Luonnonkivillä siisti reunus pensasaidalle

Piha
Epäsiisti pensasaidan alusta sai uuden siistin ilmeen luonnonkivillä. Nyt syksyisin putoavat lehdet ja roskat on helppo siivota pensaiden juurelta ja pihan ilme pysyy siistinä.
28.3.2023

Kaksi espoolaista perhettä osti 2000-luvun alkupuolella yhdessä suuren omakotitalotontin Espoosta, jonka he jakoivat puoliksi. Tonttien väliin haluttiin näkösuojaksi aitaa ja päädyttiin nopeakasvuiseen isotuomipihlajaan, jonka lehvästö olisi pian sopiva kevyenä, mutta tehokkaana näkösuojana.

Aitaa leikattiin alkuun tunnollisesti, mutta arjen kiireet ja yhteisen ajan puute saivat perheet jättämään pensaat trimmaamatta useaksi vuodeksi. Lopulta lehvästö heilui neljässä metrissä ja pensaiden varret olivat niin paksuja, että niiden leikkaamiseen tarvittiin oksasaksien sijaan moottorisaha.

Pensaiden leikkaus paljasti epäkohdan

Nyt pensaiden ollessa leikkaamisen jälkeen taas 6-senttisiä uusia alkuja, niiden juurella oleva maaperä paljastui. Siinä oli samaa soraa, mitä oli käytetty talon sokkelin vierustalla ja vuosien saatossa materiaalin epäkäytännöllisyys pensaiden vierustana paljastui. Soraan oli kasaantunut vanhoja lehtiä, joita ei pystynyt poistamaan haravalla tai harjalla. Se muodosti maatuessaan oivaa kasvualustaa kaikenlaiselle ei-toivotulle kasvustolle, mikä häiritsi pedanttia rouvaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Samaan aikaan rouva päätti tilata pihalaatoituksen pesun. Siisti autopihan kivetys, jonka kautta taloon kuljetaan, vain korosti epäsiistiä pensaiden vierustaa ja oli aika keksiä soran tilalle jotain käytännöllisempää.

Siisti lopputulos luonnonkivillä

Pitkän pohdinnan jälkeen tuli mieleen, että luonnonkivet olisivat sopivan rento, mutta kuitenkin riittävän helppohoitoinen materiaali. Niiden päältä pystyy helposti lakaisemaan niin pudonneet lehdet kuin muun tuulen tuoman roskan. Kiviurakoitsija suositteli tähän tilaan halkaisijaltaan 10-15-senttisiä Seulanpääkiviä. Niiden kiinnittämiseen päätettiin käyttää kivituhkaa ja S100-kuivabetonia. Alue on noin 20 neliötä, joten rekasta nostettiin pihaan 4 jättisäkkiä kiviä, 2 säkkiä kivituhkaa ja muutamia kuivabetonisäkillisiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varsinainen työ alkoi aluskatteen levittämisellä, jonka tehtävä on pitää maasta puskeva rikkakasvusto poissa. Katteen päälle aseteltiin kivet. Kivien kiinnittämiseen tehtiin kiviuhkasta ja kuivabetonista seos, jonka urakoitsija lapioi kivien väliin. Kivet harjattiin vielä päältä puhtaiksi ja kokonaisuuden annettiin kuivua rauhassa. Lopputuloksesta tuli näyttävä ja syksyllä siitä on helppo lakaista pudonneet lehdet pois.

Tässä urakassa kivet toimitti kivituotteisiin ja -tarvikkeisiin erikoistunut Kivitori.fi ja työn teki pihatöihin ja viherrakentamiseen erikoistunut LS Ympäristö-Miljö Oy. Urakkaan kului aikaa kaksi työpäivää.

Teksti ja kuvat: toimitus

MAINOS
MAINOS LOPPUU