kiipeilevänä pensaana, mutta sen sukuun kuuluu jopa 350 eri lajiketta. Kärhöjä on monen kokoisia ja näköisiä.
Kärhön latinankielinen nimi on Clematis.
Kärhö tuottaa näyttäviä kukkia ja kasvaa hyvin, jos sen istuttaa oikein. Sen kukinnot voivat olla valkoisia, sinisiä tai punaisia. Saatavilla on valtavia lehtensä pudottavia lajikkeita sekä pieniä ja ikivihreitä kärhöjä – ja monia siltä väliltä.
Kärhön eri lajikkeita yhdistelmällä syntyy koko kesän kukoistava kärhöpuutarha, koska osa kärhöistä kukkii varhain kesällä ja osa myöhään lähempänä syksyä.
MAINOSKärhö viihtyy auringossa sekä lämmössä ja vaatii ravinteikkaan ja kostean kasvualustan. Kuivuutta se kestää todella huonosti.
Esimeriksi aivan talon seinusta voi olla kärhölle liian kuiva paikka, eikä se menesty.
Kokeile istuttaa kärhö hieman etäämmälle seinästä ja saatat yllättyä iloisesti!
Perennapenkkiin kärhö sopii mainiosti. Siinä se saattaa saada luontaista tukea muista perennoista, kuten ruusuista.
MAINOSKärhöt kasvavat kauniisti myös kallion päällä tai muiden kasvien oksastolla. Kärhön voi esimeriksi laittaa kipuamaan männyn runkoa pitkin.
Kärhön voi istuttaa, kun maa on sulaa – eli milloin vain keväällä, kesällä tai syksyllä.
Suurikukkaiset kärhöt nauttivat ravinteikkaasta multa-savipohjasta, kun taas hentojuuriset alppi- ja keltakärhöt hyväksyvät hieman karumman kasvualustan.
Ennen istuttamista kärhön kannattaa antaa imeä juurensa täyteen vettä vesiastiassa.
MAINOSMAINOS LOPPUU
Leikkaa vastaistutettu kärhö noin 20-senttiseksi ja toista sama seuraavana vuonna. Näin se toki kasvaa hieman hitaammin mutta sitäkin vahvemmaksi ja komeammaksi.
Kastele köynnöksiä kasvukaudella niin, että multa kastuu kunnolla syvältäkin.
Lannoita kärhö kevään tullen. Kevätlannoituksen lisäksi ainakin suurikukkaisia kärhöjä kannattaa lannoittaa pari kertaa kesän aikana. Kesän lopussakin lannoitetaan: syyslannoitus on parasta ajoittaa heinä- ja elokuun vaihteeseen.
Kärhöä saa leikata melko maltillisesti. Kärhölajikkeet on jaettu kolmeen ryhmään sen mukaan, miten niitä kannattaa karsia.
MAINOSLähteet: Wikipedia, Martat, Plantagen, meilläkotona.fi ja yle.fi
Kuvat: iStock